tisdag 9 december 2014

Artist on the 1990s

I've choosed the artist Britney Spears and I'm gonna choose the song called Baby one more time that she sang in the 90's.

Britney Spears was born in 2 December in Mississhippi and are a American popsinger. Britney has sold over 100 million albums. She have an older brother and a little sister. Baby one more time is writhed of Max Martin and it was recorded in Stockholm. Britney was the first female artist to have an debut single and at the same time have an album at the billboard list at first place.   

Oh baby, baby
Oh baby, baby
Oh baby, baby, hur skulle jag kunna veta att det var något som inte stod rätt till här.
Oh baby, baby , jag borde inte ha låtit dig gå
Och nu är du utom synhåll, ja.
Visa mig hur du vill att det ska vara.
Säg mig baby för jag behöver veta nu, oh eftersom att min ensamhet dödar mig (och jag)
Jag måste erkänna att jag fortfarande tror (forfarande tror) 
När jag inte är med dig så förlorar jag mitt sinne..
Ge mig ett tecken
Slå mig baby en gång till..
Oh baby, baby
Anledningen till att jag andas är du
Pojke du fick mig bländad 
Oh nätt bebis
Det finns inget som jag inte skulle göra
Det år inte det sättet som jag hade planerat detta
Visa mig hur du vill att det ska vara
Säg mig baby för jag behöver veta nu, oh eftersom
Oh baby, baby!
Oh baby, baby! 
Yeah,
Oh baby, baby hur skulle jag kunna veta
Oh, söta baby jag skulle inte ha låtit dig gå
Jag måste erkänna att min ensamhet dödar mig nu 
Vet du inte att jag fortfarande tror 
Att du kommer att vara här
Och ge mig ett tecken 
Slå mig en gång till baby! 



Listen to a song & translate it.

Find something important that happened during your dacade.

onsdag 26 november 2014

Atomfysik

1. Vad är en atom?
Svar: Det är små partiklar som finns runt om oss hela tiden. 

2. Vad är ett grundämne?
Svar: 

3. Ungefär hur många grundämnen finns det?
Svar:

4. Vilka är det tre byggstenarna som tillsammans bildar atomer av olika slag?
Svar:

5. Vilka elektriska laddningar har de olika partiklarna i atomen?
Svar: 

6. Atomen har en kärna men det mesta av atomens volym utgörs av..
Svar: 

7. Vilket är det lättaste (enklaste) grundämnet?
Svar:

8. Trots att alla grundämnen består av samma tre sorters partiklar (byggstenar), fast i olika antal är deras egenskaper väldigt olika. Vad är det som avgör vilka kemiska egenskaper ett grundämne har.

9. Ett grundämne kan finnas i olika isotoper. Vad är en isotop och vad skiljer vätets tre isotoper åt? 
Svar:

10. Vissa grundämnen (och en del ämnens isotoper) är radioaktiva. Vad innebär det?
Svar:

11. Vad betyder ordet radio?
Svar: Det betyder strålning. 

12. Vilken nytta kan man ha av joniserande (radioaktiv) strålning inom t.ex. medicin














onsdag 19 november 2014

Andra världskriget.

Nämn fakta om icke-angreppspakten.
Svar: Tyskland dom ville ha delar utav Polen för att det fanns tysktalande befolkning kvar och då hade England satt nej till Frankrike. Men Hitler han vet att det kommer att bli storkrig om han gör någonting mot Polen men då gjorde Hitler omvärlden chockad. Tyskland och Sovjetunionen dem slöt icke-angreppspakt där dom har lovat varandra om att dom inte ska anfalla varandra. Det var då dom fick namnet Molotov- Ribbentrop-pakten efter namnen om ländernas utrikesminister. Hitler han kände att detta inte skulle hålla länge men Hitler kunde vara säker på att ryssarna dom inte ska anfalla medan han ska ge sig på den övriga Europa. Ryssland dom vart tvungna att ingå i en pakt eftersom att Stalin han hade en svag armé. Tyskland och Sovjetunionen delade upp östra Europa mellan sig.

Vad hände den 1 september 1939? 
Svar: Andra världskriget börjar för det vart då Tyskland anföll Polen. Den 3 september så anfaller England och Frankrike Tyskland och då hade det andra världskriget börjat. Det var ett kort krig i Polen för att den polska armé den var omodern och dessutom så kunde inte soldaterna som red på häst klara sig mot Tysklands stridsvagnar. Då gick den ryska truppen in i östra Polen. Dessutom så hade Tyskland och Sovjetunionen ett avtal. Trots detta så gjorde engelskmännen och fransmännen inte något åt det.

Nämn några fakta om fisnak vinterkriget.
Svar: 1939 så krävde Sovjetunionen delar från Karelska näset som fanns i Finland. Vid Finska viken så ville man bygga en flottbas och med detta så ville man skydda Leningrad från ett anfall ifrån Tyskland. Eftersom att Finland avvisade det ryska kraven. Ryska truppen gick då upp utan en krigsförklaring över grönsen den 30 November 1939. Stalin trodde att det skulle ta en promenadseger mot Finländarna Man fick kraftiga rapporter om snöiga kalla och ryska skogarna. Ryssarna dom slog tillbaks även fast dom hade stora förluster när de dödsföraktande de finska soldaterna i 40 graders kyla med sina vita skiddräkter. Dom finska soldaterna kunde inte längre stå emot den ryska övermakten. Finländarna dom vart tvungna att sluta fred 1940 den 13 Mars. Finland var tvungna att lämna ifrån sig större områden än vad Sovjetunionen hade krävt 1939. Men Finlands självständighet var ändå räddad.


Vad hände den 9 April 1940?
Svar: Tyskland anföll Danmark och Norge. Tyskland dom behövde någon som kunde leverera och då anföll Tyskland för att dom behövde en leverantör av livsmedel och Norge behövde det som basområde för kriget mot Storbritannien. Tyskarna dom ville dessutom har kontroll över malmtransporterna som kom ifrån Sverige. Danmark dom gav upp på en gång medan norrmännen dom fortsatte att kämpa tappert. Efter att man hade kämpat i 62 dagar så vart norrmännen tvungna att ge upp och då lyckades Norges kungafamilj samt regeringen fly till England.


Redogör för Hitlers anfall mot Sovjetunionen.
Svar: När Hitler inte kunde besegra Storbritannien så blev Sovjetunionen ett mål att ta över. Det Hitler ville ha mest från Sovjetunionen var deras tillgång till olja, stål och brödsäd, Hitler han hatade kommunismen. Tyskland anföll tillsammans med Ungern Rumänien och Finland. Sovjetunionen hade tre miljoner soldater, 4000 flygplan och 3000 stridsvagnar. Tyskland hade tagit nästan tre miljoner krigsfångar i början utav Oktober. Tyskarna var utanför Moskva när vintern den kom. Efter ett par månaders krig så trodde Hitler att segern den skulle ha varit vunnen. När det var 30 grader kallt så led tyska trupperna svårt och då mötte man bättre rustade ryska soldater.



tisdag 18 november 2014

Kärnavapen


1. Gå in på artikeln om Japan i NE (enkel) och klicka på kartan.

a) Var ligger Hiroshima och Nagasaki? Läs artiklarna om städerna på NE (enkel) och (kort).
Svar: Det ligger i Japan och båda är kuststäder. 

b) Varför tror du att just dessa två städer valdes som mål för atombombningarna 1945?
Svar: Hiroshima var en militärstad och människorna gick runt och väntade på att en bomb skulle släppas. Nagasaki var en hamnstad för att det byggde en massa fartyg till kriget. 


2. Läs om kärnvapen i NE (enkel).

a) Vad är kärnvapen?
Svar: Det är olika sorters bomber och robotvapen och dem är laddade med kärnladdningar. 

b) Vad händer när man spränger en atombomb?
Svar: När man spränger en atombomb så blir det lera tusen grader varmt på bara några sekunder och efter det så blir det ett stort moln och detta molnet det blidas som en svamp. Dessutom så sänder det ut radioaktivitet och då blir det 2 stycken fussioner och fission.  


3. Samla fakta och argument ur reportaget och artiklarna i NE (enkel) och (kort) som nämns nedan under Källor. Diskutera i grupp eller helklass.

a) Var det rätt att använda atombomber mot Japan?
Svar: Jag tycker inte att det är rätt att bomba ett land bara för att det inte har blivit bombat och för att det är en stor stad så var det nog många som dog och dessutom så gick dem ju och väntade på att det skulle bli bombade. Men samtidigt så visade USA vad dom hade gjort mot dom innan dem fick känna på värre.

b) Vilka moraliska och politiska skäl fanns det som talade för och emot då?
Svar: 



c) Vad tycker du i dag när du vet vilka konsekvenser bombningarna fick?
Svar: Det vart ju onödigt utav USA. Hade dom gått med i trupperna så hade det ju blivit bättre för att denna atombomben den 

tisdag 11 november 2014

Agnes Matrin



                          Agnes Martin




Agnes Martin föddes i mitten utav södra Kanada och hon växte upp i Vancouver. När hon var 20 så flyttade hon från Vancouver till USA för att hon skulle studera. Vid 30 – 40 talet så jobbade hon som en lärare. Agnes bodde i New Mexico i fem år innan hon flyttade vidare till Manhattan och bosatte sig i konstnärskvarteren. Hennes första utställning var 1958 på Parsons galleri. Agnes Martin var en abstrakt konstnär och målade ofta ränder, rutnät och i olika färgnyanser som var dämpade. Agnes kallade sig själv för abstrakt expressionist. Hennes målningar var i harmoniska milda färger, hon menar att hon har tillkommit på liknande sätt som sina kollegers abstrakta expressionism det vi säga den känslan som hennes kolleger hade när dom målade / gjorde tavlor. Agnes målningar uttrycker struktur, illusion och styrka. Hon lade måleriet år sidan i sju år för att hon hade ägnat sig åt att bygga sig själv ett adobe hus och så studerade hon Zen & Toaism sen men inte minska så ägnade hon sig åt att skriva lite. Agnes påbörjade målningen igen vid sjuttiotalet och började måla en serie som hon sedan presenterade 1975. Agnes valdes in i USA:s konstakademi 1989 och 1981 så gav hon ut en bok som heter Writings som handlade om hennes tankar om konst. Hon flyttade till ett ålderdomshem samma år i Toas som hon bodde i. Agnes Martin avled 2004 och blev 94 år. 

Några bilder som hon gjorde:











Konstbildsanalys:
Min blick fastnar på dessa två trianglarna för att det ser ut som berg som är jämte varandra. Det jag kommer att tänka på när jag ser denna bilden är att det är en mörk kväll och så lyser snön upp och sedan längst upp så ser man att solen lyser på topparna. Känslan som jag får när jag ser denna bilden är inte så mycket, det ända är att det är en mörk vinterkväll. Och så kan man se i bakgrunden att molnen ligger och det ser ut som om det har varit ett oväder. 



Egen åsikt: Det fanns rätt mycket att läsa om Agnes Martin och jag tyckte att det vart intressant att läsa och skriva om henne bara för att man inte visste om henne och för att jag aldrig har hört talats om henne. Det är samtidigt intressant att se hur och vad det vart som gjorde att dom blev konstnärer och allt annat som har hänt i hennes liv. Det som jag tyckte vart intressant vad att man fick läsa om olyckan som hon vart med och asså att hon hade något pinne i sig och sedan att hon blev sängliggandes och det vart då som hon började mer med att måla. Men eftersom att hon ändå vart såpass känd så kanske man har hört talats om henne men kanske aldrig tänkt på vem hon var. Agnes hon målade för det mesta bara trianglar och sträck som liknade hyllor.

torsdag 6 november 2014

Första världskriget

Första världskriget började 1914. Tyskland började bygga upp i arméer och då så insåg länder runt omkring att Tyskland hade något på gång så att detta länderna runt om började också bygga upp arméer.

onsdag 5 november 2014

Vilhelm Moberg

                                      Vilhelm Moberg

Bakgrund: Moberg är född den 20 augusti 1898 i ett soldattorp i Småland och han hade sex syskon. Tre utav dessa barnen nådde mogen ålder. 1907 så flyttade hans familj till moderns barndomshem och detta barndomshemmet ligger vid en mindre gård i Moshult i Algutsboda socken. Under hans barndom så jobbade han främst med lantbruk men senare så bar han ved på ett ställe som heter Modala glasbruk. Moberg han gick i skolan i sex år för att undervisningen gavs bara ut under fyra av årets månader. När Moberg han var ung så hade han ett stort intresse för att läsa och som 13:åring blev han publicerad för första gången när han deltog i Brokiga Blads novelltävling i ungdomstidningen. Moberg kom på 18:de plats och han fick en diplom och en plansch som pris. 1913 så blev Moberg medlem i socialdemokratiska ungdomsklubben i Algutsboda dessutom så var han aktiv i den lokala nyhetslogen. 

Under första världskriget så studerade Vilhelm Moberg vid folkhögskolan i Grimslöv. Efter det så försörjde han sig som skogsarbetare innan han började att plugga vidare Katrineholms praktiska lärovek. 1918 blev Moberg sjuk i över ett halvår för att han hade fått något som heter spanska sjukan. 1919 så blev Moberg volontär på Vadstena Läns Tidning och då fick han ett tillfälle att publicera sina berättelser som vart grundade på hans egna erfarenheter och berättelsen vart publicerad under signaturen ''Ville i Momåla.'' Moberg gjorde en serie satiriska humoresker och det blev en succé i tidningen Växjöbladet under rubriken vapenrock och linnebyxor. Moberg hade en kontrovers med tidningen ägare efter att han hade återvänt till Vadstena och då blev han lokalredaktör för Växjöbladet i Alvesta. Vilhelm Moberg han är dessutom inte 1900-talets bästa svenska roman författare utan han är utnämnd till århundradets främsta journalist.

Verk: Efter att Moberg första roman släpptes så fick han mycket kritik men Mobergs dramatik blev mer uppskattad. Moberg var med i en pjäs. Moberg han tog ledigt för att skriva Raskens och han kunde ta ledigt tack vare pjäsernas inkomst så att den romanen skulle bli färdig. Raksens handlar om en soldat och hans familj i slutet utav 1800-talet. Med hjälp utav denna roman så började Mobergs författare karriär. Det som är Moberg viktigaste verk det är trilogin om Kurt Toring då han skrev böckerna Sänkt sedebetyg, Sömnlös och Giv oss jord. Kurt är redaktör för tidningen i storstaden. 1929 så flyttade Moberg och hans fru från Alvesta till Stockholm där dom vantrivdes och det var knapps möjligt att återvända till Algutsboda. Moberg skrev historiska böcker som hade utspelats i Småland. Mans kvinna handlar om Märit som är gift med Påvel som är bonde men hon älskar grannen Håkan.

1944 publicerades boken Soldat med brutet gevär som är 800 sidor lång. Efter flera år utav kroppsarbetare så kan hän börja på folkhögskolan där han får läsa om Schopenhauer och det är då han fick sjukdomen spanska sjukan och då bestämmer sig Moberg för att bli författare. Eftersom att Vilhelm Moberg fick spanska sjukan så började han inte som volontär på en liten landsortstidning. Moberg mest kända verk är serien Utvandrarna som gjordes 1949 till 1959 och denna serien handlar om en grupp människor som går från södra Småland till Minnesota i USA i mitten utav 1800-talet.

När Moberg var i 18-års åldern så hade han tänkt att emigrera och emigration och sedan hade han tänkt att ha det som ett tema i flera utav Mobergs böcker. 1948 i juni så flyttade Moberg och hans familj till USA  och där reste dom runt till olika svenskbygder för att få källmaterial. I Minnesota så hittade Moberg Andrew Petersons dagböcker och det var det källmaterialet som Moberg behövde. Moberg skrev färdigt dom två första delarna i Kalifornien, det engagemanget  Moberg hade för den svenska debatten och det gjorde att han inte kunde påbörja den tredje delen förrän 1954. Moberg bestämde sig för att skriva en fjärde del i boken och den publicerades inte förrän 1959. Det var en sak som Moberg strävade efter och det var att komma bort från landsbygden som kändes alltför inskränkt.




Eget resonemang:
Jag tycker att Moberg är en intressant författare. Jag har inte läst hans böcker men jag tycker samt att det man läser om honom och hans uppväxt och sedan hur han blev författare asså vägen dit var lång för att han började jobba inom tidningen och skrev en uppsats och då så flyttade han och allt sådant och det är var en lång väg dit innan han blev en författare. Sedan den sjukdomen som han fick spanska sjukan, jag vet inte vad det är för något men att han skulle bli sjuk innan han slutade jobba inom tidningen och sedan börja skriva egna böcker är intressant att läsa om. Jag har sett lite utav filmen utvandrarna och den var intressant men att dom skulle vandra från södra Småland till Minnesota det är långt och samtidigt på den tiden så verkar det samtidigt intressant att utforska olika saker som man ser på vägen.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vilhelm_Moberg#Biografi
http://www.vilhelmmoberg.com/ 



tisdag 4 november 2014

Radioaktivt ämne (radon)

1. Förklara kort vad ett radioaktivt ämne är för något.
Svar: Ett radioaktivt ämne är ett ämne som är ostabilt och som senare faller sönder och sänder sedan ut radioaktivitet.

2. Ta reda på den kemiska beteckningen för ämnet, samt masstal och atomnummer.
Svar: den kemiska beteckningen för Radon är Rn, masstalet är 222 protoner och neutroner tillsammans och atomnummret är 86

3. Ta reda på hur många isotoper det finns för detta grundämnet.
Svar: Det finns två isotop 211 Rn & 222 Rb och sedan så finns det 222 protoner och neutroner. Det finns 86 protoner och 136 neutroner.

4. Ta reda på vem upptäckaren är och när det upptäcktes.
Svar: Det var Marie Curie som upptäckte det men man säger att ''Paret Curie'' var dom som hittade den. Man upptäckte radon 1898 men då visste man inte att det var farligt.

5. Ge ett exempel på ett radioaktivt sönderfall av ämnet, beskriv vad som händer med hjälp utav de kemiska tecknen, vilket nytt ämne bildas? Är detta också ett radioaktivt ämne?
Svar: Innan radon halveras så tar det 3,8 dagar. Det är en alfa strålning, alfastrålningen sänder ut 2 protoner och 2 neutroner och då får man ett masstal på 218 och då blir grundämnet Polonium.

Innan  Polonium halveras så tar det 138,376 dagar. Detta ämnet är en alfastrålning och sänder ut 2 protoner och 2 neutroner. och då får man ett masstal på 206 och grundämnet är Bly.

Innan Bly halveras så tar det 52500 år och efter som att bly är en stabil isotop men neutroner så slutar det där.

6. Skriv en kort sammanfattning om sönderfallet hos ditt grundämne (är det alfa - beta eller gamma strålning) 
Svar: Det är alfastrålning och alfastrålningen sänder ut 2 protoner och 2 neutroner  och då så blidas det polonium och efter polonium så kommer bly och eftersom att det är en stabil isotop så kommer det inget annat grundämne efter det.

7. Beskriv de olika isotopernas halveringstid och förklara även vad det innebär. 
Svar: Polonium - Det tar 138,376 dagar innan polonium halveras och sedan så tar det 138,376 dagar innan den halvan har halverats och så vidare det är samma sak med de andra isotoperna..

8. Ta reda på mer om ämnet, var/när används det i vanliga sammanhang?
Svar:

9. Övrigt?
Svar:

The Uninvited

This movie is about a girl named Anna and she is seventeen and is sitting in a mental hospital. Anna's dad comes to get her and then they went to the father's house. When Anna comes home, her father has been placed together whit Anna's mother's nurse. Anna does not remember that her sister died in the fire when her mother died. Anna's mother died when Anna was going to get some kind of gas, she didn't closed it does not cover as screwing on completely so that when her sister comes in and wants to talk to Anna, she gets mad and after Anna has gone her sister closed the door hard so a that the votive fell down and set the house on fire. Anna think that her mother's nurse was the one who set fire on the house.

onsdag 22 oktober 2014

Hitlers väg till makten

Adolf Hitler föddes i Österrike 1889.  Han reste till Wien för att han skulle studera på en konstakademien för att han ville utbilda sig till konstnär och målare men han klarade det inte. Han hade olika tillfällighetsjobb så han målade bland annat vykort och på det sättet så försörjde han sig. När det första världskriget bröt ut 1914 anmälde Hitler sig till den tyska armé frivilligt. Hitler trivdes med att vara soldat så han fick en befordran till korpral och fick då en medalj, kamraterna tyckte inte alls om Hitler. Dom tyckte att han inte tog hänsyn till kamraterna och han tog dessutom alldeles för stora risker under kriget. Hitler kallades därför ''Der Spinner'' som betyder tokdåre. 

1923 så försökte Hitler göra ett kuppförsök i München och misslyckades. Hitler fick då fem års fängelse för det men han släpptes efter ett år för högförräderi. Hitler skrev boken Mein Kamph "min kamp" och då skyller Hitler allt negativt i världen på "den internationella judendomen".

Någon gång under 1930-talet så fick Tyskland en depression alltså en ekonomisk kris och då framstod Hitler den man kunde lite på för att man skulle kunna lösa detta ekonomiska problemet i Tyskland. För att kunna få makten så använde Hitler våld och bedrägeri. Efter detta så tar Nazisterna makten. Hela Europa befann sig i en svår ekonomisk kris 1932. Runt 40 miljoner människor var arbetslösa då. I Tyskland så var det runt 6 miljoner som var utan arbete hade Hitler sagt. Eftersom att det var många som ville hitta en syndabock så trodde många fler på det Hitler hade sagt. 

1930 vid valet till riksdagen så fick Nazistpartiet nästan 6,5 miljoner röster och två år senare så hade 13 miljoner tyskar röstat på nazisterna. Nazistpartiet hade blivit det största partiet i Tyskland på bara några få år trots att Hitler hade sagt att han ville avskaffa demokratin så fick han många anhängare. Många utav dessa tyskarna hade tröttnat på vad de andra politikerna som bråkade men varandra. Många ville ha en stark ledare som kunde hantera den ekonomiska krisen och arbetslösheten som dom hade och det var därför många röstade på Hitler för att han visa sig vara en stark ledare och dessutom så tyckte många tyskar att Versaillesfreden var orättvis. Hitler hade nämnt att Tyskland måste ta revansch och att man skulle skapa ett Stortyskland där man hade samlat alla tyskarna i en och samma stat. 1933 den 30 Januari så blev Hitler rikskansler (chef för den tyska regeringen).

1933 i mars så fick Hitler skaffa nya lagar själv utan att regeringen skulle godkänna det. Trots att Hitler hade skrämt politikerna i riksdagen så hade socialdemokraterna röstat nej till förslaget. För att förslaget ska gå igenom så behöver man minst två tredjedelar av riksdagsmännen rösta på det förslaget. När Hitler hade all makt själv så hade han förbjudit fackföreningar och alla politiska partier förutom nazistpartiet.

Nu hade nazisternas terror börjat på allvar. Man började bygga upp koncentrationslägren och judeförföljarna ökade mycket mer i Tyskland. Hitler hade startat stora projekt inom krigsindustri, jordbruket och jobbindustrin. Man märkte då att arbetslösheten den sjönk från 6 miljoner till 1,7 miljoner och dessutom så lade Hitler pengarna på flottan, armé och flygvapnet. Det Hitler vart ute efter var att göra Tyskland stort och mäktigt. Nu eftersom att Hitler hade makten så började han bygga upp den tyska armén fast att han visste att det vart ett brott mor Versaillerfreden.

Hitler hade en dröm om ''Det tusenåriga riket'' och då behövde Tyskland livsrum för att kunna utvecklas. 1938 så gick trupperna in i sitt gamla hemland Österrike och då berättade Tyskland för Österrike att det var en del utav Tyskland nu. Tjeckerna protesterade mot förslaget. Men en del utav Tjeckoslovakien skulle lämnas till Tyskland. Pappret som Tjeckoslovakien hade skrivit på vart helt värdelöst. 1939 tog Hitler över hela Tjeckoslovakien för att han hade skickat den tyska truppen mot Tjeckoslovakien. Hitler hade nu lurat hela världen.

Perspektivbyte:














Strålningens fördelar & Halveringstid

                                                          Vad är halveringstid?
Svar: Halverings tid är olika isotoper som har ev viss tid innan den halveras och så tar det lika lång tid som första gången innan den halveras. Det finns ju tillexempel ''Radon'' och då tar det 2600 år innan detta radioaktiva ämnet har halverat sig och sen så tar det lika lång tid innan den delar har halverats.




Hur kan man utnyttja radioaktivitet till något positivt och användbart?
Svar: 1.Fördelar men strålning är att man kan se hur länge en person har varit död. När man ser hur gammal en person har varit död så tar man lite strålning och så kan man se hur länge den har varit död.



2. Den andra fördelen med det är att strålningen kan rädda liv, strålning finns i en brandvarnare så om det kommer in rökpartiklar så förstörs strålningen och det är då det börjar tjuta och det är då den kan rädda liv.

3. Den tredje fördelen är att man kan använda det för att se om man har cancer eller om man har brutit något så finns det strålning när man röntgar så det finns vissa fördelar för radioaktiva ämnen men samtidigt så är det inte bra i stora mängder.




tisdag 14 oktober 2014

Radioaktivitet


Denna bilden visar hur mycket som behöva för att inte strålningen ska gå igenom. Som ni ser så är alfastrålning inte farlig men om man kollar på gammastrålningen så ser man var det går igenom och den är mycket farlig. 



Radioaktivitet - Det är farlig strålning.

Becquerel -  En fransk fysiker som på radioaktivstrålningen.  

Pierre & Marie Curie - Var ett par som jobbade tillsammans med fysik och 1989 så uppfann dem 2 stycken olika radioaktiva ämnen som de döpte till Radium och Polonium som döptes efter Marie Curies hemland Polen.

Polonium - Grundämnen som är radioaktiva.

Alfastrålning - Består utav partiklar som är små som korn som är sammansatta utav neutroner och protoner. Alfastrålning är en utav det strålningarna som inte är farlig. 

Alfapartikel - Består utav 2 Protoner och 2 Neutroner

Radon - Det är ett grundämne som är gas. 

Betastrålning - Består utav elektroner. 

Betapartikel - Det är detsamma som en elektron som har kastats ur en atomkärna som består utav neutroner och protoner. 

Gammastrålning - Den slänger ut alfa - betapartiklar och brukar också ge ifrån sig det tredje slaget utav strålningarna som är grammastrålningen. Grammastrålningen består inte utav neutroner, protoner eller elektroner. Det är en strålning av samma slag utav ett ljus. 

Detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet) - 


Bakgrundsstrålning - Om man sätter igång en sak som kallas på Geigerräknaren men om man inte placerar något radioaktivt material i närheten så kan man göra en intressant iakttagelse. Det finns alltså radioaktivitet i rummet hela tiden.

Film

Planering:
Idag ska jag och Zarhaa kolla på en film och sedan ska vi skruva vad som har hänt. Vi ska kolla i 25 minuter och så ska vi ta ut svåra ord på engelska som man kan träna på för att vi ska förhöra varandra senare efter att vi har kolla på filmen.

Handlingen om filmen:
Denna filmen handlar om en tjej som heter Anna som var på ett mentalsjukhus. Hon kommer hem från mentalsjukhuset för att börja ett nytt liv och då träffar hon sin syster Alex. Men hon kommer inte ihåg att hennes syster dog i branden men hon inbillar att hon kan se henne.

Svåra Ord:
Condescending - Nedlåtande
Past - Förflutna
Deliver - Levererar
Numb - Bedöva
Trembles - Darrar
Thorough investigation - Grundlig utredning
Terrible - Fruktansvärt
Serial killer - Seriemördare
Psykopat - Psychopath
Reference - Referens
Background check - Bakgrundskoll
Association - Förbundet
Registered - Legitimerade
Discuss - Diskutera
Behavior - Beteende
Gossiped - Skvallrade
Book Release Parties - Boksläppsfester
Service - Tjänst
Reason - Anledning
Ad - Efterlysning

fredag 10 oktober 2014

Veckans Nyhet

Bakgrunden: 

När?/Var? - Detta hände den 27:de februari 1933 i Berlin.

Vem/Vilka? - Det var en som greps på platsen som heter Marinus Van Der Lubbe.

Varför? - Hitler fick en anledning till att avveckla demokratin i Tyskland.

Hur? - Man vet inte riktigt hur det hände men det var en man vid namnet Marinus Van Der Lubbe som hade slagit sönder en ruta och sedan hade han startat branden. Men Marinus var även med i Holländska kommunistpartiet. Men sedan så skyllde Nazisterna på att det var en kommunist kompott mot nazisterna som nazisterna använde som en fördel att skylla på kommunisterna. Det var sedan 4000 KPD medlemmar som fängslades utan en rättegång inklusive en partiledare som heter Ernst Thälmann.

Eget resonemang:



onsdag 1 oktober 2014

CBRN

1. CBRN-krigsföring
CBRN är en förkortning för ''Kemiska, Biologiska, Radiologiska, Nukleära 

C= Giftiga gaser, senapsgas och sarin gaser med mera.

B= Sjukdomar som smittas till människor som gör så att det smittas vidare.
R= Det står för nukleära stridsmedel och man kan få strålskador och brännskador.
N= Det står för nukleära stridsmedel och man kan få strålskador och brännskador.

http://sv.wikipedia.org/wiki/CBRN-krigf%C3%B6ring 
http://www.ne.se/lang/cbrn-krigf%C3%B6ring
http://www.faktasamlingcbrn.foi.se/filer/a_sidor/1/0.html


2. Vilket av ovanstående brukar kallas ”fattigmansvapen”?
Svar: Kemiska och biologiska

3. Varför kallas det så?
Svar:  För att det är billigt att tillverka.

4. Biologiska vapen – virus & bakterier. 
Hur funkar mjältbrand?
Svar: Om man har mjältbrand och inte behandlar den så finns det en risk på 97% dödlig. Om man behandlar den tidigt så kan de grupper vaccineras och då kan sjukdomen svara på en antibiotikabehandling.

5. Kemiska vapen – giftiga kemikalier sprids genom luften genom t.ex sprayning.
- senapsgas
- nervgas
- tårgas
Ta reda på vad några av gaserna heter och hur de funkar. Har de använts i något krig? När?
Svar: Dessa gaserna är kemiska vapen. Man har använt senapsgas i många händelser.

6. Kolla upp följande händelser:
Halabja, Irak - nervgas, senapsgas och tabun
Tokyos tunnelbana - saringas 
Syrien, augusti 2013 - saringas 
Vietnamkriget - Napalm
Hittar du fler?

7. Radiologiska vapen
Svar: Det kan vara ett kärnvapen som kan utlösa kärnexplosion, gammabomber och smutsiga vapen.

Vad är en ”smutsig bomb”?
Svar:  Smutsig bomb är en bomb som man har fyllt med radioaktiva material som man sen spränger.  


8. Vad menas med ” konventionen för förbud mot kemiska och biologiska vapen”.
Svar: Att man år 1972 hade ett förbud om att man ska fortsätta utveckling och framställning av lagring av bakteriologiska

9. Kärnvapen
Två gånger i under andra världkriget har kärnvapen använts. När & var?
Svar: I de Japanska städerna Nagasaki och Hiroshima. Den 6 augusti och den 9:de augusti 1945.

10. Vilka länder har/tror man har kärnvapen?
Svar: Man tror att Irak och Israel har kärnvapen.

11. Har Sverige några kärnvapen?
Svar: Nej, man avslutade med kärnvapen i Sverige på 1968.

12. Det finns två typer av kärnvapen: atombomb och vätebomb. Vad är skillnaden?
Svar: I en vätebomb frigörs energi genom fussion det är när två atomkärnor slåss ihop. I atombomben frigörs energin genom fission, det betyder att atomkärnor klyvs och då bildas energi.


13. Vad innebär ”atomvinter”?
Svar: Det är vapen som består utav kemikaliernas gifter och man använder det sedan som stridsgaser

Fjärde riket...

                                            Uppgift 1      

Boken började med att man får träffa Blenda i hennes nya rum och sen så kommer hennes lillebror in. Sedan så får man hänga med och ser hur hon kommer in i klassen. När Blenda kommer in i klassrummet så reser Hedvig på sig och då följer alla andra med så då blir fröken och Blenda kvar i klassrummet. 



                                            Uppgift 2

Jag tror att Blenda och alla de andra tjejerna som är coolast på skolan kommer att fråga om Blenda vill vara med och sedan så kanske dom kommer att göra något taskigt mot henne. Men jag tror att Blenda kommer att stå upp för sig själv och att hon kommer att passa bra in i skolan och att hon kommer att bli vän men dessa coola tjejerna som bestämmer i klassen och är kaxiga mot lärarna. 

                                               

                                            Uppgift 3 

                    

                                           Uppgift 10

Ernestos hand åker upp. ´´Får man arbeta själv?´´ Nej. Det är ett grupparbete. Ernesto ser olycklig ut och Blenda förstår honom. Hon har aldrig klarat av grupparbeten. Att vänta på att bli vald.

Jag tycker att denna läraren Ulf skulle har låtit eleverna få välja vem dom hade velat jobba med istället för att sätta dem i en grupp och så kanske han inte vet vad som har hänt mellan dessa eleverna. Sen så finns det många som har svårt för att jobba i grupper för att man kanske inte kan det som de andra kan eller så har man svårt för att hänga med om vad de pratar om, men sen kanske man väntar på att få bli vald också för att när man har ett grupparbete så måste alla vara med och då väljer läraren vilka man ska vara med för att då är det ingen som inte får vara med i en grupp utan man måste låta alla vara med.


Eget resonemang:
LSD, Penny och Blenda är tillsammans eftersom att Hedvig och Penny inte är kompisar. Dom tycker att Hedvig styr över alla och det vill att det ska bli ändring på det. Blenda har en plan så det ska träffas i valen på skolgården och försöka ta över skolan. Det dom ska göra först är att gå till skolans högtalare så att alla hör dem sedan så ska dom säga sanningen om Hedvig. Blenda bryter upp LSD's skåp för att Blenda och Penny ska komma in till vakmästarens rum där högtalarna finns så att dem kan berätta om Hedvig och när dom sätter igång att prata så har dem delat upp det så att de turas om att prata för att dom tror att alla andra ska fatta hur hon är. När dom senare har pratat färdigt så ska dom gå från vaktmästarens rum så möter dom rektorn. Han säger att dom ska följa med till hans kontor, han är arg och säger till dem att alla kände igen deras röster och det dom gjorde inte vart okej. När dem senare gå ut från rektorns kontor så möter dom LDS som sitter ensam vi skåpen på en bänk.



                                            Uppgift 11

Den personen som jag skulle vilja ha som vän är nog LSD för att hon är snäll, hon är inte den som är kaxig eller som vill något elakt, hon gör som dom säger istället för att säga emot. Men samtidigt så är det synd om henne för att hon inte få sin röst hörd eftersom att hon är den som blir utsatt för saker som tillexempel när Penny och Blenda klippte upp hennes häng lås bara för att Penny och Blenda skulle kunna komma till högtalaren och spela upp det som dom hade att säga.

Jag tror dessutom att jag skulle kunna vara kompis med Penny också men det är bara det att hon är kaxig och hon vill att alla ska göra som hon säger och att det bara är hon som bestämmer. Penny kan nog vara snäll om man lär känna henne men när man bara läser om hur hon är så kanske hon inte är sådan. Hon kanske bara vill ha uppmärksamhet.















tisdag 30 september 2014

Atom..

En atom består utav: Proton + neutron elektron -

elementarpartiklar: protoner , elektroner , neutroner ,

atomnummer - är hur många protoner finns det i en atomkärnan

masstal - n+p är lika med atomkärnan

isotop - samma atomnummer/grundämnen men olika antal neutroner

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ordet atom kommer ifrån det grekiska ordet atomos.

J.J. Thomson - kom på elektronik

Ernest Rutherford - det fanns protoner i en atom

Niels Bohr - ritade en atommodell och såg hur det ser ut i en atom.

Murray Gell-Mann & Georg zweig - det finns ännu mindre delar i atomer som man kallar för kvarkar (gudspartiklar)

Ordlista:
atom
atomos
Demokritos
Leukippos
Aristoteles
de fyra elementen
elementarpartiklar
elektron
proton
neutron
atomnummer
masstal
u
isotop
periodiska systemet

Svårare ord:
kvarkar
valenselektroner

elektronskal



tisdag 23 september 2014

Testa dig själv

1. Det finns två former av mekanisk energi. Vilka är det?
Svar: Lägesenergi och rörelseenergi.

2. Vad kallas den form av energi som finns i bensin?
Svar: Kemisk energi.

3. På vilka två sätt kan man utvinna kärnenergi?
Svar: genom Fussion och Fission.

4. Hur lyder energiprincipen?
Svar: Det försvinner aldrig men den kan bara byta former.

5. Vilken eller vilka energiformer tänker du närmast på i samband med
a) en gunga - rörelse energi
b) mat -  Kemisk energi
c) en stjärna - Strålningsenergi

6. Värme räknas som en egen energiform. Men varför kan man säga att värme egentligen är rörelseenergi.
Svar: För att när du blir varm så börjar molekylerna att röra på sig därför kan man kalla det för en energiform.

7. Beskriv vilka energiomvandlingar som sker i en 
a) elvisp - Strålenergi ----> rörelse energi ----> rörelseenergi ----> elenergi ----> rörelseenergi
b) ficklampa - kemisk energi ---> värmeenergi/strålningsenergi

8. En motor har verkningsgraden 30%. Vad menas med det?
Svar: När energin byter form så börjar det med strålningsenergi har 100% men sen när det omvandlas till olika former så går lite energi till spillning för att allt kan inte stanna kvar.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ge tre exempel på fossila bränslen.
Svar: Olja, stenkol och naturgas.

2. Vilka grundämnen används som bränsle i en kärnreaktor.
Svar: Uran.

3. När och var inträffade den hittills svåraste kärnkraftolyckan i världen?
Svar: Ukraina - Tjernobyl eller Japan - Tokimura

4. Vad menas med icke förnyelsebar energikälla?
Svar: Att det försvinner och kommer aldrig mer tillbaka, att man måste skaffa fram nytt.

5. Den så kallade växthuseffekten höjer jordens medeltemperatur. 
a) Vad beror växthuseffekten på? - Det beror på att vi släpper ut för mycket koldioxid så atmosfären blir tjockare och då blir det varmare för att strålarna som kommer inte dom kommer inte ut igen.
b) Vilka energikällor bidrar till att öka växthuseffekten? - kol, olja.

6. Vilka för - och  nackdelar finns det med kärnkraft?
Svar: Nackdelar - Det kostar mycket och det måste finnas en stor yta sen så kan man få radio något så att man kan få barn som blir missbildade.
Fördelar - Man får mycket el utav det.

7. I en TV-debatt hävdade en forskare att växthuseffekten i grunden är bra. Vad kan hon ha menat med det?
Svar: För att den värmer upp jorden.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Ge tre exempel på förnyelsebara energikällor.
Svar: Sol, vind och vatten.

2. I vårt land är vi mycket beroende av elektrisk energi. Varifrån får vi merparten av den elektriska energin vi använder.
Svar: Vi får den största delen energi ifrån vattenkraftverk.

3. Hur många procent av energianvändning på jorden kommer från förnyelsebara energikällor?
Svar: Ca 13%

4. Vad är biobränslen för något?
Svar: det kommer från en kompost eller från ett avfall.

5. Hur ska man använda biobränslen för att inte öka växthuseffekten?
Svar:

6. På vilka sätt kan man utnyttja energin som finns i solens strålar?
Svar: Försöker att sätta upp solpaneler eller sol pannor som fångar upp solen.

7. Sveriges energiförsörjning ser annorlunda ut jämfört med övriga världens. Försök att förklara skillnaderna.
Svar:

onsdag 17 september 2014

Kommunism, Socialism och Libearlism

Kommunism:
Detta började på slutet utav 1800-talet i Ryssland efter det ryska revolutionen, det var två män som hade idéer och dessa männen heter Carl Marx och Fredrik Engel. Dom hade en idé om att man skulle ändra samhället så att alla m'nniskor är lika mycket värda. Dom gjorde inte något åt det men dom skriv det i en bok. Det fanns en man som hette Lenen som läste Marx & Engels bok som dom hade skrivit i. När denna mannen läste boken så ville han att alla skulle vara lika mycket värda och att man inte skulle vara delade i olika levnadsklasser. Lenin åkte runt för att samma människor för att störta Tsaren som var en kejsare i Ryssland och till slut så störtade dom Tsaren.


Socialism:
Socialismen kom till då socialdemokraterna bildades 1889. Sverige var fattigt och att en miljon människor flyttar till Amerika. Augusti Palm åkte in i fängelse och revolutionen kom till Ryssland. 1919 så får kvinnor rösträtt och kan vara med och röst i Sverige. Man tyckte att rika och fattiga skulle ha samma rättigheter och man vill börja med att inleda allmänna röster. 1951 så fick man rätt till att ha 3 veckors semester och 1986 så dog Olof Palme för att han blev skjuten till döds.

När? 1889 socialdemokraterna.
Idé? Rättvis fördelning.
 Hur? reformer/lagar August Palm, Fackförening.

Fattigt Sverige, 1 miljon människor flyttar till Amerika.
Augusti palm åkte i fängelse.
Revolutionen i Ryssland.
1919 så får kvinnor rösträtt i Sverige.
Fattiga och rika samma möjligheter.
Vill inleda allmänna röster.
1951, rätt till 3 veckors semester.
1986, Olof Palme, skjuten till döds.


Liberalism:


När? 1789 - 1889 i Sverige rösträtt , ej staten där emot varje individer.
Vart?Började med franska revolutionen och kom till Sverige.
Idé? Dom vill få rösträtt.

Skillnaden mellan fattiga och rika är gigantisk
Jobba hårt för att överleva
Män har rätt att slå sina fruar
100 år innan liberalernas idéer kommer till Sverige
1905, Sveriges statsminister Staaff
alla ska få röst, lika mycket värd
1914 världskriget, Ryss skräck
1918 världskriget slut och svenska kvinnor får rätten att rösta.
Två liberaler slås ihop och folkpartiet bildas
1939 andra världskriget börjar 1945 slutar andra världskriget

EJ KLAR


måndag 15 september 2014

Artikel

                                Ta bort vindkraftverken!


Är vindkraftverk bra för våran miljö? Jag tror inte det för att vindkraftverk är ett utav det sakerna som är dyrast och ska man köpa ett vindkraftverk som är 90 meter högt så kostar det ungefär 14 miljoner kronor för 1MW men sedan så finns det ju vindkraftverk som är högre som tillexempel 150 meter och 200 meter och den som är 150 meter kostar ungefär 28 miljoner för 2 MW och det sista som är 200 meter högt kostar bland 32 miljoner kronor för 3 MW. 1MW kostar 12-15 miljoner kronor. Hur mycket pengar blir inte det och vi ska ha många vindkraftverk?

Jag tycker inte att vindkraftverk är speciellt fina, man sätter vindkraftverk på stora ytor och det förstör ett fint landskap som man åker till bara för att man sätter upp vindkraftverken på dessa stora ytor. Ljudet som kommer från propellern är inte heller speciellt bra för att det låter högt och när det låter så låter det som en motorsåg ungefär. Om man sätter ett vindkraftverk 350 km bort så motsvarar det ett ljud på 40dB. Skuggorna som kommer från vindkraftverket är irriterande om man bor nära. Men om jag skulle få bestämma så skulle jag ha satt vindkraftverken  i vattnet för då kanske det inte stör någon speciellt mycket och då menar jag att dom ska sitta långt ute för det finns stor yta och man kan sätta upp några stycken men det är inte bra eftersom att det är det dyraste sakerna man kan köpa. Men sedan så kan det ju vara positivt för att vindkraft släpper inte ut något bränsle och sådan men det kanske kan släppa ut några saker men inte just bränsle som förstör miljön/klimatet.

Det ska finnas totalt 2036 vindkraftverk i Sverige från 2011. Man kan utnyttja mellan 20 - 30 % utav vindkraftverken som man har satt upp.


Ej klar!!!!

fredag 12 september 2014

Insändare

                                             Betyg

Varför har betygssystemet ändrats sedan mina äldre syskon gick i skolan? Varför har man inte samma betygssystem som innan? Jag tycker att man ska ha samma betygssystem som man hade innan för som betygen är idag så är det att om man har ett A på alla ställen och sen så får man ett E på ett ställe så får man ett betyg på E eftersom att man inte kunde den delen lika bra som man kunde dom andra. Att man har ändrat betygen från (V, VG och MVG) så har man ändrat det till (A, C och E) och får man ett C och sen har man ett E på några andra så får man E i betyg så man har en stor press på sig. Tycker ni att detta betygssystemet är bra?

Nu tycker säkert några utav er att jag har fel men jag tror att det är många som har F i betyg för att man känner en sådan press att klara av allt så att man får det betyget man vill ha. 

Man ska inte känna press i skolan!

tisdag 2 september 2014

Energi

Uran använder man som bränsle i kraftverk. När bränslet har nått reaktorn så kommer uranatomkärnan att börja brytas ner, den processen kallas för fission. Från dom atomkärnorna som har bryts ner bildas det till neutroner som bryter ner andra atomer. Då blidas det en kedjereaktion. Från värmeenergin så bildas det vatten som förvandlas till ånga som driver turbinen.

På 1990 - talet så börjar kärnkraftverken i hälften av Sveriges elproduktion. Problemen med att ha kärnkraftverk är alla olyckor som oroar vissa människor som tillexempel sabotage, spridning av plutonium. Strålningen från radioaktiva ämnen kan vara farligt om strålningen når levande organismer. En kärnkraftanläggning har höga krav på säkerhet och det måste övervakas noga. I USA 1979 vid Harrisburg var det en härd smälta och i Ukraina så havererade ett kärnkraftverk i Tjernobly 1986 och det var den jobbigaste kärnverks olyckan som hade inträffats.

Man hittar uran i berg, dom största leverantörerna kommer från Kanada, Australien och Kazakstan.

Östeuropa har sämre säkerhetssystem är det svenska som tillexempel brandskydd och reaktorinneslutning. Svenska kärnkraftverk är inte lika dana konstruerade och dom har mycket mer betydligt högre säkerhetskrav. Svenska säkerheten har fler olika för att man vill undvika radioaktiva läckage. Bränslet hanteras under vattnet för det fungerar som ett skydd från strålningen. Om det uppstår problem så kan bränslets kedjereaktion stängas av på några sekunder. Svenska anläggningar till hör det allra säkraste i världen som har fler barriärer som förhindrar utsläpp.

Använt bränsle tar man ur reaktionen efter fem år.

måndag 1 september 2014

The grate debaters

The grate debaters handlar om fyra stycken svarta elever som ska debuttera om olika saker mot andra skolor. James Farmer St. är kär i Samantha Booke som är den första kvinnliga som kommer in på Wiley Collage. Professor Tolson börjar träna eleverna med olika metoderna. Eleverna har en debutt om en vecka och dom ska hitta fakta och sen så ska Mr. Tolson skriva ner vad dom ska säga på debatten. Professor Tolson har en bar som han går till och då har James Farmer följt efter han till ett möte utan att Tolson vet någonting om det. James Farmer blir på kommen när han har följt efter Tolson till detta stället och James och Mr Tolson flyr därifrån. När Mr Tolson har lämnar James Farmer så försöker James smyga in men James pappa är vaken. Dessa barnen har blivit inbjudna att får debattera mot Oklahoma City University (en vit skola). Wiley vinner denna debatten.  

måndag 9 juni 2014

Olika preventivmedel

Ordlista


Menstruation - Menstruation är när man har kommit in i puberteten och kan bli med barn eftersom man har fått mens.


Menstruationscykel - Mensens faser som går och kommer i månaden som t.ex när ägglossningen kommer.


Ägglossning - Ägglossning är precis som det låter, när ägget lossnar ifrån livmodern. Man kan då få barn.


Skyddsmedel - Det finns olika skyddsmedel som man kan skydda sig när man har samlag som t.ex p-piller,preventivmedel, p-plåster m.m.


Klimakteriet - Klimakteriet är när man inte längre kan få sin mens, anledning till det är att äggen i livmodern har tagit slut.


Befruktning(var? när? hur?) - Befruktning är när spermier och ägget möts, man kan då blir gravid. Det sker genom att en man och en kvinna har samlag, om mannen är steril så finns det något som heter spermdonation. Det är precis som de låter, man donerar sperma till någon annan.


Abort - Abort är när man har bestämt att man skall ta bort sitt barn, man kan göra det på olika sätt som t.ex ta tabletter eller skrapa bort det.


Missfall (spontan abort) -  Missfall är när man omedvetet har förlorat sitt barn och det kommer med mensen.


Navelsträng - Barnet får näring genom navelsträngen. Barnet skulle inte överleva utav navelsträngen eftersom att mamman pumpar blod genom navelsträngen vilket gör att barnet kan överleva.


ModerkakaModerkakan är där navelsträngen sitter fast i och ger näring. Efter man har födit sitt barn måste att föda ut moderkakan.


Foster - Foster är när barnet har kommit till vecka 9, du kanske undrar vad det är de 8 andra veckorna och det kallas för embryo. Embryo menas med att den “växer inuti” tills det har blivit ett foster.


Fostervatten -  Fostervatten är det vatten som omger fostret i livmodern. Det är vanligt vatten men det finns en liten del urin ifrån fostret som växer.


Livmoder -  Livmoder är där allt liv kommer ifrån, det är där spermien och ägget lägger sitt bo men dom möts redan i äggledaren och åker sedan till livmodern
P-ring - Det är ett preventivmedel som sätts in i slidan. Den är gjord av mjuk, genomskinlig plast. P-ringen innehåller hormoner som kan påverka kroppen i olika sätt. Man kan få bröstspänningar, mellanblödningar och man kan också må illa.

Hormonspiral - Den är några centimeter lång och ser ut som ett T. Det ger ett mycket säkert skydd mot graviditet och innehåller könshormonet gestagen.
Akut P-piller - Det är en tablett som kan användas efter oskyddat sex för att minska risken av graviditet. Desto tidigare man tar tabletten desto mindre risk är det att man blir gravid.

Minipiller - Man måste ta minipillrerna varje dag till skillnad från p-pillern. Det är ett säkert skydd mot graviditeten om man tar dom varje dag och samma tidpunkt varje dag. Minipillret gör att sekretetet i livmoderhalsen blir segt och tjockt så att spermiern får det svårare att tränga sig in i livmoderhalsen. Det gör även att slemhinnan i livmodern blir tunn och därför kan det inte ta emot ett befruktat ägg.
P-stav - Det är en stav av mjuk plast som är lika stor som en tändsticka. Man sätter in dem i underarmen. Denna staven innehåller gulkroppshormon som påverkar slemhinnan livmordern. och sekretet i livmoderhhalsen så att tjejen inte kan bli gravid. Gestagentet gör också så att man inte får ägglossning under tiden man har staven.
Kopparspiral - Kopparspiralen det ser ut som ett T. Det är av plast men det koppartråd runt om den. Det är ett mycket säkert skydd mot graviditet. Den innerhåller inte några homoner så den påverkar inte ägglossningen. Den är några centimeter lång och kopparn gör så att inte spermien inte överlever i livmodern. Den gör det också svårt för ett befruktat ägg att fastna.  
P-piller
P-piller är tabletter som tjejer kan använda mot t.ex sex ifall de inte vill bli gravid. P-piller kan inte förhindra könssjukdomar men det kan skydda emot graviditet. Man kan få p-piller i olika kartor, en med 21 och en med 28 stycken. Man skall ta en varje dag och försöka ta de vid samma tidpunkt alla dagar.


Sterilisering
Sterilisering är precis vad det låter, att man blir steril. Du får inte sterilisera dig innan du har fyllt 25 år och du måste vara väldigt säker på ditt val eftersom att du kommer varken att kunna få barn eller göra någon med barn. På tjejerna så operar man bort äggledaren eller så täpper man igen den så att inga ägg kan komma igen.  På killarna är det sädesdelarna som klipps av och det gör man för att spermierna inte ska följa med i vätskan (urinet), de säger att de är lättare att sterilisera killar än tjejer eftersom att det killar kan man bara lokalbedöva.


P-plåster

P-plåster är ett beigt litet plåster som tjejer kan sätta på huden istället för att ta p-piller. Man skall inte ta på plåstret på ett område där du är blöt eller fuktig, du ska inte heller sätta det på brösten då huden kan bli öm. P-plåster kan även hjälpa till emot graviditet genom att livmodern kommer att bli tunn och smal i livmodern och kommer då inte att kunna ta emot några ägg.

Olika könssjukdomar

Flatlöss
Flatlus är en hudparasit som är några millimeter långa. De lever på blod men trivs bäst i könshåret men kan även finnas vid armhålor,låren,ögonfransar och ögonbryn. De förökar sig igenom att de lägger sina ägg vid hårbotten. De kan smittas på olika sätt men de vanligaste sättet att de sprids på är via nära kroppskontakt eller delning utav handukar, man kan även få det utav orena solarier. Det brukar ta upp till en månad man märker av att man har fått Flatlöss och då kliar det intensivt mycket. Flatlöss går att bota och det kan man göra genom att man går till apoteket och köper receptfria medel, i detta fallet blir det då Prioderm och Tenutex. Man kan köpa det som ett shampo eller en bodylotion men det är viktigt att du vet att du har Flatlöss innan du använder produkten och se till att kolla upp om andra i din familj har det för annars kan smittan vandra om och om igen.

Gonorré
Gonorré är en bakterie som sätter sig på slemhinnorna i slidan, urinröret och analöppnigen. Det kan överföras när slemhinnorna kommer i kontakt med varandra. När man får gonorré så kan man märka det när man kissar, det svider eller om man får flytningar från urinröret, tjejer kan också få flytningar från slidan och mellanblödningar. Killar kan märka att dom har det om don till exempel får ont i pungen. Man behandlar gonorréa med antibiotika. Ju tidigare man behandlar det ju mindre risk är det för att man får en inflammation eller svårigheter att få barn.



Herpes
Det är infektioner som orsakas av olika herpesvirus Läppherpes ger blåsor och sår på läpparna och runt munnen och smittar via saliv(om man kysser nån). Man kan också få herpes i könsorganen och det smittar vi sexuell kontakt. Såren brukar läka efter några veckor. Men viruset finns fortfarande kvar i kroppen och den kan efter ett tag bli aktiv igen och ge nya blåsor och sår. Man kan inte ta bort herpesviruset ur kroppen, men det finns olika behandlingar för att t.ex. läka såren.
Kondylom
Det är vårtor som sitter i yttre könsorganen. På penis, ollonet, blygläpparna eller runt klitoris. Vårtorna kan även sitta i ändtarmens öppning. Den smittas när man har samlag, också vid någon annan sexuell kontakt. Ett virus. Man bränner eller skrapar bort vårtorna.

Syfilis
Syfilis är en bakterie som tar sig in i huden eller slemhinnorna genom sprickor eller sår i slemhinnan men framför allt i könsorganen. Om man inte behandlar syfilis kan man få en infektion i kroppen och efter några månader så kan man få feber, utslag, trötthetm, ont i huvudet och svullnad i lymfkörtlar. Man behandlar det med antibiotika genom en spruta på sjukhuset och sen så kontrollerar man det regelbundet.

Skabb
Parasit, ofarlig, kan gräva in sig i huden. Man kan köpa salva.  
Länk: Carolina och klassen

Hepatit B
Virus vilket gör att man kan få inflammation i levern.


KLAMYDIA
Klamydia är en av dom vanligaste sjukdomarna i vårt land. Den orsakas av en bakterieliknande organism. När man har fått klamydia så kan man få flytningar i underlivet och sveda i urinröret. Om man inte botar klamydia så kan man få äggledarinflammation och om det händer så kan äggledaren täppas till och då kan man bli steril.

Bakterie - man kan bota, delar på sig och växer, litet litet djur antibiotika (penicillin, skillnad?)

Virus - det går inte att bota, kommer tillbaka i andra former, den kan inte föröka sig utan att den kommer in i en levande cell i kroppen och då kan cellerna producera mer virus.

Parasit - En parasit är som ett djur som kommer in i människokroppen och lever sedan inne i kroppen.