onsdag 22 oktober 2014

Hitlers väg till makten

Adolf Hitler föddes i Österrike 1889.  Han reste till Wien för att han skulle studera på en konstakademien för att han ville utbilda sig till konstnär och målare men han klarade det inte. Han hade olika tillfällighetsjobb så han målade bland annat vykort och på det sättet så försörjde han sig. När det första världskriget bröt ut 1914 anmälde Hitler sig till den tyska armé frivilligt. Hitler trivdes med att vara soldat så han fick en befordran till korpral och fick då en medalj, kamraterna tyckte inte alls om Hitler. Dom tyckte att han inte tog hänsyn till kamraterna och han tog dessutom alldeles för stora risker under kriget. Hitler kallades därför ''Der Spinner'' som betyder tokdåre. 

1923 så försökte Hitler göra ett kuppförsök i München och misslyckades. Hitler fick då fem års fängelse för det men han släpptes efter ett år för högförräderi. Hitler skrev boken Mein Kamph "min kamp" och då skyller Hitler allt negativt i världen på "den internationella judendomen".

Någon gång under 1930-talet så fick Tyskland en depression alltså en ekonomisk kris och då framstod Hitler den man kunde lite på för att man skulle kunna lösa detta ekonomiska problemet i Tyskland. För att kunna få makten så använde Hitler våld och bedrägeri. Efter detta så tar Nazisterna makten. Hela Europa befann sig i en svår ekonomisk kris 1932. Runt 40 miljoner människor var arbetslösa då. I Tyskland så var det runt 6 miljoner som var utan arbete hade Hitler sagt. Eftersom att det var många som ville hitta en syndabock så trodde många fler på det Hitler hade sagt. 

1930 vid valet till riksdagen så fick Nazistpartiet nästan 6,5 miljoner röster och två år senare så hade 13 miljoner tyskar röstat på nazisterna. Nazistpartiet hade blivit det största partiet i Tyskland på bara några få år trots att Hitler hade sagt att han ville avskaffa demokratin så fick han många anhängare. Många utav dessa tyskarna hade tröttnat på vad de andra politikerna som bråkade men varandra. Många ville ha en stark ledare som kunde hantera den ekonomiska krisen och arbetslösheten som dom hade och det var därför många röstade på Hitler för att han visa sig vara en stark ledare och dessutom så tyckte många tyskar att Versaillesfreden var orättvis. Hitler hade nämnt att Tyskland måste ta revansch och att man skulle skapa ett Stortyskland där man hade samlat alla tyskarna i en och samma stat. 1933 den 30 Januari så blev Hitler rikskansler (chef för den tyska regeringen).

1933 i mars så fick Hitler skaffa nya lagar själv utan att regeringen skulle godkänna det. Trots att Hitler hade skrämt politikerna i riksdagen så hade socialdemokraterna röstat nej till förslaget. För att förslaget ska gå igenom så behöver man minst två tredjedelar av riksdagsmännen rösta på det förslaget. När Hitler hade all makt själv så hade han förbjudit fackföreningar och alla politiska partier förutom nazistpartiet.

Nu hade nazisternas terror börjat på allvar. Man började bygga upp koncentrationslägren och judeförföljarna ökade mycket mer i Tyskland. Hitler hade startat stora projekt inom krigsindustri, jordbruket och jobbindustrin. Man märkte då att arbetslösheten den sjönk från 6 miljoner till 1,7 miljoner och dessutom så lade Hitler pengarna på flottan, armé och flygvapnet. Det Hitler vart ute efter var att göra Tyskland stort och mäktigt. Nu eftersom att Hitler hade makten så började han bygga upp den tyska armén fast att han visste att det vart ett brott mor Versaillerfreden.

Hitler hade en dröm om ''Det tusenåriga riket'' och då behövde Tyskland livsrum för att kunna utvecklas. 1938 så gick trupperna in i sitt gamla hemland Österrike och då berättade Tyskland för Österrike att det var en del utav Tyskland nu. Tjeckerna protesterade mot förslaget. Men en del utav Tjeckoslovakien skulle lämnas till Tyskland. Pappret som Tjeckoslovakien hade skrivit på vart helt värdelöst. 1939 tog Hitler över hela Tjeckoslovakien för att han hade skickat den tyska truppen mot Tjeckoslovakien. Hitler hade nu lurat hela världen.

Perspektivbyte:














Strålningens fördelar & Halveringstid

                                                          Vad är halveringstid?
Svar: Halverings tid är olika isotoper som har ev viss tid innan den halveras och så tar det lika lång tid som första gången innan den halveras. Det finns ju tillexempel ''Radon'' och då tar det 2600 år innan detta radioaktiva ämnet har halverat sig och sen så tar det lika lång tid innan den delar har halverats.




Hur kan man utnyttja radioaktivitet till något positivt och användbart?
Svar: 1.Fördelar men strålning är att man kan se hur länge en person har varit död. När man ser hur gammal en person har varit död så tar man lite strålning och så kan man se hur länge den har varit död.



2. Den andra fördelen med det är att strålningen kan rädda liv, strålning finns i en brandvarnare så om det kommer in rökpartiklar så förstörs strålningen och det är då det börjar tjuta och det är då den kan rädda liv.

3. Den tredje fördelen är att man kan använda det för att se om man har cancer eller om man har brutit något så finns det strålning när man röntgar så det finns vissa fördelar för radioaktiva ämnen men samtidigt så är det inte bra i stora mängder.




tisdag 14 oktober 2014

Radioaktivitet


Denna bilden visar hur mycket som behöva för att inte strålningen ska gå igenom. Som ni ser så är alfastrålning inte farlig men om man kollar på gammastrålningen så ser man var det går igenom och den är mycket farlig. 



Radioaktivitet - Det är farlig strålning.

Becquerel -  En fransk fysiker som på radioaktivstrålningen.  

Pierre & Marie Curie - Var ett par som jobbade tillsammans med fysik och 1989 så uppfann dem 2 stycken olika radioaktiva ämnen som de döpte till Radium och Polonium som döptes efter Marie Curies hemland Polen.

Polonium - Grundämnen som är radioaktiva.

Alfastrålning - Består utav partiklar som är små som korn som är sammansatta utav neutroner och protoner. Alfastrålning är en utav det strålningarna som inte är farlig. 

Alfapartikel - Består utav 2 Protoner och 2 Neutroner

Radon - Det är ett grundämne som är gas. 

Betastrålning - Består utav elektroner. 

Betapartikel - Det är detsamma som en elektron som har kastats ur en atomkärna som består utav neutroner och protoner. 

Gammastrålning - Den slänger ut alfa - betapartiklar och brukar också ge ifrån sig det tredje slaget utav strålningarna som är grammastrålningen. Grammastrålningen består inte utav neutroner, protoner eller elektroner. Det är en strålning av samma slag utav ett ljus. 

Detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet) - 


Bakgrundsstrålning - Om man sätter igång en sak som kallas på Geigerräknaren men om man inte placerar något radioaktivt material i närheten så kan man göra en intressant iakttagelse. Det finns alltså radioaktivitet i rummet hela tiden.

Film

Planering:
Idag ska jag och Zarhaa kolla på en film och sedan ska vi skruva vad som har hänt. Vi ska kolla i 25 minuter och så ska vi ta ut svåra ord på engelska som man kan träna på för att vi ska förhöra varandra senare efter att vi har kolla på filmen.

Handlingen om filmen:
Denna filmen handlar om en tjej som heter Anna som var på ett mentalsjukhus. Hon kommer hem från mentalsjukhuset för att börja ett nytt liv och då träffar hon sin syster Alex. Men hon kommer inte ihåg att hennes syster dog i branden men hon inbillar att hon kan se henne.

Svåra Ord:
Condescending - Nedlåtande
Past - Förflutna
Deliver - Levererar
Numb - Bedöva
Trembles - Darrar
Thorough investigation - Grundlig utredning
Terrible - Fruktansvärt
Serial killer - Seriemördare
Psykopat - Psychopath
Reference - Referens
Background check - Bakgrundskoll
Association - Förbundet
Registered - Legitimerade
Discuss - Diskutera
Behavior - Beteende
Gossiped - Skvallrade
Book Release Parties - Boksläppsfester
Service - Tjänst
Reason - Anledning
Ad - Efterlysning

fredag 10 oktober 2014

Veckans Nyhet

Bakgrunden: 

När?/Var? - Detta hände den 27:de februari 1933 i Berlin.

Vem/Vilka? - Det var en som greps på platsen som heter Marinus Van Der Lubbe.

Varför? - Hitler fick en anledning till att avveckla demokratin i Tyskland.

Hur? - Man vet inte riktigt hur det hände men det var en man vid namnet Marinus Van Der Lubbe som hade slagit sönder en ruta och sedan hade han startat branden. Men Marinus var även med i Holländska kommunistpartiet. Men sedan så skyllde Nazisterna på att det var en kommunist kompott mot nazisterna som nazisterna använde som en fördel att skylla på kommunisterna. Det var sedan 4000 KPD medlemmar som fängslades utan en rättegång inklusive en partiledare som heter Ernst Thälmann.

Eget resonemang:



onsdag 1 oktober 2014

CBRN

1. CBRN-krigsföring
CBRN är en förkortning för ''Kemiska, Biologiska, Radiologiska, Nukleära 

C= Giftiga gaser, senapsgas och sarin gaser med mera.

B= Sjukdomar som smittas till människor som gör så att det smittas vidare.
R= Det står för nukleära stridsmedel och man kan få strålskador och brännskador.
N= Det står för nukleära stridsmedel och man kan få strålskador och brännskador.

http://sv.wikipedia.org/wiki/CBRN-krigf%C3%B6ring 
http://www.ne.se/lang/cbrn-krigf%C3%B6ring
http://www.faktasamlingcbrn.foi.se/filer/a_sidor/1/0.html


2. Vilket av ovanstående brukar kallas ”fattigmansvapen”?
Svar: Kemiska och biologiska

3. Varför kallas det så?
Svar:  För att det är billigt att tillverka.

4. Biologiska vapen – virus & bakterier. 
Hur funkar mjältbrand?
Svar: Om man har mjältbrand och inte behandlar den så finns det en risk på 97% dödlig. Om man behandlar den tidigt så kan de grupper vaccineras och då kan sjukdomen svara på en antibiotikabehandling.

5. Kemiska vapen – giftiga kemikalier sprids genom luften genom t.ex sprayning.
- senapsgas
- nervgas
- tårgas
Ta reda på vad några av gaserna heter och hur de funkar. Har de använts i något krig? När?
Svar: Dessa gaserna är kemiska vapen. Man har använt senapsgas i många händelser.

6. Kolla upp följande händelser:
Halabja, Irak - nervgas, senapsgas och tabun
Tokyos tunnelbana - saringas 
Syrien, augusti 2013 - saringas 
Vietnamkriget - Napalm
Hittar du fler?

7. Radiologiska vapen
Svar: Det kan vara ett kärnvapen som kan utlösa kärnexplosion, gammabomber och smutsiga vapen.

Vad är en ”smutsig bomb”?
Svar:  Smutsig bomb är en bomb som man har fyllt med radioaktiva material som man sen spränger.  


8. Vad menas med ” konventionen för förbud mot kemiska och biologiska vapen”.
Svar: Att man år 1972 hade ett förbud om att man ska fortsätta utveckling och framställning av lagring av bakteriologiska

9. Kärnvapen
Två gånger i under andra världkriget har kärnvapen använts. När & var?
Svar: I de Japanska städerna Nagasaki och Hiroshima. Den 6 augusti och den 9:de augusti 1945.

10. Vilka länder har/tror man har kärnvapen?
Svar: Man tror att Irak och Israel har kärnvapen.

11. Har Sverige några kärnvapen?
Svar: Nej, man avslutade med kärnvapen i Sverige på 1968.

12. Det finns två typer av kärnvapen: atombomb och vätebomb. Vad är skillnaden?
Svar: I en vätebomb frigörs energi genom fussion det är när två atomkärnor slåss ihop. I atombomben frigörs energin genom fission, det betyder att atomkärnor klyvs och då bildas energi.


13. Vad innebär ”atomvinter”?
Svar: Det är vapen som består utav kemikaliernas gifter och man använder det sedan som stridsgaser

Fjärde riket...

                                            Uppgift 1      

Boken började med att man får träffa Blenda i hennes nya rum och sen så kommer hennes lillebror in. Sedan så får man hänga med och ser hur hon kommer in i klassen. När Blenda kommer in i klassrummet så reser Hedvig på sig och då följer alla andra med så då blir fröken och Blenda kvar i klassrummet. 



                                            Uppgift 2

Jag tror att Blenda och alla de andra tjejerna som är coolast på skolan kommer att fråga om Blenda vill vara med och sedan så kanske dom kommer att göra något taskigt mot henne. Men jag tror att Blenda kommer att stå upp för sig själv och att hon kommer att passa bra in i skolan och att hon kommer att bli vän men dessa coola tjejerna som bestämmer i klassen och är kaxiga mot lärarna. 

                                               

                                            Uppgift 3 

                    

                                           Uppgift 10

Ernestos hand åker upp. ´´Får man arbeta själv?´´ Nej. Det är ett grupparbete. Ernesto ser olycklig ut och Blenda förstår honom. Hon har aldrig klarat av grupparbeten. Att vänta på att bli vald.

Jag tycker att denna läraren Ulf skulle har låtit eleverna få välja vem dom hade velat jobba med istället för att sätta dem i en grupp och så kanske han inte vet vad som har hänt mellan dessa eleverna. Sen så finns det många som har svårt för att jobba i grupper för att man kanske inte kan det som de andra kan eller så har man svårt för att hänga med om vad de pratar om, men sen kanske man väntar på att få bli vald också för att när man har ett grupparbete så måste alla vara med och då väljer läraren vilka man ska vara med för att då är det ingen som inte får vara med i en grupp utan man måste låta alla vara med.


Eget resonemang:
LSD, Penny och Blenda är tillsammans eftersom att Hedvig och Penny inte är kompisar. Dom tycker att Hedvig styr över alla och det vill att det ska bli ändring på det. Blenda har en plan så det ska träffas i valen på skolgården och försöka ta över skolan. Det dom ska göra först är att gå till skolans högtalare så att alla hör dem sedan så ska dom säga sanningen om Hedvig. Blenda bryter upp LSD's skåp för att Blenda och Penny ska komma in till vakmästarens rum där högtalarna finns så att dem kan berätta om Hedvig och när dom sätter igång att prata så har dem delat upp det så att de turas om att prata för att dom tror att alla andra ska fatta hur hon är. När dom senare har pratat färdigt så ska dom gå från vaktmästarens rum så möter dom rektorn. Han säger att dom ska följa med till hans kontor, han är arg och säger till dem att alla kände igen deras röster och det dom gjorde inte vart okej. När dem senare gå ut från rektorns kontor så möter dom LDS som sitter ensam vi skåpen på en bänk.



                                            Uppgift 11

Den personen som jag skulle vilja ha som vän är nog LSD för att hon är snäll, hon är inte den som är kaxig eller som vill något elakt, hon gör som dom säger istället för att säga emot. Men samtidigt så är det synd om henne för att hon inte få sin röst hörd eftersom att hon är den som blir utsatt för saker som tillexempel när Penny och Blenda klippte upp hennes häng lås bara för att Penny och Blenda skulle kunna komma till högtalaren och spela upp det som dom hade att säga.

Jag tror dessutom att jag skulle kunna vara kompis med Penny också men det är bara det att hon är kaxig och hon vill att alla ska göra som hon säger och att det bara är hon som bestämmer. Penny kan nog vara snäll om man lär känna henne men när man bara läser om hur hon är så kanske hon inte är sådan. Hon kanske bara vill ha uppmärksamhet.