Vi har kollat på två filmer om rymden och vem som var den första som satte sin fot på månen. Den första personen som satte sin fot på månen heter Neil Armstrong. Neil Armstrong besegrade månen den 20 juli 1969. Det finns Neil Armstrong och en kille som heter Edwin ¨Buss¨ Aldrin och dom har landat med månlandaren Ören i något som heter Stillhetens hav och den sista astronauten Michael Collins han fortsatte omloppsbanan med moderfartyget runt månen i tre dagar. Enligt amerikansk teknologi är resultatet av månlandningen den 20 juli en amerikansk satsning och triumf.
Rymdhunden Lajka skickades upp i rymden 1957 med två olika ''raketer'' som heter Sputnik 1&2. Sovjet har tagit steget in i rymdåldern och nu måste USA ta och hämta in försprånget och sedan ta ledningen. Den amerikanska regeringen NASA ska tydligen har spelat en nyckelroll i detta rymdprogrammet. Jurij Gagarins ska ha färdats runt jorden 1961, det fattar enorm uppmärksamhet och får Johan F. Kennedy att fatta ett mycket drastiskt beslut, Johan F. Kennedy säger att det amerikanska rymdprogrammet ska ha ett mål innan 1960-talets slut och det är att man ska skicka upp en man i en raket och landsätta honom där och sedan så ska han föras tillbaka till jorden.
USA startar ett program som heter Apolloprogrammet och det ska pågå mellan 1961 och 1972. Detta Apolloprogrammet ska sammanlagt innehålla 17 rymdfärder och dom första sex gångerna ska vara obemannat färdförsök. Apollo 1 exploderar 1967 vid ett markprov, raketen har inte hunnit lyfta och där har tre astronauter omkommit. Från 1967 så ska man ha bemannade färder det vi säga från och med Apollo 7 men Apollo 11 klarade månlandningen den 20 juli 1969 som Neil Armstrong var på och blev därför den första mannen som besegrade månen. Med Apollo 13 händer det något dramatiskt, en syretank exploderar och det gör att man inte kan utföra den planerade månlandingen och dessa tre astronauter får flyga tillbaka i den svårt skadade kapseln. Tom Hanks var en utav dessa tre astronauterna och det blir en så kallad film utav detta som hade hänt. Den sista månfärden 1972 i Apolloprogrammet är Apollo 17. Tekniska museets månsten kommer från en utav alla dessa månlandningar.
I Apolloprogrammet är Apollo 11 mest känt utav alla rymdfärder. Från Cape Kennedy tittade miljoner människor och följde starten den 16 juli klockan 09:32 när barriärraketen Saturus 5 lyfter sin last med hela cirka 3000 ton och denna höjden var omkring 130 meter. Apollo 11 väger cirka 45 ton och består av tre delar, rymdkabin, månlandare och en service och kommmandomodul. Efter fyra dygns färds så kommer denna farkosten att lägga sig i en bana runt månen. Astronauterna Aldrin och Armstrong flyttar över sig till månlandaren, kopplar loss den och sen så förbereder dom sig att landa i Stillhetens hav. Armstrong sänder sitt första meddelande från månen till basen i Houston i Textas. Armstrong sa: ¨Houston, här i stillhetens bas, Örnen har landat.¨
Armstrong och Aldrin samlar in över 21kg månsten i över två och en hal timme, dom placerade ut en rad med instrument för att dom har landat på månen och tar sedan en mängd fotografier men dom flesta är på Aldrin för att Armstrong håller i kameran och ta fotografierna. Knappt ett dygn efter lämnar astronauterna månen och förbereder sig för återfärd till jorden. Den 24 juli landar kommandomodulen i Stilla Havet och blir hämtade utav hangarfartyget Hornet och där på är presidenten Richard Nixon ombord. USA står i ledning för rymdkapplöpningen för att dom lyckades med månlandningen och är segrare över Sovjet.
Man har kommit på en annan uppfinning som man kallar för Jetmotor och är nästan likadan byggd som raketerna men denna har en reaktionskraft. 1939 har tysken Luftwaffe en tillgång till ett högteknologiskt stridsflygplan med en utav dessa jetmotorerna, Hinkel 178 kallar man det för. Interna gräl inom den kallade tyska krigsmakten om denna nya kraften ska användas till / leder till att man kommer att använda jetmotorn till vanligare förekommande krig. Jetmotorn och raketen bygger på en viss reaktionsprincip som förklarar Newton i sin tredje lag: Actioni contrariam semper et aequalem esse reactionem - Två kroppar påverkar alltid varandra med lika stora och motriktade krafter. Man kan säga att om föremålet A utsätter föremålet B för en viss kraft så kommer föremål B att utsätta föremåls A för samma kraft men mer riktad åt det motsatta hållet. En sådan kraft är en rekyl, en jetmotor som skjuter förbränningsgas bakåt istället för att den ska åka framåt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar