måndag 9 december 2013

Ljusets egenskaper / Ljusets reflexion...

                                              Frågor

Ljusets egenskaper:

1. Vilken hastighet har ljuset i vakuum?
Svar: ljusets hastighet i vakuum är 300 000 m/s per sekund.

2. Varför kan man inte säga att månen är en ljus källa?
Svar: Månen är inte en ljus källa för att solen när solen går ner så reflekterar solen mot månen och därför lyser månen annars så hade månen inte synts.

3. Förklara hur ljuset gör så att vi kan se ett föremål, till exempel en penna?
Svar: Ljuset lyser rakt på en sak som en penna tillexempel då reflekteras det och när vi kollar på det så träffas den reflexionen i våra ögon och då kan vi  se olika föremål. 

4. Vilka enheter använder man när man mäter ljusstyrkan och när man mäter belysning? 
Svar: Man mäter det med Candela (cd) 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ljustets reflexion:

1. Kunna skilja på diffus & speglande reflexion  
Svar: Diffus är när det är en skrovlig yta och då flyger strålarna överallt och speglande reflexion är när det är en slät, rak yta och strålarna dom flyger tillbaka rakt igen.

2. Reflexionslagen.
Svar: Reflektionslagen är när ljuset studsar mot en spegel så kommer ljuset att studsa i samma vinkel som den kom in. 

3. Brännpunkt.
Svar: När en parallellt strålknippe träffar en konkav spegel, då reflektera alla strålarna mot en och samma punkt och den punkten kallar man för brännpunkt eller fokus.

4. Konkav / Konvex.
Svar: Konkav speglar dom är även kallade som en negativ eller en spridnings lins. Dom konkava speglarna dom är tjockare i kanterna och smalare i mitten. Man använder konkava speglar för att förminska olika saker som man kanske använder i vardagslivet som tillexempel när man är närsynt så har man konkava speglar i glasögonen eller när man ska förminska en stor bild. Dessutom när strålarna träffar en konkav spegel så så sprider dom ut sig från objektet och  fokusen hamnar längre bak också men det beror ofta på vilken styrka linsen har. 

 Konvexa speglar dom är inåt bucklad och när en stråle träffar dom så  kommer strålarna att åka åt alla hållen eftersom att den konvexa spegeln är utåt bucklad. 
Konkav är en spegel som är utåt buktat och när strålarna dom kommer in i en konkav spegel så samlas dom i träffpunkten asså så kallade brännpunkten eller fokus. Fokus det är där alla strålarna träffas när strålarna ska ut igen. Man kan använda en konkav spegel när man ska sminka sig men sen så finns det speglar som sitter vid vägen och i en sådan spegel kan man se allt om det kommer en bil. Man kan säga att den konvexa spegeln har en tjockare lins och det är därför man använder dom till förstoringsglas eller allt som gör så att man kan se sakerna större.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Frågorna längre ner. 

1. Rita en Bild som beskriver hur en ljusstråle reflekteras i en plan spegel. Markera infallsvinkel, reflektionsvinkel och normal. 



Detta är en plan spegel. Man kan se alla vinklarna och normarlen. 








2. Vad menas med att ljusstrålen är parallella?
Svar: Parallella ljusstrålar menas med att dom är jämte varandra, dom kan inte korsa varandra. 

3. Vad är skillnaden mellan speglande och diffus reflexion?
Svar: När strålarna träffar en speglande reflexion så studsar alla ljusstrålarna samma väg som dom kommer in men en diffus reflexion är när alla strålarna studsar huller om buller och  flyger lite överallt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar