tisdag 29 april 2014

Engelska

I've worked in Fingerprints. In Fingerprints you can stripe cars or you can make signs with a text or a big picture and I helped to do cars and other little things that isn't hard to do. My mission was to help them emptying garbage. I was in the other side there they make print on clothes and there I helped to pick texts and cut it out so the text not sat together when they print them. I have been working between ten in the morning and four in the afternoon. The environment at work was very loud but it was really fun to do other things that I have't tried before even if i have done the most of it before but this was really funny. There are more men than women who work there.

onsdag 9 april 2014

Prao dagarna!

Första dagen.
När jag kom till ''jobbet'' så hälsade jag och så satte jag igång och skära dekaler som man kan sätta på olika saker som tillexempel bilar, skyltar, det beror på vad man gör eller om man bara vill ha det och dela ut det till kunder. När klockan var 12.00 så skulle vi äta och sen så fortsatte vi men då fanns det inte så mycket på sidan som man monterar, straipar på så jag gick över och frågade på den andra sida och då sa dom att jag kunde plocka texter och klippa ut dom och sen så hann jag inte göra så mycket mer, hann bara med att vara på moterings sidan och en liten stund på tryck sidan sen så gick jag tillbaka till monteringen, det som jag kan mest. När jag kom tillbaka till monteringen så sa Mats att jag skulle skriva ut en bild, text och montera fast den på en plåt bit. Sen så var klockan tre och jag hann inte med mera då.

Andra dagen.
Andra dagen gick jag över på andra sidan där man trycker på olika saker som tillexempel väskor, tröjor, byxor, mössor, madrassfodral m.m. jag höll på till klockan var 12.00 då vi skulle äta sen så fortsatte jag med det till klockan var 14.00 och sen så gick jag över och plockade. När jag hade plockat färdigt så skulle jag köra igenom denna texten i en maskin som kallas för Vals / applicerings maskin som man använder efter att man har plockar det man ska och sen så kan man motera det på olika saker, bilar, plåtar, postlådor m.m.

Tredje Dagen.
När jag kom idag så skulle jag skära ut saker sen så skulle jag ge dom till en tjej så att hon kunde motera dem, efter middagen så var jag på tryck sidan och där plockade jag olika saker sen så moterade jag en text på en stor plåt. Sen efter att jag hade varit inne vid moteringen så gick jag in till tryck sidan och där så fick jag fortsätta och sen så klippte jag ut olika bilder sen så gjorde jag inte så mycket mera jag hjälpte till, tömde soporna sen så rensade jag en text och tvättade av en bil som ska moteras, sen så var det inte så mycket mer o göra så jag väntade till pappa han var färdig och sen så åkte vi hem.

Fjärde dagen.
Fjärde och femte var samma som dom andra, det är typ bara det man håller på med om när man praoar på ett sånt ställe :) Ofta så får man stå och skära eller så kanske man får vara med och motera upp en dekal, bild eller så får man tömma soperna.

onsdag 2 april 2014

Tsunami i Chile..

Igår klockan 20:46 i svensk tid inträffade det en tsunami i Chile utanför norra kusten, det finns en stad näsa denna kusten och den heter Iquiqie. Det finns medier som har bekräftat att det finns fem stycken som är döda. Skalvet orsakade också en tsunami som hade ungefär 2 meter höga vågor. Man har utmanat invånarna att evakuera från den norra kusten. Man har inte sätt några skador på byggnader.

Det finns 11 stycken sjukhus som har evakuerats från området. Myndigheterna Onemi har fått rapporter om att jordskalvet ska blockera några vägar och motorvägar. Detta skalvet var grunt, 10 kilometer under havsbottnen. 300 fångar rymde från ett fängelse som lade i Iquiqie. Militärer och poliser har skickats till platsen för att försöka att fånga dessa fångarna.

Tsunamivarningscentret  hade utfärdat en tsunamivarning längst den Latinamerikanska Stillahavskust. Tsunamivarningen riktades vid 6-tiden på morgonen i svenskt tid. Indonesien varnar nu för att en liten tsunami orsakad av skalvet ska nå landet. Man har uppmanat att människorna ska hålla sig borta från städerna.

Källor:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/tsunami-efter-skalv-i-chile_3423908.svd
http://www.expressen.se/nyheter/tsunamivarning-efter-kraftigt-skalv-i-chile/

En affärsintervju

1. Fågelaffär, bensinmack, hambugar kiosk, tryckeri, bukitsbiträde, hamn och dagis.

2. Antingen gillar han inte jobbet eller så följer han inte reglerna, folk trycker ner honom, chefen anklagar honom/ gnäller på han.

3. Novell.