tisdag 14 oktober 2014

Radioaktivitet


Denna bilden visar hur mycket som behöva för att inte strålningen ska gå igenom. Som ni ser så är alfastrålning inte farlig men om man kollar på gammastrålningen så ser man var det går igenom och den är mycket farlig. 



Radioaktivitet - Det är farlig strålning.

Becquerel -  En fransk fysiker som på radioaktivstrålningen.  

Pierre & Marie Curie - Var ett par som jobbade tillsammans med fysik och 1989 så uppfann dem 2 stycken olika radioaktiva ämnen som de döpte till Radium och Polonium som döptes efter Marie Curies hemland Polen.

Polonium - Grundämnen som är radioaktiva.

Alfastrålning - Består utav partiklar som är små som korn som är sammansatta utav neutroner och protoner. Alfastrålning är en utav det strålningarna som inte är farlig. 

Alfapartikel - Består utav 2 Protoner och 2 Neutroner

Radon - Det är ett grundämne som är gas. 

Betastrålning - Består utav elektroner. 

Betapartikel - Det är detsamma som en elektron som har kastats ur en atomkärna som består utav neutroner och protoner. 

Gammastrålning - Den slänger ut alfa - betapartiklar och brukar också ge ifrån sig det tredje slaget utav strålningarna som är grammastrålningen. Grammastrålningen består inte utav neutroner, protoner eller elektroner. Det är en strålning av samma slag utav ett ljus. 

Detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet) - 


Bakgrundsstrålning - Om man sätter igång en sak som kallas på Geigerräknaren men om man inte placerar något radioaktivt material i närheten så kan man göra en intressant iakttagelse. Det finns alltså radioaktivitet i rummet hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar