onsdag 18 december 2013

Kyros

Kyros är så kallad den store. Dom antika historierna ansåg att Kyros namn betyder solen. Själva namnet tolkade så att det betydde lik solen. Man notera dessa likheter med det persiska ordet för sol (khorsheed). Han blev känd för att han släppte dom första människorna fria asså såna som har varit slavar. Han fick dessutom en uppenbarelse att släppa sina slavar fria för att alla ska vara lika mycket värda och att alla ska få gå i skola. Det är därför man minns han är idag för att han gjorde denna förändringen.

Ett land som bryter mot mänskliga rättigheter är bland annat Pakistan. I Pakistan så får inte tjej eller flickor gå i skolan för att man anser att dom ska vara hemma o ta hand om hemmet och maten.

måndag 9 december 2013

Ljusets egenskaper / Ljusets reflexion...

                                              Frågor

Ljusets egenskaper:

1. Vilken hastighet har ljuset i vakuum?
Svar: ljusets hastighet i vakuum är 300 000 m/s per sekund.

2. Varför kan man inte säga att månen är en ljus källa?
Svar: Månen är inte en ljus källa för att solen när solen går ner så reflekterar solen mot månen och därför lyser månen annars så hade månen inte synts.

3. Förklara hur ljuset gör så att vi kan se ett föremål, till exempel en penna?
Svar: Ljuset lyser rakt på en sak som en penna tillexempel då reflekteras det och när vi kollar på det så träffas den reflexionen i våra ögon och då kan vi  se olika föremål. 

4. Vilka enheter använder man när man mäter ljusstyrkan och när man mäter belysning? 
Svar: Man mäter det med Candela (cd) 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ljustets reflexion:

1. Kunna skilja på diffus & speglande reflexion  
Svar: Diffus är när det är en skrovlig yta och då flyger strålarna överallt och speglande reflexion är när det är en slät, rak yta och strålarna dom flyger tillbaka rakt igen.

2. Reflexionslagen.
Svar: Reflektionslagen är när ljuset studsar mot en spegel så kommer ljuset att studsa i samma vinkel som den kom in. 

3. Brännpunkt.
Svar: När en parallellt strålknippe träffar en konkav spegel, då reflektera alla strålarna mot en och samma punkt och den punkten kallar man för brännpunkt eller fokus.

4. Konkav / Konvex.
Svar: Konkav speglar dom är även kallade som en negativ eller en spridnings lins. Dom konkava speglarna dom är tjockare i kanterna och smalare i mitten. Man använder konkava speglar för att förminska olika saker som man kanske använder i vardagslivet som tillexempel när man är närsynt så har man konkava speglar i glasögonen eller när man ska förminska en stor bild. Dessutom när strålarna träffar en konkav spegel så så sprider dom ut sig från objektet och  fokusen hamnar längre bak också men det beror ofta på vilken styrka linsen har. 

 Konvexa speglar dom är inåt bucklad och när en stråle träffar dom så  kommer strålarna att åka åt alla hållen eftersom att den konvexa spegeln är utåt bucklad. 
Konkav är en spegel som är utåt buktat och när strålarna dom kommer in i en konkav spegel så samlas dom i träffpunkten asså så kallade brännpunkten eller fokus. Fokus det är där alla strålarna träffas när strålarna ska ut igen. Man kan använda en konkav spegel när man ska sminka sig men sen så finns det speglar som sitter vid vägen och i en sådan spegel kan man se allt om det kommer en bil. Man kan säga att den konvexa spegeln har en tjockare lins och det är därför man använder dom till förstoringsglas eller allt som gör så att man kan se sakerna större.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Frågorna längre ner. 

1. Rita en Bild som beskriver hur en ljusstråle reflekteras i en plan spegel. Markera infallsvinkel, reflektionsvinkel och normal. 



Detta är en plan spegel. Man kan se alla vinklarna och normarlen. 








2. Vad menas med att ljusstrålen är parallella?
Svar: Parallella ljusstrålar menas med att dom är jämte varandra, dom kan inte korsa varandra. 

3. Vad är skillnaden mellan speglande och diffus reflexion?
Svar: När strålarna träffar en speglande reflexion så studsar alla ljusstrålarna samma väg som dom kommer in men en diffus reflexion är när alla strålarna studsar huller om buller och  flyger lite överallt. 

torsdag 5 december 2013

Örat / Hörselskador

               Hörselskador!!

Vad menas med hörselskada?
Om man har en hörselskada så kan man få nedsatt hörsel på ett eller båda öronen. Det är tillexempel när man är på en konsert och man står längst fram så kan det skada öronen och då kan man få hörselskador. Eftersom när man är på en konsert så är ljudnivån för hög och då utsätts man för kraftiga ljud och då kan man få hörselnedsättning det betyder att man får sämre hörsel. Det fungerar nästan som ett varningstecken, utsätts man för det igen så kan man en så kallad permanent hörselnedsättning. Det går inte att reparera det utan man kommer att ha det resten av sitt liv.

Det finns en vanlig hörselskada idag som man kallar för tinnitus. Man kan inte bota tinnitus utan att man har det hela tiden och det uppstår när man har för höga ljud i öronen som tillexempel när man lyssnar på musik i öronen och så kanske man har det på det högsta och då kan man få tinnitus.

Varför får vi tinnitus?
När man lyssnar/hör på högre än 140 decibel så kan örat det skadas så att det kanske kan bli permanent, det låter hela dagarna. När man lyssnar på högre än 120 decibel som tillexempel en konsert så kan man bara visats i 9 sekunder innan örat det skadas. När man väl har fått tinnitus så kommer man att höra ljud som inte kommer utifrån utan man kan som ett exempel säga att man kan höra att det brusar eller så kan man höra ett pipande ljud. Detta kan vara väldigt stressande och irriterande eftersom att man inte har vänt sig vid det än.

Hur många får tinnitus ungefär?

Man kan säga att var tionde person är erfarna utav tinnitus i Sverige. Utav alla dessa människor så är det på ett ungefär 100 000 personer som har det och det påverkar deras vardagliga liv. Därför ska man inte lyssna på för hög musik.