onsdag 11 februari 2015

Inlämningsuppgiften om genetik/genteknik

Uppgift 1: Redogör så utförligt du kan vad DNA är för något.
Svar: DNA är förkortningen för (Dexyribo Nycleic Acid) på engelska. DNA visar vem du är och varför just du är du. Du har en bokstavskombination som just bara du har och det finns ingen annan som har samma bokstavskombination som dig. När man kollar på denna bokstavskombinationen så kan man se om du har någon sjukdom för i så fall så är bokstäverna inte som dom ska sitta så kan det betyder att du kanske kommer att bli blind eller så kanske du kommer att vara hörselskadad eller så kanske du har ärvt en sjukdom, dessa bokstäverna som man kan se om inte dom är i den ordningen som dem ska alltså A, G, T och C. Det är något med att man kan ha bytt ut bokstaven T mot ett U också men jag kommer inte riktigt ihåg varför det kan vara så.Man kan se hur DNA:t ser ut när man tar helprov (blodprov) och då så kommer man att kunna se en massa bokstavskombinationer och det är det som fastställer att du är du. Man kan hitta DNA:t i cellkärnan. Det är dessutom så att du har dina egenskaper som inte någon annan har och det är det som gör att du är du och att ingen annan kan säga att dom är du. Det är så att om du skulle vara ett litet barn och så hittar någon dig och så kan man ta ett helprov (blodprov) så kan man dessutom se vilka som är dina föräldrar. 


Uppgift 2: På grund av de anlag som man föds med så ärver man olika egenskaper från sina föräldrar. Visa och förklara varför det är så.
Svar: Denna bilden kan visa olika egenskaper som man har ärvt från sina föräldrar. Jag har tagit denna bilden för att jag ska berätta om ögonfärg. Om din mamma har bruna ögon (Bb) och din pappa blåa ögon (bb) så får man mammas ögon eftersom att mammans ögonfärg är starkare (dominantare) än pappas svagare ögonfärg (recessiva) ögon. Varför man får mammas ögonfärg är för att din mammas ögonfärg är vanligare att få efter som att det är de dominanta anlag. Det man menar med dominanta anlag är att det är det starka anlaget och därför är det mycket större chans att man får mammans ögonfärg, man kan säga att pappans ögonfärg inte är lika starka eftersom att de är blåa. Men om du hade haft en mamma som har blåa ögon och om din pappa skulle ha haft blåa ögon så finns det en chans på 50% att barnet får bruna ögon. När man föds så har man blåa ögon men med åldern så ändras ögonfärgen. Det är samma sak om din mamma hade haft bruna ögon och din pappa hade haft bruna ögon så finns det en chans på 50% att barnet får blåa ögon.


Uppgift 3: Redogör för vad man kan använda genetik till. Finns det etiska aspekter på den genetiska forskningen? Svara så utförligt du kan.
Svar: Forskarna använder genetik mycket när dom forskar efter något. Man kan använda genetik när man ska undersöka, arvsanlag eller när man ska ändra på något. Man behöver detta för att kunna ta reda på hur vi fungerar.

Det sägs att genetik är något bland det bästa som har hänt människan bara för att man kan använda det till så många olika saker. Man kan ju bota olika sjukdomar med genetik. Om du skulle födas med en sjukdom så skulle dom kunna bota den genom att använda genetik. Om man hittar ett fingeravtryck så kan man se vems det är med hjälp utav genetik. Som du ser så kan man använda genetik till mycket.

Kloning det är t.ex. att man skapar genetiska kopior utav en individ dvs att det är flera individer med samma arvsanlag.



Förbättra
Ta bort sjukdomar
Kloning
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar