onsdag 12 februari 2014

Om jag hade varit..

Om jag hade bott i Thailand så hade jag förmodligen varit en buddhist. Jag skulle be några gånger om dagen och gå till templen, nirvana hade också varit viktigt för mig. På högtiderna hade religionen varit väldigt viktig för mig, det är ju som en tradition eftersom att man firar vissa saker. Om jag verkligen hade varit inne i buddhismen så tror jag att det skulle vara mer specialare och att jag hade tänkt och sett på olika saker annorlunda. Buddhismen tror inte direkt på någon gud, man tänker att människorna hjälper varandra, man delar ju med sig utav mat men det finns också andra saker man delar med sig utav. Nirvana är ungefär vad det är för mening på livet, buddhisterna har också olika budord som till exempel att man inte ska stjäla, inte död, inte ljuga och att man inte ska vara otrogen.
Det finns också ett ord som heter karma som buddhisterna tror på. Det ordet är väldigt viktigt, om man inte har betett sig bra i sitt förra liv så kommer man att straffas i nästa liv, har jag en bra karma så kommer jag att få det bra i nästa liv.









Svalare kläder:
Temperaturreglerade kläder använder man till exempel till racerförare hamnarbetare personer med hypohindrotisk ektodermal dysplasi, kroppen har svårt att kyla ner sig själv. Man kan göra luftkonditionerade kläder tack vare rymddräkterna och det kan vara bekvämare och säkerhetsdetalj när man arbetar i varma miljöer.

Amal: miljö och klimat satelliter att ta bort algblommningar, minskar utsläpp och så kan man se vad det kommer att bli för väder.

Jonte F: Man hjälp av satelliterna kan man se hur mycket moln det är vart dom befinner sig.

Gjenita: Jordbävningar, katastrofer, man kan se dom efter att satelliten har skickat en sorts bild.

Gjenita: Naturkatastrofer och krig, under och efter, så är alla kommunikationskanalerna utslagna 

Amal: Poliser, Brandmän och Ambulanser ska se vart dom ska åka, GPS.

Carro: Canserceller, satellitutrustning , mikrovågor, studera klimatet , används för att upptäcka canserceller.


tisdag 11 februari 2014

Resa till rymden (Frågor)

1. Hur tar sig en raket ut i rymden?
Svar: Raketen har tre olika tankar med bränsle, när en utav dessa tankarna tar slut så ramlar dom av och raketen måste ha väldigt mycket bränsle för att kunna ta sig ut i rymden på grund utav gravitationskraften.

2. Varför måste en raket nå en så hög hastighet redan efter en minut efter start?
Svar: För att gravitationskraften är så stark så om inte raketen har en viss fart så kommer din inte att kunna ta sig ut ur gravitationskraften som håller ner den. 

3. Varför används flytande bränsle till raketer?
Svar: Om man har flytande bränsle så kan man bestämma hur mycket man vill släppa ut och sen så kan man stänga den och så håller man på så, men om man skulle ha gas och gör samma sak då kommer det fortfarande gas ut även om man har stängt, man kan ta ett exempel på en kran om du ha så mycket bränsle så sätter du på kranen och när du stänger av kranen kommer det inte ut något mer. Om du skulle göra samma sak men gas så skulle det komma ut gas efter att du har stängt av kranen. Bränsle är dessutom inte explosivt som gas, eftersom att det blir varmt så kan det explodera om man har gas men det gör det inte med flytande bränsle.

4. Vad är en sond?
Svar: Sond är en farkost som skickas ut i rymden och så kan man kolla på olika saker och då så får den ligga där uppe i 5-6 år innan man åker upp och byta ut den.

5. Vad är en satellit?
 Svar: Satelliten ligger i omloppsbana runt jorden, men en satellit så kan man lyssna på radio och skicka sms, ring och så kan man ju också kolla på tv och man kan se vad det blir för väder. 

6. Vad är en kapsel?
Svar: En kapsel är en rymdfarkost som gör så att människorna kan ta sig tillbaka till jorden efter att dom har varit i rymden, den är den sista biten utav raketen som man återvänder i.

7. Vad är en missil?
Svar:

8. Vad menas med reaktionskraft?
Svar:

9. Varför utvecklade man rymdfärjor som en ersättning till konventionella raketer?
Svar:

10. Vad innebar rymdkapp? Öppningen under det kalla kriget.
Svar:

11.När utvecklades de första raketerna?
Svar:

12. Vilka livsuppehållande tekniska system måste en astronaut ha med sig i rymden för att överleva?
Svar:

13. Varför klarar inte en människa av höjder på över 900 meter ( Sista biten upp för Mount Everest)?
Svar: Vi människor klarar inte av att vara på Mount Everest för att ju högre upp man kommer ju mindre syre är det och om man skulle klättra upp sista biten på Mount Everest så skulle man vara jätte andfådd eftersom att man inte får tillräckligt med syre och allt blir jobbigt.

14. Förklara orden Hypoxi och Eufori.
Svar:

15. Vad innebär gravitationen, atmosfär?
Svar:

16. Varför når ett flygplan endast en höjd på 25000 meter ( Normal flyghöjd för transportflygplan i trafik är cirka 10000).
Svar:

17. Att uppleva ett viktlöst tillstånd tyckte Dr Kevin Foung var riktigt kul. För en astronaut är det inte riktigt lika kul för i längden, rent av farligt. Varför?
Svar:

18. Alla olika rymdfarkoster som skall återinträda i jordens atmosfär är klädda i keramiska material som står emot oerhörd hetta. Varför?
Svar:

19. Titta på lisan nedanför och plocka ut tre i dina ögon viktiga händelser, skriv ner dessa och förklara vad det handlar om.
Svar: 

måndag 10 februari 2014

Olika världsbilder

Galileo Galilei upptäckte att jorden och alla andra planeter rör sig runt solen och så lärde han ut det och då bildades det en konflikt mellan han och den katolska kyrkan. Den katolska kyrkan hade sagt sin version i 100 år tidigare och den var att jorden ligger i mittpunkten. När Galileo Galileilärde ut vad han hade upptäckt, då sa den katolska kyrkan att han skulle erkänna att han hade fel och då slipper han att bli dödad, han sa tyst ´´ och ändå rör hon sig`` (jorden rör fortfarande på sig).

Ptolemaios - Han var en astronom i ett bibliotek i Alexandria ungefär 100 år e.fk. Han föreställde sig att stjärnorna dom sitter på en sfär, en rund glaskupan som vrider sig runt jorden. Innanför denna glaskupan så tänkte han sig att var och en rör sig på sitt egna sätt.
(Geocentrisk världsbild.)

Nikolaus Kopernikus - 1500-Talet, Skrivit En Bok, Heliocentriska

Galileo Galilei - Kikare / Teleskop, Kyrkan (stärkte Kopernikus idé)

Tycho Brahe - Upptäckte planeternas banor,

Kepler - Lärling till Tycho Brahe, räknare ut omloppsbanorna och omloppstiden,

Isaac Newton - Upptäckte gravitationen, solens dragnings kraft håller planeterna fast i omloppsbanorna. 

 Två världsbilder
Geocentriska - Geo betyder jord
Heliocentrisk - Helio betyder sol

fredag 7 februari 2014

Kort berättelse. Uppgift 5 Liknelser.

UPPGIFT 5
Jag slet som ett djur för att denna festen skulle bli bra. Men jag fick ett slag i ansiktet när ingen dök upp. Jag hade delat ut en massa flygblad och lade det i en massa postlådor. När jag väl tänkte hur jag skulle göra festen var jag flitig som en myra. Det kom några människor till festen och det kom en kvinna i en kostym. Jag tappade ett glas och glasbitarna blev vassa som knivar. Min tanke om att denna festen skulle bli bra föll ihop som ett korthus. Det kom en kille till festen och han var virrig som en höna, jag sprang som en flipperkula för att det kom bara fler och fler folk till festen och jag sprang mellan människorna för att allt skulle bli perfekt. Många var tjatiga som papegojor.

UPPGIFT 7
Plötsligt hördes en smäll och sedan blev det svart som natten. Det blev tyst som möss, du är dum som en gås. Jag trodde att vi skulle hitta mat däruppe, min mage kurrar och jag var hungrig som en varg. Den kom ett ljus bakom oss och vi kröp sakta som sniglar. Vi såg en skyld där det stod ´´Varning, öppna ej`` på. Vi öppnade dörren ändå och när vi skulle resa på oss kände mina tunga som bly, det ena benet hade domnat bort och jag kunder inte springa snabbt som vinden. Vi såg ett ljus och insåg att vi snart skulle bli fria, fria om fåglar. Våra ben var skrapade mot betongen och var röda som blod, jag halkade och kom inte upp igen, Roberto vas sur som en citron, Ulrika var irriterad som en åsna och jag var arg som ett bi men ändå var vi tre glada som laxar. Det var ju lätt som en plätt sa Roberto, Ulrika suckade. Jag kände mig lätt som en fjäder och Roberto kände sig klok som en uggla när han hade visat vägen ut och inte lyssnat på skyltarna som stod på dörrarna. När vi äntligen kom ut ur detta varuhuset så visade det sig att vi var på en innergård, det lade sopor och söndriga kläder på marken. Vi gick hem till oss själva och det var den jobbigaste, läskigaste dagen i mittliv men jag var oskyldigt som ett lamm.



onsdag 5 februari 2014

Fridluftdagen i Åkulla

Jag ska ha på mig en vanlig tröja, en tjocktröja och båda tröjorna är gjorda utav bomull. Sen ska jag ha ett par vanliga jeans. Det var inte å kallt och det är inte bra att ha bomull, om man skulle bli blöt så torkar det segare och om man har ett sådant garn som man har på idrottskläder så blir det inte lika blött.

Varför finns religion?

Denna filmen handlar om dessa olika religioner. I Sverige är vi det landet som inte har så många traditioner. USA är ett land med många traditioner och dom tänker på sitt egna folk. Många utav oss människor accepterar inte andras traditioner och tro det är därför att det ofta blir krig. Men vi människor lägger oftast skulden på religionerna med det är vi människor som skapar dessa bråken eller krigen.

Egna åsikter:
Jag tycker att alla ska kunna få tro på vad dom vill utan att det är någon som ska vara på en för ens egna åsikt. Det är som om alla religioner måste tro på en och samma gud och att man bara få tro på en enda gud. I filmen så sa en kvinna att det som startar krigen emellan religionerna är religionerna själva. Man jag tror att det är vi människor som startar bråk och krig emellan religionerna bara för att man kan inte acceptera att alla människor är lika mycket värda, det är vårt fel att det finns mobbning, bråk, krig med mm. Det har faktiskt påverkat vårt samhälle mindre bra för att man vågar inte ha en egen åsikt, man håller med alla andra och man vågar inte riktigt stå upp för sig själv vem man är eller hur man ser ut.

Fylla i orden i meningarna.

Monoteism
Polyteism
Ateism
Eremit 
Avatar  
Rit
Kastsystemet
Brahma
Nirvana 
Arier 

Antyesti är en ________ inom Hinduismen. Buddhismen vill nå _________ för att leva i frid. Som skapargud är ________ En höjd över de andra gudarna, nu är han nästan glömd i Indien.