onsdag 22 oktober 2014

Hitlers väg till makten

Adolf Hitler föddes i Österrike 1889.  Han reste till Wien för att han skulle studera på en konstakademien för att han ville utbilda sig till konstnär och målare men han klarade det inte. Han hade olika tillfällighetsjobb så han målade bland annat vykort och på det sättet så försörjde han sig. När det första världskriget bröt ut 1914 anmälde Hitler sig till den tyska armé frivilligt. Hitler trivdes med att vara soldat så han fick en befordran till korpral och fick då en medalj, kamraterna tyckte inte alls om Hitler. Dom tyckte att han inte tog hänsyn till kamraterna och han tog dessutom alldeles för stora risker under kriget. Hitler kallades därför ''Der Spinner'' som betyder tokdåre. 

1923 så försökte Hitler göra ett kuppförsök i München och misslyckades. Hitler fick då fem års fängelse för det men han släpptes efter ett år för högförräderi. Hitler skrev boken Mein Kamph "min kamp" och då skyller Hitler allt negativt i världen på "den internationella judendomen".

Någon gång under 1930-talet så fick Tyskland en depression alltså en ekonomisk kris och då framstod Hitler den man kunde lite på för att man skulle kunna lösa detta ekonomiska problemet i Tyskland. För att kunna få makten så använde Hitler våld och bedrägeri. Efter detta så tar Nazisterna makten. Hela Europa befann sig i en svår ekonomisk kris 1932. Runt 40 miljoner människor var arbetslösa då. I Tyskland så var det runt 6 miljoner som var utan arbete hade Hitler sagt. Eftersom att det var många som ville hitta en syndabock så trodde många fler på det Hitler hade sagt. 

1930 vid valet till riksdagen så fick Nazistpartiet nästan 6,5 miljoner röster och två år senare så hade 13 miljoner tyskar röstat på nazisterna. Nazistpartiet hade blivit det största partiet i Tyskland på bara några få år trots att Hitler hade sagt att han ville avskaffa demokratin så fick han många anhängare. Många utav dessa tyskarna hade tröttnat på vad de andra politikerna som bråkade men varandra. Många ville ha en stark ledare som kunde hantera den ekonomiska krisen och arbetslösheten som dom hade och det var därför många röstade på Hitler för att han visa sig vara en stark ledare och dessutom så tyckte många tyskar att Versaillesfreden var orättvis. Hitler hade nämnt att Tyskland måste ta revansch och att man skulle skapa ett Stortyskland där man hade samlat alla tyskarna i en och samma stat. 1933 den 30 Januari så blev Hitler rikskansler (chef för den tyska regeringen).

1933 i mars så fick Hitler skaffa nya lagar själv utan att regeringen skulle godkänna det. Trots att Hitler hade skrämt politikerna i riksdagen så hade socialdemokraterna röstat nej till förslaget. För att förslaget ska gå igenom så behöver man minst två tredjedelar av riksdagsmännen rösta på det förslaget. När Hitler hade all makt själv så hade han förbjudit fackföreningar och alla politiska partier förutom nazistpartiet.

Nu hade nazisternas terror börjat på allvar. Man började bygga upp koncentrationslägren och judeförföljarna ökade mycket mer i Tyskland. Hitler hade startat stora projekt inom krigsindustri, jordbruket och jobbindustrin. Man märkte då att arbetslösheten den sjönk från 6 miljoner till 1,7 miljoner och dessutom så lade Hitler pengarna på flottan, armé och flygvapnet. Det Hitler vart ute efter var att göra Tyskland stort och mäktigt. Nu eftersom att Hitler hade makten så började han bygga upp den tyska armén fast att han visste att det vart ett brott mor Versaillerfreden.

Hitler hade en dröm om ''Det tusenåriga riket'' och då behövde Tyskland livsrum för att kunna utvecklas. 1938 så gick trupperna in i sitt gamla hemland Österrike och då berättade Tyskland för Österrike att det var en del utav Tyskland nu. Tjeckerna protesterade mot förslaget. Men en del utav Tjeckoslovakien skulle lämnas till Tyskland. Pappret som Tjeckoslovakien hade skrivit på vart helt värdelöst. 1939 tog Hitler över hela Tjeckoslovakien för att han hade skickat den tyska truppen mot Tjeckoslovakien. Hitler hade nu lurat hela världen.

Perspektivbyte:














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar