torsdag 5 december 2013

Örat / Hörselskador

               Hörselskador!!

Vad menas med hörselskada?
Om man har en hörselskada så kan man få nedsatt hörsel på ett eller båda öronen. Det är tillexempel när man är på en konsert och man står längst fram så kan det skada öronen och då kan man få hörselskador. Eftersom när man är på en konsert så är ljudnivån för hög och då utsätts man för kraftiga ljud och då kan man få hörselnedsättning det betyder att man får sämre hörsel. Det fungerar nästan som ett varningstecken, utsätts man för det igen så kan man en så kallad permanent hörselnedsättning. Det går inte att reparera det utan man kommer att ha det resten av sitt liv.

Det finns en vanlig hörselskada idag som man kallar för tinnitus. Man kan inte bota tinnitus utan att man har det hela tiden och det uppstår när man har för höga ljud i öronen som tillexempel när man lyssnar på musik i öronen och så kanske man har det på det högsta och då kan man få tinnitus.

Varför får vi tinnitus?
När man lyssnar/hör på högre än 140 decibel så kan örat det skadas så att det kanske kan bli permanent, det låter hela dagarna. När man lyssnar på högre än 120 decibel som tillexempel en konsert så kan man bara visats i 9 sekunder innan örat det skadas. När man väl har fått tinnitus så kommer man att höra ljud som inte kommer utifrån utan man kan som ett exempel säga att man kan höra att det brusar eller så kan man höra ett pipande ljud. Detta kan vara väldigt stressande och irriterande eftersom att man inte har vänt sig vid det än.

Hur många får tinnitus ungefär?

Man kan säga att var tionde person är erfarna utav tinnitus i Sverige. Utav alla dessa människor så är det på ett ungefär 100 000 personer som har det och det påverkar deras vardagliga liv. Därför ska man inte lyssna på för hög musik.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar