måndag 2 februari 2015

Repetition

Kristendomen:
1. Nämn tre fakta om den första kristna församlingen.
Svar: 1 - många utav judarna hade glömt bort Jesus, men vissa av dem tror att Jesu anhängarna fortfarande var Guds utsände Messias.

2 - Många utav Judarna trodde att Jesus uppstod från döden, man tror att han har tagits upp till Gud i himlen.

3 - De första anhängarna i första församlingen i Jerusalem var judar, om dem ansåg inte att de hade skapat en ny religion.

2. När blev kristendomen huvudreligion inom Romarriket? 
Svar: Kristendomen blev huvudreligionen i Romarriket år 380.

3. Hur delades kyrkan upp och varför? 
Svar: Man delade upp kyrkan för att det fanns Västromerska och Östromerska, östliga delen hade bildat en särskild kyrka som dom kallade för den grekiska ortodoxa och den andra delen blev då katolska kyrkan.

4. Nämn tre fakta om den ortodoxa kyrkan.
Svar: 1 - I den ortodoxa kyrkan så har man inte någon speciell ledare eller organisation, det är därför varje ortodoxt land har en egen kyrka.

2 - Om man räkna ihop alla anhängare så har kyrkorna tillsammans 150-200 miljoner anhängare.

3 - Om man kollar vart dom största ortodoxa kyrkorna ligger så kan man se att dom ligger i östra Europa, och lite utav dom ligger faktiskt i Grekland men de mesta ligger ju i den östra delen utav Europa. 
5. Nämn tre fakta om den katolska kyrkan.
Svar: 1 - Eftersom att det finns drygt 1000 miljoner katoliker så innebär det att det är den största kyrkan. Mer är hälften utav alla katoliker bor ju i Latinamerika.

2 -  Det finns mindre än en tredjedel katoliker i Europa. Just i Sverige så finns det cirka 200 000 katoliker, ordet katolsk det betyder allomfattande och det menas med att kyrkan den står öppen för alla människor. I andra kyrkor så säger man (den romerska-katolska kyrkan) eftersom att den styrs från Rom.

3 - Enligt katolsk uppfattning går påvens ämbete aposteln Petrus , Jesus utsåg Petrus till de första kristnas ledare. Man betraktar Påven som Jesu ställföreträdare här på jorden. 

6. Nämn tre fakta om Martin Luther.
Svar: 1 - Martin Luther var en den tyske munken och han protesterade mot det som han ansåg var fel inom den katolska kyrkan. Luther tyckte att man skulle lyda Bibeln och inte lyssna på det som Påven sa. Påven blev rasande på Martin Luther och då försökte Påven att utestänga honom från kyrkan (bannlysa honom). Luther har en kyrka i Tyskland och i Norden

2 - Den stränge fransmannen Calvin hade sett hur Luther gjorde så han tänkte att han också skulle göra på ett liknande sätt som Luther hade gjort. Det gjorde att det bildades kalvinska eller reformerta kyrkor.

3 - De kalvinska kyrkorna finns  i Schweiz, Skottland, Holland och i USA.

7. Nämn två fakta om Gamla testamentet/Nya testamentet.
Svar: Gamla testamentet - Det är judarnas skrift - Judarna slöt ett avtal med Gud i forntiden. 
Nya testamentet - Det är kristendomens skrift - Böckerna innehåller skrifter om Jesu liv och hur kyrkan började och brev från Paulus och massa andra.

8. Nämn två fakta om dopet.
Svar: 1 - Dopet är en sorts symbol för död (det gamla livet) och uppståndelse (livet till Kristus)

2 - Enligt dom kristna så innebär det med dop att människan blir renad från synd, innan man har döpt ett barn så säger dem att barnet är i de ondas våld.

9. Varför firas nattvarden? 
Svar: Man firar nattvarden för att många kristna tror att när man äter/dricker brödet och vinet förvandlas man under mässan och blir då till Kristi kropp och blod. Vissa andra säger att det inte är så och att nattvardsgudstjänsten erbjuder dom/den troende att minnas då Jesu delade brödet och vinet med sin lärjungar på påskmåltiden.

10. Förklara ordet frälsning.
Svar: Frälsning betyder ju räddning. Man tror att Jesus var frälsaren som Gud sände till världen. Enligt dem kristnas tro så finns det ingen annan väg till frälsning. Jesus säger i Bibeln '' Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.''

Judendomen:
1. Hur mångas judar finns det i världen? 
Svar: Det finns sammanlagt 16 miljoner judar i världen.

2. Vem var Abraham? 
Svar: Abraham var en man som fanns med i bibeln. Gud utsåg Abraham och hans efterkommande till sitt utvalda folk. Gud sa till Abraham att han och hans familj skulle bege sig till Kanaans som är nuvarande Palestina eller Israel. Gud hade en överenskommelse med Abraham, denna överenskommelsen innebar att Gud sagt att han ska skydda judarna som hade i uppgift att sprida budskapet om Gud i hela världen. Det innebar också att alla judarna skulle följa Guds lag, Abraham och hans ättlingar hade gett upphov till Israels tolv stammar.

3. Varför är Moses viktig? 
Svar: Mose är viktig för att han fick i uppdrag att hjälp sitt folk ut ur Egypten. Moses och Gud hade en överenskommelse om att Moses skulle få dom där ifrån eftersom att de jobbade som slavar och sedan så skulle judarna följa en lag som Moses fick utav Gud när dom gjorde denna överenskommelsen.

4. Nämn tre fakta om den judiska tron.
Svar: 1 - Judarna tror inte att Gud är en människa utan att han är en ande som är god och det enda han kräver är att människorna dom ska vara glada.

2 - Judarna tror att om man följer Guds bud så kommer man att belönas för det men de som inte följer Guds bud kommer att straffas för att dom är ond.

3 - Judarna tror inte att Jesus var Messias, det väntar på att Messias i framtiden kommer att förena alla folk som är under Guds herravälde och det ska bringa fred för evigt.

5. Vem är jude. Förklara.
Svar:

6. Nämn tre fakta om judisk mat.
Svar: 1 - Judarna följer fortfarande det gamla testamentet angående om mat Där tillåter man allt som är vegetariskt livsmedel för människan, men det finns regler på vad det är för kött som man får äta och kött som man inte får äta. Det enda köttet man får äta i judendomen är kött från växtätande djur. De djuren som de äter ska vara idisslare och de ska ha delade klövar. Men man får inte äta gris eftersom att inte dom är idisslare. Man måste också slakta djuret på ett visst sätt om rättrogna judar ska äta köttet. Man får inte heller bedöva djuren då de ska slaktas.

2 - Det ska vara en person som är utbildad för att man ska skära ett snitt över djurets strupe och sedan så låter man blodet rinna av djuret. Denna metoden är förbjuden i Sverige. Det innebär att judar som är rättrogna måste köpa sitt kött från utlandet.

3 - Man lägger köttet i saltvatten bara för att man ska vara säker på att det inte finns något blod kvar. Kött som fortfarande har blod det anses inte vara rent kött, man betraktar inte djuret som dött.

7. Vad är en synagoga? 
Svar: Det är en lokal där man håller en gudstjänst man kan dessutom studera där och träffa bekanta. Arken är det viktigaste i en synagoga för att det är skåpet där Torarullarna förvaras. Innan männen går in i en synagoga så tar de på sig små mössor som man kallar för kippa.

8. Vilka former av judendom finns det? 
Svar: Det finns de ortodoxa, reformjudar och de konservativa.

9. Nämn två fakta om sabbaten.
Svar: 1- det är judarnas vilodag.
2 - man får inte jobba den dagen.

10. Varför firar judar påsk?
Svar: Judarna firar påsk bara för att Jesus död, uppståndelse.

11. Hur uppfattar judarna Gud? 
Svar:

Islam
1. Beskriv Mecka när Mohammed föddes där år 570.
Svar:

2. Nämn två fakta om Khadidja.
Svar:

3. Hur fick Mohammed mottaga Koranen?
Svar:

4. Vad predikade Mohammed? 
Svar:

5. Vad hände år 622? 
Svar:

6. Vad hände år 630 och år 632? 
Svar:

7. Nämn två fakta om Koranen.
Svar:

8. Nämn två fakta om reglerna i Koranen.
Svar:

9. Vad är en Moské? 
Svar: 

10. När ska man fasta? 
Svar: 

11. Nämn två fakta om vallfärden.
Svar: 

12. Vilka är Islams fem pelare? 
Svar:

Hinduism
1. Hur uppstod Hinduismen? 
Svar: 

2. Vad är återfödslen?/själavandringen?
Svar: 

3. Vilka var de första kasterna? 
Svar: 

4. Förklara ordet karma.
Svar:

5. Varför är korna heliga i Indien?
Svar:

6. Vilka är de tre huvudgudarna? 
Svar:

7. Hur hyllar man gudarna? 
Svar:

8.vad är Brahma? 
Svar:  

9. Berätta om Varanassi?
Svar:

10. Vad är Ahimsa? 
Svar:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar