fredag 27 februari 2015

Novell - (Morfar) frågor

1. Hur gick det till då morfar upptäckte Anna-Karins idrottsanlag? 
Svar: Det var när dom firade midsommar och då hade dom olika idrottsgrenar och då insåg han hur duktig hon var.

2. Hur visste plötsligt morfar Tore vad som menas med >>kalla kårar?<<
Svar: För att han trodde att det var små djur med kårar och att dom hade kalla fötter.

3. Hur lyckades Anna-Karin i sitt första försök att stöta kula?
Svar: Det var ett bra kast för att vara första gången, dessutom så stötte hon bra för att vara i den åldern.

4. Varför kan Anna-Karin inte gå med i Bråberga IF? 
Svar: 

5. I vilka grenar tävlar Anna-Karin?
Svar: Hon tävlar i stöta kula och 800 meter.

6. Hur reagerar tränaren på Anna-Karins första stöt? 
Svar: Han tyckte att det såg bra ut men det fanns vissa saker som dom kunde finslipa på.

7. Varför ville Tore först inte att Anna-Karin ska ställa upp på 800 meter?
Svar: 

8. Hur visar Anna-Karin 

tisdag 24 februari 2015

Forrest Gump

Summary: This film is about a guy named Forrest Gump. When he was a little guy he was teased because he has something on his legs because if he doesn't have them hi cant go just because he has problem with his back and one day after he had come home after school he were out side in the yard with Jenny his friend. There was three mean guys that have been teasing Forrest for a while and one day these guy was chasing Forrest and Jenny was standing and screamed at Forrest to run and then suddently that leg thing just fell down on the mark and he started to running and he never stoped.

When Forrest Gump got older he was in the army as an soldier and he had to go off to a war. In this war he meet Bubba. Bubba was Forrest best friend and they were together in the war but when they got shooted there was many people that got hurt. When Forrest couldn't see Bubba he decided to run back and trying to find Bubba and he saw many that still was alive and decided to help them to so he ran very much just because to find Bubba and he saved the captain. When Forrest find Bubba, the first thing he did was to get him out off there and later watch at his wound. After a little while he coulden't stay awake so Bubba died.

When Forrest got home after the war and after he has saved everyone that was alive he got in to the city and sat on a bench behind a buss stop. He sat there and talked to a lot off strange people about what happened in the war and  what he has been trough and then he told them about Bubba his best friend.


Historical events -
KKK (Ku Kluk Klan)
Watergate skandalen 
Vietnam kriget
Apple
Bordtennis - Kina
Mordet på jfk, Robert Kennedy, John Lennon 
Månlandningen 
Hippie-rörelsen 
Black Panters
Woodstock 

Famous Person -
Nixon, Kennedy, Elvis Presley, John Lennon, Martin Luther King, Ford, Johnson 


Message - ''Life is lake a box of chocolate. You never know what you're gonna get''.  

måndag 23 februari 2015

10 bokuppgifter

Passa boken som högläsningsbok? Eller är det en bok man vill läsa på egen hand? Motivera ditt svar.
Svar: Ja jag tycker att den passar bra att ha som högläsningsbok för sånna som är 14-15 år för att boken den rör en och den har lite '' dumma'' ord för små barn som gå i kanske 4-5. Jag tror inte att dom skulle förstå boken på det viset som vi i 14-15 års åldern är. Men jag tror också att det är bra att man kanske läser boken en gång själv så att man verkligen förstå vad det är den handlar om. 

Hur ser den ut?
Svar: På framsidan så ser man pyjamaser och sedan om man kollar på baksidan så kan man ser att det liknar något sorts fängelse

Passar omslaget till innehållet? Motivera ditt svar.
Svar: Jag tycker att omslaget passar bra till innehållet för att när man kollar på omslaget så får man en uppfattning om vad boken kanske kommer att handla om och sedan om man läser rubriken så kommer man nog att fatta vad det är som händer och själva innehåller påminner om rubriken.

Hade berättelsen blivit annorlunda om handlingen utspelat sig i en annan tid?
Svar: Jag tror inte att det skulle vara densamma för att jag tror att dom inte skulle ha haft ett sådant hat mot gudarna och för att tiden den har förändrats.

Vad tyckte du om slutet?
Svar: Jag tyckte att slutet det var sorgligt men samtidigt så var slutet bra för att man skulle kunna tänka sig vad det är som kommer att hända i slutet.

Hur slutar boken?
Svar: Boken slutar med att Shmuel och Bruno går in i en gaskammare och dör.

Vad heter författaren till boken?
Svar: Författaren är John Boyne.

Är det flest tjejer eller killar i boken?
Svar: Det är flest killar som är med i boken.

Beskriv en viktig plats i boken.
Svar: En viktig plats är huset som dom hade i Berlin bara för att han hade sina kompisar där och för att han älskade det huset.

Beskriv huvudpersonen med fem ord.
Svar: Modig, omtänksam, nyfiken, smart och påhittig. 






torsdag 12 februari 2015

Laboration

Syfte: Ta reda på hur fördelningen av blodgrupper ser ut i lab-gruppen och jämföra detta resultatet med fördelningen i Finland.

Hypotes: Tror du resultatet mellan lab-gruppen och Finland kommer avvika? Vad är orsakerna till detta? 
Svar: Jag vet faktiskt inte. Jag tror  inget speciellt.


Bahai

Bakgrund: Bahai anser sig att vara ett självständigt religiöst system. Grunden lades i Iran på 1850 talet det var då Bahaullah fick sin allra första uppenbarelse, det stiftades officiellt 1863 i Bagdad. Det var där Bahaullah fick en fängelse tid i Teheran från 1852 till 53. Bahaullah tycker att han hade uppfyllt de profetior som Bab hade uttalat.

onsdag 11 februari 2015

Inlämningsuppgiften om genetik/genteknik

Uppgift 1: Redogör så utförligt du kan vad DNA är för något.
Svar: DNA är förkortningen för (Dexyribo Nycleic Acid) på engelska. DNA visar vem du är och varför just du är du. Du har en bokstavskombination som just bara du har och det finns ingen annan som har samma bokstavskombination som dig. När man kollar på denna bokstavskombinationen så kan man se om du har någon sjukdom för i så fall så är bokstäverna inte som dom ska sitta så kan det betyder att du kanske kommer att bli blind eller så kanske du kommer att vara hörselskadad eller så kanske du har ärvt en sjukdom, dessa bokstäverna som man kan se om inte dom är i den ordningen som dem ska alltså A, G, T och C. Det är något med att man kan ha bytt ut bokstaven T mot ett U också men jag kommer inte riktigt ihåg varför det kan vara så.Man kan se hur DNA:t ser ut när man tar helprov (blodprov) och då så kommer man att kunna se en massa bokstavskombinationer och det är det som fastställer att du är du. Man kan hitta DNA:t i cellkärnan. Det är dessutom så att du har dina egenskaper som inte någon annan har och det är det som gör att du är du och att ingen annan kan säga att dom är du. Det är så att om du skulle vara ett litet barn och så hittar någon dig och så kan man ta ett helprov (blodprov) så kan man dessutom se vilka som är dina föräldrar. 


Uppgift 2: På grund av de anlag som man föds med så ärver man olika egenskaper från sina föräldrar. Visa och förklara varför det är så.
Svar: Denna bilden kan visa olika egenskaper som man har ärvt från sina föräldrar. Jag har tagit denna bilden för att jag ska berätta om ögonfärg. Om din mamma har bruna ögon (Bb) och din pappa blåa ögon (bb) så får man mammas ögon eftersom att mammans ögonfärg är starkare (dominantare) än pappas svagare ögonfärg (recessiva) ögon. Varför man får mammas ögonfärg är för att din mammas ögonfärg är vanligare att få efter som att det är de dominanta anlag. Det man menar med dominanta anlag är att det är det starka anlaget och därför är det mycket större chans att man får mammans ögonfärg, man kan säga att pappans ögonfärg inte är lika starka eftersom att de är blåa. Men om du hade haft en mamma som har blåa ögon och om din pappa skulle ha haft blåa ögon så finns det en chans på 50% att barnet får bruna ögon. När man föds så har man blåa ögon men med åldern så ändras ögonfärgen. Det är samma sak om din mamma hade haft bruna ögon och din pappa hade haft bruna ögon så finns det en chans på 50% att barnet får blåa ögon.


Uppgift 3: Redogör för vad man kan använda genetik till. Finns det etiska aspekter på den genetiska forskningen? Svara så utförligt du kan.
Svar: Forskarna använder genetik mycket när dom forskar efter något. Man kan använda genetik när man ska undersöka, arvsanlag eller när man ska ändra på något. Man behöver detta för att kunna ta reda på hur vi fungerar.

Det sägs att genetik är något bland det bästa som har hänt människan bara för att man kan använda det till så många olika saker. Man kan ju bota olika sjukdomar med genetik. Om du skulle födas med en sjukdom så skulle dom kunna bota den genom att använda genetik. Om man hittar ett fingeravtryck så kan man se vems det är med hjälp utav genetik. Som du ser så kan man använda genetik till mycket.

Kloning det är t.ex. att man skapar genetiska kopior utav en individ dvs att det är flera individer med samma arvsanlag.



Förbättra
Ta bort sjukdomar
Kloning
















måndag 2 februari 2015

Repetition

Kristendomen:
1. Nämn tre fakta om den första kristna församlingen.
Svar: 1 - många utav judarna hade glömt bort Jesus, men vissa av dem tror att Jesu anhängarna fortfarande var Guds utsände Messias.

2 - Många utav Judarna trodde att Jesus uppstod från döden, man tror att han har tagits upp till Gud i himlen.

3 - De första anhängarna i första församlingen i Jerusalem var judar, om dem ansåg inte att de hade skapat en ny religion.

2. När blev kristendomen huvudreligion inom Romarriket? 
Svar: Kristendomen blev huvudreligionen i Romarriket år 380.

3. Hur delades kyrkan upp och varför? 
Svar: Man delade upp kyrkan för att det fanns Västromerska och Östromerska, östliga delen hade bildat en särskild kyrka som dom kallade för den grekiska ortodoxa och den andra delen blev då katolska kyrkan.

4. Nämn tre fakta om den ortodoxa kyrkan.
Svar: 1 - I den ortodoxa kyrkan så har man inte någon speciell ledare eller organisation, det är därför varje ortodoxt land har en egen kyrka.

2 - Om man räkna ihop alla anhängare så har kyrkorna tillsammans 150-200 miljoner anhängare.

3 - Om man kollar vart dom största ortodoxa kyrkorna ligger så kan man se att dom ligger i östra Europa, och lite utav dom ligger faktiskt i Grekland men de mesta ligger ju i den östra delen utav Europa. 
5. Nämn tre fakta om den katolska kyrkan.
Svar: 1 - Eftersom att det finns drygt 1000 miljoner katoliker så innebär det att det är den största kyrkan. Mer är hälften utav alla katoliker bor ju i Latinamerika.

2 -  Det finns mindre än en tredjedel katoliker i Europa. Just i Sverige så finns det cirka 200 000 katoliker, ordet katolsk det betyder allomfattande och det menas med att kyrkan den står öppen för alla människor. I andra kyrkor så säger man (den romerska-katolska kyrkan) eftersom att den styrs från Rom.

3 - Enligt katolsk uppfattning går påvens ämbete aposteln Petrus , Jesus utsåg Petrus till de första kristnas ledare. Man betraktar Påven som Jesu ställföreträdare här på jorden. 

6. Nämn tre fakta om Martin Luther.
Svar: 1 - Martin Luther var en den tyske munken och han protesterade mot det som han ansåg var fel inom den katolska kyrkan. Luther tyckte att man skulle lyda Bibeln och inte lyssna på det som Påven sa. Påven blev rasande på Martin Luther och då försökte Påven att utestänga honom från kyrkan (bannlysa honom). Luther har en kyrka i Tyskland och i Norden

2 - Den stränge fransmannen Calvin hade sett hur Luther gjorde så han tänkte att han också skulle göra på ett liknande sätt som Luther hade gjort. Det gjorde att det bildades kalvinska eller reformerta kyrkor.

3 - De kalvinska kyrkorna finns  i Schweiz, Skottland, Holland och i USA.

7. Nämn två fakta om Gamla testamentet/Nya testamentet.
Svar: Gamla testamentet - Det är judarnas skrift - Judarna slöt ett avtal med Gud i forntiden. 
Nya testamentet - Det är kristendomens skrift - Böckerna innehåller skrifter om Jesu liv och hur kyrkan började och brev från Paulus och massa andra.

8. Nämn två fakta om dopet.
Svar: 1 - Dopet är en sorts symbol för död (det gamla livet) och uppståndelse (livet till Kristus)

2 - Enligt dom kristna så innebär det med dop att människan blir renad från synd, innan man har döpt ett barn så säger dem att barnet är i de ondas våld.

9. Varför firas nattvarden? 
Svar: Man firar nattvarden för att många kristna tror att när man äter/dricker brödet och vinet förvandlas man under mässan och blir då till Kristi kropp och blod. Vissa andra säger att det inte är så och att nattvardsgudstjänsten erbjuder dom/den troende att minnas då Jesu delade brödet och vinet med sin lärjungar på påskmåltiden.

10. Förklara ordet frälsning.
Svar: Frälsning betyder ju räddning. Man tror att Jesus var frälsaren som Gud sände till världen. Enligt dem kristnas tro så finns det ingen annan väg till frälsning. Jesus säger i Bibeln '' Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.''

Judendomen:
1. Hur mångas judar finns det i världen? 
Svar: Det finns sammanlagt 16 miljoner judar i världen.

2. Vem var Abraham? 
Svar: Abraham var en man som fanns med i bibeln. Gud utsåg Abraham och hans efterkommande till sitt utvalda folk. Gud sa till Abraham att han och hans familj skulle bege sig till Kanaans som är nuvarande Palestina eller Israel. Gud hade en överenskommelse med Abraham, denna överenskommelsen innebar att Gud sagt att han ska skydda judarna som hade i uppgift att sprida budskapet om Gud i hela världen. Det innebar också att alla judarna skulle följa Guds lag, Abraham och hans ättlingar hade gett upphov till Israels tolv stammar.

3. Varför är Moses viktig? 
Svar: Mose är viktig för att han fick i uppdrag att hjälp sitt folk ut ur Egypten. Moses och Gud hade en överenskommelse om att Moses skulle få dom där ifrån eftersom att de jobbade som slavar och sedan så skulle judarna följa en lag som Moses fick utav Gud när dom gjorde denna överenskommelsen.

4. Nämn tre fakta om den judiska tron.
Svar: 1 - Judarna tror inte att Gud är en människa utan att han är en ande som är god och det enda han kräver är att människorna dom ska vara glada.

2 - Judarna tror att om man följer Guds bud så kommer man att belönas för det men de som inte följer Guds bud kommer att straffas för att dom är ond.

3 - Judarna tror inte att Jesus var Messias, det väntar på att Messias i framtiden kommer att förena alla folk som är under Guds herravälde och det ska bringa fred för evigt.

5. Vem är jude. Förklara.
Svar:

6. Nämn tre fakta om judisk mat.
Svar: 1 - Judarna följer fortfarande det gamla testamentet angående om mat Där tillåter man allt som är vegetariskt livsmedel för människan, men det finns regler på vad det är för kött som man får äta och kött som man inte får äta. Det enda köttet man får äta i judendomen är kött från växtätande djur. De djuren som de äter ska vara idisslare och de ska ha delade klövar. Men man får inte äta gris eftersom att inte dom är idisslare. Man måste också slakta djuret på ett visst sätt om rättrogna judar ska äta köttet. Man får inte heller bedöva djuren då de ska slaktas.

2 - Det ska vara en person som är utbildad för att man ska skära ett snitt över djurets strupe och sedan så låter man blodet rinna av djuret. Denna metoden är förbjuden i Sverige. Det innebär att judar som är rättrogna måste köpa sitt kött från utlandet.

3 - Man lägger köttet i saltvatten bara för att man ska vara säker på att det inte finns något blod kvar. Kött som fortfarande har blod det anses inte vara rent kött, man betraktar inte djuret som dött.

7. Vad är en synagoga? 
Svar: Det är en lokal där man håller en gudstjänst man kan dessutom studera där och träffa bekanta. Arken är det viktigaste i en synagoga för att det är skåpet där Torarullarna förvaras. Innan männen går in i en synagoga så tar de på sig små mössor som man kallar för kippa.

8. Vilka former av judendom finns det? 
Svar: Det finns de ortodoxa, reformjudar och de konservativa.

9. Nämn två fakta om sabbaten.
Svar: 1- det är judarnas vilodag.
2 - man får inte jobba den dagen.

10. Varför firar judar påsk?
Svar: Judarna firar påsk bara för att Jesus död, uppståndelse.

11. Hur uppfattar judarna Gud? 
Svar:

Islam
1. Beskriv Mecka när Mohammed föddes där år 570.
Svar:

2. Nämn två fakta om Khadidja.
Svar:

3. Hur fick Mohammed mottaga Koranen?
Svar:

4. Vad predikade Mohammed? 
Svar:

5. Vad hände år 622? 
Svar:

6. Vad hände år 630 och år 632? 
Svar:

7. Nämn två fakta om Koranen.
Svar:

8. Nämn två fakta om reglerna i Koranen.
Svar:

9. Vad är en Moské? 
Svar: 

10. När ska man fasta? 
Svar: 

11. Nämn två fakta om vallfärden.
Svar: 

12. Vilka är Islams fem pelare? 
Svar:

Hinduism
1. Hur uppstod Hinduismen? 
Svar: 

2. Vad är återfödslen?/själavandringen?
Svar: 

3. Vilka var de första kasterna? 
Svar: 

4. Förklara ordet karma.
Svar:

5. Varför är korna heliga i Indien?
Svar:

6. Vilka är de tre huvudgudarna? 
Svar:

7. Hur hyllar man gudarna? 
Svar:

8.vad är Brahma? 
Svar:  

9. Berätta om Varanassi?
Svar:

10. Vad är Ahimsa? 
Svar: