onsdag 29 januari 2014

Stjärnans liv och död

Nebulosa:
 Är ett sorts gasmoln, det vanligaste gaserna som finns i nebulosa än helium och väte. Det finns två stycken nebulosor, ljusa och mörka. Emissionsnebulosan är en utav det mest vanligaste nebulosorna, dom ljusa nebulosorna består utav het joniserad gas som har ett eget sorts ljus och den är röd i färgen. En emissionsnebulosa där det pågår en massa stjärnbildning heter idag Orionnebulosan. Det finns en nebulosa som har en blå färg och heter reflextionsnebulosa. Dessa nebulosor reflekterar ljus från en närbelägna stjärnor (som månen reflekterar solens ljus). Mörka nebulosor sänder inte ut något eget ljus, det måste finnas stjärnor eller gas bakom. Man ser den som ett mörkt område himlen.

Röd jätte:
 En röd jätte är en stor stjärna som lyser en brandgul / röd färg. En röd jättestjärna är en gammal stjärna som hål
ler på att dö. Man tror att solen så småningom kommer att bli en röd jättestjärna. Den kommer att växa till en kraftig storlek och då kommer den samtidigt att bli svalare än den är idag, efter en tid så kommer det yttre lagret att lossna och segla iväg i rymden. Det som finns kvar efter att denna stora röda jättestjärnan dör då bildas allt det som är kvar efter den röda jättestjärnan att bildas till en lite vit dvärgstjärna som kommer att svalna långsamt och bli ett kallt klot.

Supernova:
En supernova är en stjärna som exploderar, mest tunga stjärnor blir supernovor. I vissa fall så kan en dubbelstjärna och bli en supernova. Supernovor blossar upp mycket häftigare och lyser starkare än en hel galax med miljarder vanliga stjärnor och bleknar sedan efter flera månader. Många tunga stjärnor faller till slut ihop om dom inte har kärnenergi, om dom inte har mycket kärnenergi kvar, under sin egen tyngd. Är inte stjärnorna stabila så kastas stora delar utav stjärnan ut i rymden och kan då bli till en neutronstjärna. Neutronstjärnor består utav atompartiklar och dessa atompartiklar är oerhört tätt packat, det kan också bli kvar ett svart hål. En vit dvärgstjärna och en annan stjärna kan bilda en dubbelstjärna och då tar den vita dvärgstjärnan och samlar gas från sin granne. Den vita dvärgstjärnan är inte stabil när den blir för tung. Den energin som kommer loss från supernovaexplosionen kan bygga upp tunga grundämnen, som guld och järn. Vanliga stjärnor som solen kan också skicka ut tunga ämnen som sprids i rymden. Dom ämnena som sprids i rymden kan med tiden bilda planeter och många nya stjärnor.

Svart hål:
Svarta hålet i rymden har speciella egenskaper. Ett svart hål sänder inte ut något ljus alls, det märks genom graveditionen. Det som är tungt ger upphov till gravedition. Man kan säga att om en klump materia packas tätt så kan tyngdkraften på ytan blir så stor att ingenting kommer att komma loss från klumpen. Om all materia i rymden samlas i en punkt så hade det tillslut blivit ett svart hål. Det finns vissa saken i naturen som motverkar graveditionen och därför blir det inte ett svart hål. I en vanlig stjärna så finns det en gas som solen trycker och spänner ut, den kommer inte att utvecklas till det svarta hålet. Det svarta hålet kan bildas när många och mycket tunga stjärnor har förbrukat för mycket kärnenergi. Stjärnans innersta kärna kollapsar så finns det inget som stoppar dess fall in mot centrum. Ett svart hål släpper inte ut något ljus eller någon annan signal. Kommer det någonting innanför denna gränsen så kommer det inte att komma ut sen, den gränsen kallas för händelsehorisonten.

Vit dvärg:
Det är en stjärna som är döende och kan inte omvandla någon energi och därför blir den svalare och svalare. När en stjärna blir gamla utvidga de sig och driver all deras gas ut i rymden. Det kan gå långsamt eller snabbt det beror på hur stora de är. Det som blir kvar är en rest i centrum. Hos vissa stjärnor blir denna rest en vit dvärg, vita dvärgar lyser vitt.




Svart dvärg: 

Är en himlakropp som tar dom mörka resterna utav en död vit dvärgstjärna som har svalnat efter en mycket lång tid.

onsdag 22 januari 2014

Hinduismen.

1. Hur uppstod Hinduismen?
Svar: Hinduismen uppstod när arierna invandrade Indien. När arierna kom ifrån norr och började kriga mot draviderna som var Indiens invånare så besegrade arierna dom. Efter att arierna hade vunnit kriget så slogs ariernas och dravidernas kulturer tillsammans och det är så hinduismen uppstod.  

2. Nämn fakta om återfödelsen.
Svar: Återfödelsen är väldigt viktigt inom Hinduismen. Hinduerna tror på att själen vandrar vidare till en ny kropp när kroppen dör och man återföds på nytt. Gör man en god gärning så får man bättre förutsättningar i nästa liv man kommer till och onda handlingar menas med att man får ett sämre liv. Hinduernas mål är att slippa återfödelsen.

3. Vilka var de första kasterna?
Svar: Prästerna, Brahiminer, Bönderna, Handelsmännen och Tjärnarna. 

4. Nämn fakta om de kastlösa.
Svar: Det finns ca 150 miljoner människor som är kastlösa.

5. Förklara uttrycket karma och dess betydelse.
Svar: Karma är ett sorts resultat av våra gärningar i livet. Har man riktigt dåligt karma så kan man bli ett föraktat djur men har man en bra karma så kanske man kommer att återfödas.

6. Nämn fakta om den helige kon.
Svar: Hinduerna tycker att kon är helig, det finns ca 200 miljoner kor i Indien. Kon är en symbol för moderlighet och ömhet. Shiva förbannade en ko en gång och då var inte mulen så helig utav det var svansen som blev med mer heligare. När en hindu håller på att dö så säger man att dom ska hålla i kosvansen för att det sägs att man kan få ett mycket bra liv.  

7. Vilka är de tre huvudreglerna?
Svar: Brahma, Shiva och Vishnu.

8. Hur hyllar man gudarna? 
Svar: Man ber till gudarna, man offrar saker varje morgon och kväll framför altaret som alla har i sina hem.

9. Nämn fakta om Brahma.
Svar: Brahma är en höjd över alla andra gudar, men nu finns det inte många som dyrkar honom och han håller på att glömmas bort.

10. Redogör för Vishnus betydelse.
Svar: Vishnu upprätthåller skapelsen och ser till att den heliga goda ordningen får råda.

11. Nämn fakta om Shiva.
Svar: Shiva är en sorts källa till både gott och ont. Shiva kan vara fruktansvärd men även mild och kärleksfull.

12. Nämn fakta om Vedaböckerna.
Svar: Det härstammar från tiden 1500 till 400 f.kr. Ordet Veda betyder kunskap.

13. Nämn fakta om Varanasi.
Svar: I Varanasi så kan man slippa Smasara som betyder tröstlösa serien, födelse och död flera gånger. Den döda kan uppnå Braham.

14. Redogör för Sadhus.
Svar: Sadhuer brukar vara på en ständig vandring från helgedom och olika religiösa högtider. Vissa Sadhuer tycker att det bara finns en väg till frälsning och det är att gå genom strängt asketiska handlingar.

15. Vad kallar Indianerna sin religion?
 Svar: Indierna kallar sin religion för ´´ Den eviga världsordningen``.

16. Vilket är hinduernas viktigaste mål?
Svar: Hinduernas mål är att dom ska slippa återfödelsen.

17. Nämn fakta om ahimsa-begreppet.
Svar: Ahimsa betyder ´´ Icke döda ``, vissa hinduer är dessutom vegetarianer.

måndag 20 januari 2014

Big Bang - Teorin

Big Bang – Teorin

När Edwin Hubble undersökte olika ljus från fjärran så gjorde han ännu en fantastisk upptäck, galaxerna avlägsnar sig och inte bara det såg han. Edwin upptäckte också att ju längre bort galaxerna avlägsnar sin desto snabbare flyttar det sig bort från oss. Hela universum expanderar sig asså att universum utvidga sig. Man tror att vi befinner oss i mitten utav detta expanderande universum, det är fel slutsats. Från alla andra galaxer ser det ut som om alla andra avlägsnar sig. Någon kallar universum för ¨the Hubble-bubble¨. Eftersom att universum fortfarande expanderar så får det en att tänka hur litet det kan har varit från hela börja. Man har en tanke om en urexplosion när hela universum uppstod. Denna stora explosionen kallar man för Big Bang ''den stora smällen'' och den inträffade för ungefär 14 miljarder år sedan. Därmed har astronauterna svarat på den gamla frågan om hur världen uppstod.

Universums utveckling:
För ungefär 14 miljarder år sedan så uppstod en stor smäll ¨Big bang¨ och skapade universum. Universum expanderade väldigt snabbt men den svalnade samtidigt och då kunde vissa atomer som väte och heliumatomer bildas. Själva universum består av 75% väte och 24% helium, den sista procenten består utav massa andra olika ämnen. Stjärnor och galaxer bildades, inne i stjärnorna var temperaturen hög och kärnreaktioner satte igång.

Supernovor:
Vissa stjärnor är större än andra och förbrukar sitt lager utav kärnenergi snabbare än vissa stjärnor som är mindre, det tar längre för dom små stjärnorna att förbruka sin kärnenergi. När stjärnorna hart förbrukat den mesta kärnenergin så kommer dom i obalans och till sist så kommer dom att explodera och blir till supernovor. 1054 så såg man en sådan supernova och denna supernovans rester bildas till Krabbnebulosan och ligger på ungefär ett avstånd utav 3300 ljusår. Vid en supernovaexplosion så pressas stjärnans inre atomer och då krossas dom. Neutronerna ligger tätt sammanpressande kvar.   

Frågor:
Argument/Grundpelare: 
Edwin Hubble, det var han som gjorde ett teleskop så man kunde se vad som hände i rymden. Hubble märkte att galaxerna (stjärnorna) expanderade så skickade Hubble upp ett rymdteleskop så att man kunde se vad som händer och vad som sker i universum/rymden. Man tror att allt detta började med en pytte liten prick som senare exploderade och det är den explosionen man kallar för Big Bang. Så allt detta började med att den lilla pricken exploderade och då uppstod rymden och planeter kom.  

Var och när uppkom alla grundämnen: 
Kosmisk bakgrundsstrålning  är en radiostrålning som kommer in till jorden från alla olika håll i universum. När jorden svalnade ner efter explosionen (Big Bang), för 370 000 år var temperaturen i den ursprungliga gasen 3000 grader. Men det var tillräckligt svalt för att elektronerna skulle kunna fångas in och sedan hållas kvar utav atomkärnorna. Då hade väte och heliumatomer bildats och gaserna blev genomskinliga, denna strålningen som fanns den kunde röra sig fritt i universum.
 

Buddhismen

Frågor:
1. Nämn fakta om prins Siddhartas liv.
Svar: Siddharta föddes omkring 560 år f.kr. vid en by på  Himalaya berget. Shiddharts pappa var en förmögen furste. Shiddharts pappa beslöt att Shiddharts inte skulle drabbats utav religiöst grubbel och att Shiddharts skulle leva ett lyxliv bakom palatsets stängda portar. Shiddharts träffade sjuka, gamla och döda människor när han var ute på hemliga åkturer utanför palatset. Det var då Shiddharts började grubbla på livets mening.

2. Vilka två ytterligheter provade Shiddharta?
Svar: Shiddharts provade att leva tre olika liv.

3. Hur blev Siddharta upplyst?
Svar: Shiddharts satte sig vid ett träd som heter bodhiträdet vid Gaya. Shiddhart reste inte sig upp förrän han hade nått den slutliga insikten. Efter att Shiddharts hade mediterat ett tag så upplevde han det stora ljuset och blev en Buddha.

4. Nämn fakta om Buddahaslära.
Svar: Buddhas lära är att allt är lidande hela livet från födseln till döden, törsten att leva, verksamhet är att uppnå nirvana och Buddhismen är uppdelad i två delar.

5. Nämn fakta om det olika riktingarna.
Svar: Riktingarna är uppdelade i två olika grenar, den stora vagnen och den lilla vagnen.

6. Nämn fakta om munkarna.
Svar:  Munkarnas roll är central imon Buddhismen. Innan man blir en riktig munk eller en riktig nunna så måste man genomgå en prövotid. Munkarna dom rakar av si sitt hår och får bära brandgula kläder. När man är 20 år så kan man bli en novis invigd munk. Vissa munkar går ut i samhället och prata med massa människor och lär hur det funkar att vara en munk.

8. Hur kan lidandet upphöra enligt Buddha?
Svar: Det kan vara när man tillexempel kväver någons människas livstörst och då kan man stoppa återfödelsen och då når man målet, man får en fri och frid från alla önskningar. Människan går in i nirvana , det betyder utslocknande.

9. Beskriv vägen för att upphäva lidandet.
Svar: Buddha ansåg att man inte kunde välja det två ytterlighetsvägarna för att man ska kunna nå nirvana, det är den första vägen att leva ett liv i njutning är inte bra. Den andra vägen är att när man plågar sin kropp så leder det inte heller till nirvana.

10. Välj 4 punkter i den åttafaldiga vägen.
Svar: Man ska ha rätt kunskap, man ska säga rätt tal, rätt koncentration och att man ska ha rätt medverkan.

11. Beskriv tillståndet i nirvana.
Svar: Den som når Nirvana slipper att återfödas efter döden.

12. Vad ansåg Buddha om gudar?
Svar: Buddha var inte direkt ute och försöka att ge människorna en ny tro, utan menar att människor skulle själva komma fram vad som är meningen med livet.

13. Vad ansåg Buddha att människorna själva skulle göra för att finna sanningen?
Svar: Att dom själva skulle komma fram vad meningen med livet är.

14. Buddhismen splittrades i två grenar. Vilka två?
Svar: Sydbuddhismen och Nordbuddhismen.

15. Nämn fakta om Hinayana-Buddhismen.
Svar: Hinayana finns mest i Thailand, Burma, Sri Lanka, Kambodja och Vietnam. Hinayana betyder ´´lilla vägen``, bara nunnor och munkar kan nå Nirvana.

fredag 17 januari 2014

Dikter om religion

Du vet väl om att du är värdefull, att du är viktig här och nu, att du är älskad för din egen skull, för ingen annan är som du. Det finns allt för många som vill tala om att du bör vara si och så. Gud fader själv han accepterar dig ändå och det kan du lita på.
Du passar in i själva skapelsen, det finns en uppgift just för dig. Men du är fri att göra vad du vill med den, säga ja eller nej.
Du vet väl om att du är värdefull, att du är viktig här och nu, att du är älskad för din egen skull, för ingen annan är som du.

Egen åskit: Vi tycker att denna religionen passar in för den gyllene regeln för att alla är lika mycket värda, man ska vara nöjd med den man är och man ska accepteras för den man är. Man ska bara vara sig själv för att det finns ingen som är lik just dig.

The Interpreter.

This book is about police some are investegate a case / murder. There is Silvia Broom too and she is an interpreterat the United Nations. She hear that someone will kill the president of Africa, Matobo. There is an agent called Tobin Keller and he is the US Secret Service and Tobin he stop all the killers in the town. There is an girl named Silvia and Tobin wonder if she is telling the truth or lying to him. Tobin think that Silvia is hiding something for him.They have talk to Silvia and they not really sure if she's telling the truth. 

torsdag 16 januari 2014

Veckans Nyhet ``Årskrönikan´´ V.3

Sök nyheter om Ariel Sharon

Vem var han?
Svar: Ariel Sharon var Israels 11:e premiärminister.

Vad har hänt honom och varför?
Svar: Han hade fått en stroke och efter det har han legat i koma i åtta år.

När hände detta och hur gick det till (kan du ha svarat på i förra frågan)?
Svar: Ariel Sharon fick en stroke den 14 april 2006 och sen dess har Ariel legat i koma.

Finns det andra personer eller grupper inblandade?
Svar: Det är ju mest han söner som har varit vid hans sida efter att hans förstånd försämrades snabbt. Israels president Shimon Perez säger att hans kära vän var en modig soldat, att han älskade sitt land. 


 Källor:
http://www.expressen.se/nyheter/ariel-sharon-har-avlidit--blev-85-ar-gammal/
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/sharon-begravs-pa-mandag_8886556.svd 


http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article18163792.ab 

Vad tycker du?
Svar: 





onsdag 15 januari 2014

Bra frågor / Hinduism

När?
Svar:  Hinduism uppstod någon gång på 1500-talet f.kr.

Var?
Svar:  Det var i Indien.

Hur?
Svar: Man tror att arierna invandrade Indien på 2000-talet f.kr. Arierna tog makten och blandade deras tro med Indiernas och det är så religionerna växte fram och man tro och ber till många olika gudar. Man tror att dessa gudar representerar olika sidor av en universell gud.

Varför tror du att en religion börjar?
Svar:  Jag tror att det kan vara för att man ska följa vissa regler och att man ska känna sig trygg, man känner att man har någon vid sin sida om något skulle hända och då kanske man känner att denna Guden lyssnar och kanske kommer att ge svar och då känner dom sig säkra. Sen att man har livsregler det är för att man inte ska döda inte ska stjäla och olika saker.

tisdag 14 januari 2014

Rymden första männen på månen

Vi har kollat på två filmer om rymden och vem som var den första som satte sin fot på månen. Den första personen som satte sin fot på månen heter Neil Armstrong. Neil Armstrong besegrade månen den 20 juli 1969. Det finns Neil Armstrong och en kille som heter Edwin ¨Buss¨ Aldrin och dom har landat med månlandaren Ören i något som heter Stillhetens hav och den sista astronauten Michael Collins han fortsatte omloppsbanan med moderfartyget runt månen i tre dagar. Enligt amerikansk teknologi är resultatet av månlandningen den 20 juli en amerikansk satsning och triumf.

Rymdhunden Lajka skickades upp i rymden 1957 med två olika ''raketer'' som heter Sputnik 1&2. Sovjet har tagit steget in i rymdåldern och nu måste USA ta och hämta in försprånget och sedan ta ledningen. Den amerikanska regeringen NASA ska tydligen har spelat en nyckelroll i detta rymdprogrammet. Jurij Gagarins ska ha färdats runt jorden 1961, det fattar enorm uppmärksamhet och får Johan F. Kennedy att fatta ett mycket drastiskt beslut, Johan F. Kennedy säger att det amerikanska rymdprogrammet ska ha ett mål innan 1960-talets slut och det är att man ska skicka upp en man i en raket och landsätta honom där och sedan så ska han föras tillbaka till jorden.

USA startar ett program som heter Apolloprogrammet och det ska pågå mellan 1961 och 1972. Detta Apolloprogrammet ska sammanlagt innehålla 17 rymdfärder och dom första sex gångerna ska vara obemannat färdförsök. Apollo 1 exploderar 1967 vid ett markprov, raketen har inte hunnit lyfta och där har tre astronauter omkommit. Från 1967 så ska man ha bemannade färder det vi säga från och med Apollo 7 men Apollo 11 klarade månlandningen den 20 juli 1969 som Neil Armstrong var på och blev därför den första mannen som besegrade månen. Med Apollo 13 händer det något dramatiskt, en syretank exploderar och det gör att man inte kan utföra den planerade månlandingen och dessa tre astronauter får flyga tillbaka i den svårt skadade kapseln. Tom Hanks var en utav dessa tre astronauterna och det blir en så kallad film utav detta som hade hänt. Den sista månfärden 1972 i Apolloprogrammet är Apollo 17. Tekniska museets månsten kommer från en utav alla dessa månlandningar.

I Apolloprogrammet är Apollo 11 mest känt utav alla rymdfärder. Från Cape Kennedy tittade miljoner människor och följde starten den 16 juli klockan 09:32 när barriärraketen Saturus 5 lyfter sin last med hela cirka 3000 ton och denna höjden var omkring 130 meter. Apollo 11 väger cirka 45 ton och består av tre delar, rymdkabin, månlandare och en service och kommmandomodul. Efter fyra dygns färds så kommer denna farkosten att lägga sig i en bana runt månen. Astronauterna Aldrin och Armstrong flyttar över sig till månlandaren, kopplar loss den och sen så förbereder dom sig att landa i Stillhetens hav. Armstrong sänder sitt första meddelande från månen till basen i Houston i Textas. Armstrong sa: ¨Houston, här i stillhetens bas, Örnen har landat.¨

Armstrong och Aldrin samlar in över 21kg månsten i över två och en hal timme, dom placerade ut en rad med instrument för att dom har landat på månen och tar sedan en mängd fotografier men dom flesta är på Aldrin för att Armstrong håller i kameran och ta fotografierna. Knappt ett dygn efter lämnar astronauterna månen och förbereder sig för återfärd till jorden. Den 24 juli landar kommandomodulen i Stilla Havet och blir hämtade utav hangarfartyget Hornet och där på är presidenten Richard Nixon ombord. USA står i ledning för rymdkapplöpningen för att dom lyckades med månlandningen och är segrare över Sovjet.

Man har kommit på en annan uppfinning som man kallar för Jetmotor och är nästan likadan byggd som raketerna men denna har en reaktionskraft. 1939 har tysken Luftwaffe en tillgång till ett högteknologiskt stridsflygplan med en utav dessa jetmotorerna, Hinkel 178 kallar man det för. Interna gräl inom den kallade tyska krigsmakten om denna nya kraften ska användas till / leder till att man kommer att använda jetmotorn till vanligare förekommande krig. Jetmotorn och raketen bygger på en viss reaktionsprincip som förklarar Newton i sin tredje lag: Actioni contrariam semper et aequalem esse reactionem - Två kroppar påverkar alltid varandra med lika stora och motriktade krafter. Man kan säga att om föremålet A utsätter föremålet B för en viss kraft så kommer föremål B att utsätta föremåls A för samma kraft men mer riktad åt det motsatta hållet. En sådan kraft är en rekyl, en jetmotor som skjuter förbränningsgas bakåt istället för att den ska åka framåt.

måndag 13 januari 2014

Rymden!

Uppgifter

1. Vilka är de fyra årstiderna? 
Svar: Vinter, Vår, Sommar och Höst.
2. Hur många varv snurrar jorden runt sin egen axel på ett dygn? Med ordet axel menar man här en linje som går rakt genom jorden från nordpolen till sydpolen.
Svar: Jorden snurra ett varv. 
3. Hur många varv går månen runt jorden på en månad?
Svar: En månad. 
4. Hur lång tid tar det för jorden att röra sig ett varv runt solen?
Svar: 365 dagar (1 år)
5. Vi i Sverige bor ju på norra halvklotet. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i juli? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel).
Svar: Vi lutar mot solen (sommar)
6. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i januari? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel).
Svar: Från solen (vinter)
7. Vad är stora smällen?
Svar: Big bang.
8. Vilka är planeterna i vårt solsystem? Börja närmast solen.
Svar: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. 
9. Vad kallas jorden på latin?
Svar: Tellus.
10. Hur gammal är jorden?
Svar: 5 miljarder år sedan.
11. Vad är en komet?
Svar: Det är en isrik kropp som består av organiska ämnen. Och dessa kometer har olika banor. 
12. Vad är ett stjärnfall?
Svar: Ett stjärnfall är ett streck på himlen. Detta stjärnfallet uppstår när sten och grus brinner upp i jordens atmosfär. 
13. Vad är en asteroid?
Svar:  Det är en himlakropp som går i en bana runt solen mellan två planeter, Jupiter och Mars.
14. Var finns asteroidbältet?
Svar: Det är småplaneter uppe i rymden och kallas för asteoridbältet. 
15. Vad är en galax?
Svar: Man kan säga att en galax är som ett stjärnsystem, våran galax heter Vintergatan. En galax är formad som en diskus och en diskus innehåller mer är 200 miljarder stjärnor, det tar dessutom 100 000 år för ljuset att färdas igenom Vintergatan.
16. Vad är Vintergatan?
Svar: Vintergatan är en är en spiral galax och innehåller fler hundra miljarder stjärnor och är formad som en diskus.
17. Hur länge har solen lyst?
Svar: Solen har lyst i 5 miljarder år.
18. Hur varm är solen på ytan?
Svar: Solens yttre lager är 5800 grader.
19. Vad betyder det att solen står i zenit?
Svar: Det betyder att man kan ser en prick upp i himlen och det finns inga skuggor.
20. Vilken planet har flest månar?
Svar: Jupiter har flest månar.
21. Varför ser det ut som om månen lyser?
Svar: Månen lyser inte, det är solen reflekterar på månen och därför ser det ut som månen lyser.
22. Vilka var de två första människorna på månen?
Svar: Dom första som var på månen var Neil Armstrong och Edwin ¨Buzz¨ Aldrin.
23. Vad kallas de personer som reser ut i rymden?
Svar: Astronauter.
24. Vad är ett teleskop?
Svar: Det är en stjärnkikare, man kollar upp i rymden och kollar på olika stjärnor.
25. Vad är Hubble-teleskopet?
Svar: Det är ett rymdteleskop som NASA har skickat upp i rymden och den går i en viss bana. Observationer av universum och det störs alltid utav smuts  och rörelser,man skickade ut detta rymdteleskopet för att slippa alla dessa olika störningar.
26. Förklara orden meteor, meteorid och meteorit. Tips: slå upp ordet stjärnfall i NE (enkel).
Svar: Meteorid är små stenar och grus i rymden och när den åker igenom jorden så brinner den upp för att den kommer i full fart, Meteor är detsamma som ett stjärnfall, Meteorit är när en rymdsten inte brinner upp och den landar på jorden.
27. Förklara begreppen dygn, månad och år genom att beskriva jordens eller månens rörelser.
Svar:Det beror på att jordaxel lutar. Jorden snurrar ett varv runt sin egen axel på ett dygn. När jorden har snurrat ett halv varv runt sin egen axel så har det gått en månad. Det tar 365 dagar för jorden att snurra ett helt varv runt månen.
28. Hur får vi olika årstider?
Svar: Det beror på att axeln som jorden snurrar runt genom Sydpolen och Nordpolen den pekar inte rakt upp från jordbanans plan utan lutar. När norra delen lutar mot solen under en del av året. När norra halvklotet lutar mot solen så står solen högt på himlen, det blir sommar och varmt och dagarna blir långa. Samtidigt lutar förstås södra halvklotet bort från solen. Då blir det vinter och kallt där och långa nätter. Vår och höst är de tider på året då vår del av jorden inte lutar vare sig mot eller från solen.
29. Vad är höstdagjämning och vårdagjämning?
Svar: Höstdagjämning är då dag och natt är lika långa minsta två gånger om året. Vårdagjämning är det samma som höstdagjämning att dag och natt är lika långa två gånger om året.

fredag 10 januari 2014

Stalker

The book is named Stalker and it's about a girl called Kelly. Kelly asked her mum if she can go out whit them and Kellys mum was a little bit thoughtful but after a over action Kelly could go out. Kellys friends come and get her. Kelly and her friends came to a park there the other friends are waiting for them. Kelly like a guy call Gary. After a little while she didn't like it and she said to her friends that she should go home. When Kelly has go for a little while she hear footstep behind her and when she slow down the other footstep do the same to and when Kelly is almost home she looked for the house key in her skirt pocket. Kelly set the key in the door and open it. Kellys mum asked her if that was something wrong because she are home so early. That is nothing wrong Kelly answer. But when Kelly got home she hear her mum and hers little brother talking and Kelly her that hers little brother have go behind her al the way home. This book is written by Helen Orme.

torsdag 9 januari 2014

Idrottshallen brann ner...

Skogstorpsskolans idrottshall brann ner natten till den 29 december någon gång vid två tiden på kvällen. Man hann inte att rädda idrottshallen för att den var övertänd och den hade brunnit i minst en timme innan brandmännen och poliserna kom dit. Men idrottshallen och skolan satt inte ihop och därför  tänkte brandmännen att dom måste skydda skolan så att den inte brinner ner. Man räknar med att detta kommer att ta ett och ett halvt år innan idrottshallen är färdig. Man vet inte vart man ska ha idrottshallen och hur den ska se ut. Man får tänka på att när man bygger en sådan stor idrottshall så kostar det mycket pengar. Sen så kommer allt man hade i idrottshallen mattor, bollar och andra saker.

Eftersom att man räknar med att det kommer att ta ett och ett halvt år så kommer vi som ska går i åttan och börjar nian vi kommer inte att få ett pass där för att vi kommer att hinna går ut. Det gör att vi får det jobbigare för att vi kommer kanske få vara ute till dess och få låna en gympa sal och vissa gånger så kommer vi att ha teori.

Man vet inte vart man ska ha skolavslutningen om man ska ha den ute eller om man hittar ett ställe där man kan ha det inne. Men om man inte hittar ett ställe som vi kan vara inne, om det regnar och om man inte hittat ett ställe där vi kan vara så får vi kanske se om man kan låna ett tält och sätta upp det och så har man avslutningen där.