tisdag 2 september 2014

Energi

Uran använder man som bränsle i kraftverk. När bränslet har nått reaktorn så kommer uranatomkärnan att börja brytas ner, den processen kallas för fission. Från dom atomkärnorna som har bryts ner bildas det till neutroner som bryter ner andra atomer. Då blidas det en kedjereaktion. Från värmeenergin så bildas det vatten som förvandlas till ånga som driver turbinen.

På 1990 - talet så börjar kärnkraftverken i hälften av Sveriges elproduktion. Problemen med att ha kärnkraftverk är alla olyckor som oroar vissa människor som tillexempel sabotage, spridning av plutonium. Strålningen från radioaktiva ämnen kan vara farligt om strålningen når levande organismer. En kärnkraftanläggning har höga krav på säkerhet och det måste övervakas noga. I USA 1979 vid Harrisburg var det en härd smälta och i Ukraina så havererade ett kärnkraftverk i Tjernobly 1986 och det var den jobbigaste kärnverks olyckan som hade inträffats.

Man hittar uran i berg, dom största leverantörerna kommer från Kanada, Australien och Kazakstan.

Östeuropa har sämre säkerhetssystem är det svenska som tillexempel brandskydd och reaktorinneslutning. Svenska kärnkraftverk är inte lika dana konstruerade och dom har mycket mer betydligt högre säkerhetskrav. Svenska säkerheten har fler olika för att man vill undvika radioaktiva läckage. Bränslet hanteras under vattnet för det fungerar som ett skydd från strålningen. Om det uppstår problem så kan bränslets kedjereaktion stängas av på några sekunder. Svenska anläggningar till hör det allra säkraste i världen som har fler barriärer som förhindrar utsläpp.

Använt bränsle tar man ur reaktionen efter fem år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar