tisdag 11 februari 2014

Resa till rymden (Frågor)

1. Hur tar sig en raket ut i rymden?
Svar: Raketen har tre olika tankar med bränsle, när en utav dessa tankarna tar slut så ramlar dom av och raketen måste ha väldigt mycket bränsle för att kunna ta sig ut i rymden på grund utav gravitationskraften.

2. Varför måste en raket nå en så hög hastighet redan efter en minut efter start?
Svar: För att gravitationskraften är så stark så om inte raketen har en viss fart så kommer din inte att kunna ta sig ut ur gravitationskraften som håller ner den. 

3. Varför används flytande bränsle till raketer?
Svar: Om man har flytande bränsle så kan man bestämma hur mycket man vill släppa ut och sen så kan man stänga den och så håller man på så, men om man skulle ha gas och gör samma sak då kommer det fortfarande gas ut även om man har stängt, man kan ta ett exempel på en kran om du ha så mycket bränsle så sätter du på kranen och när du stänger av kranen kommer det inte ut något mer. Om du skulle göra samma sak men gas så skulle det komma ut gas efter att du har stängt av kranen. Bränsle är dessutom inte explosivt som gas, eftersom att det blir varmt så kan det explodera om man har gas men det gör det inte med flytande bränsle.

4. Vad är en sond?
Svar: Sond är en farkost som skickas ut i rymden och så kan man kolla på olika saker och då så får den ligga där uppe i 5-6 år innan man åker upp och byta ut den.

5. Vad är en satellit?
 Svar: Satelliten ligger i omloppsbana runt jorden, men en satellit så kan man lyssna på radio och skicka sms, ring och så kan man ju också kolla på tv och man kan se vad det blir för väder. 

6. Vad är en kapsel?
Svar: En kapsel är en rymdfarkost som gör så att människorna kan ta sig tillbaka till jorden efter att dom har varit i rymden, den är den sista biten utav raketen som man återvänder i.

7. Vad är en missil?
Svar:

8. Vad menas med reaktionskraft?
Svar:

9. Varför utvecklade man rymdfärjor som en ersättning till konventionella raketer?
Svar:

10. Vad innebar rymdkapp? Öppningen under det kalla kriget.
Svar:

11.När utvecklades de första raketerna?
Svar:

12. Vilka livsuppehållande tekniska system måste en astronaut ha med sig i rymden för att överleva?
Svar:

13. Varför klarar inte en människa av höjder på över 900 meter ( Sista biten upp för Mount Everest)?
Svar: Vi människor klarar inte av att vara på Mount Everest för att ju högre upp man kommer ju mindre syre är det och om man skulle klättra upp sista biten på Mount Everest så skulle man vara jätte andfådd eftersom att man inte får tillräckligt med syre och allt blir jobbigt.

14. Förklara orden Hypoxi och Eufori.
Svar:

15. Vad innebär gravitationen, atmosfär?
Svar:

16. Varför når ett flygplan endast en höjd på 25000 meter ( Normal flyghöjd för transportflygplan i trafik är cirka 10000).
Svar:

17. Att uppleva ett viktlöst tillstånd tyckte Dr Kevin Foung var riktigt kul. För en astronaut är det inte riktigt lika kul för i längden, rent av farligt. Varför?
Svar:

18. Alla olika rymdfarkoster som skall återinträda i jordens atmosfär är klädda i keramiska material som står emot oerhörd hetta. Varför?
Svar:

19. Titta på lisan nedanför och plocka ut tre i dina ögon viktiga händelser, skriv ner dessa och förklara vad det handlar om.
Svar: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar