måndag 20 januari 2014

Big Bang - Teorin

Big Bang – Teorin

När Edwin Hubble undersökte olika ljus från fjärran så gjorde han ännu en fantastisk upptäck, galaxerna avlägsnar sig och inte bara det såg han. Edwin upptäckte också att ju längre bort galaxerna avlägsnar sin desto snabbare flyttar det sig bort från oss. Hela universum expanderar sig asså att universum utvidga sig. Man tror att vi befinner oss i mitten utav detta expanderande universum, det är fel slutsats. Från alla andra galaxer ser det ut som om alla andra avlägsnar sig. Någon kallar universum för ¨the Hubble-bubble¨. Eftersom att universum fortfarande expanderar så får det en att tänka hur litet det kan har varit från hela börja. Man har en tanke om en urexplosion när hela universum uppstod. Denna stora explosionen kallar man för Big Bang ''den stora smällen'' och den inträffade för ungefär 14 miljarder år sedan. Därmed har astronauterna svarat på den gamla frågan om hur världen uppstod.

Universums utveckling:
För ungefär 14 miljarder år sedan så uppstod en stor smäll ¨Big bang¨ och skapade universum. Universum expanderade väldigt snabbt men den svalnade samtidigt och då kunde vissa atomer som väte och heliumatomer bildas. Själva universum består av 75% väte och 24% helium, den sista procenten består utav massa andra olika ämnen. Stjärnor och galaxer bildades, inne i stjärnorna var temperaturen hög och kärnreaktioner satte igång.

Supernovor:
Vissa stjärnor är större än andra och förbrukar sitt lager utav kärnenergi snabbare än vissa stjärnor som är mindre, det tar längre för dom små stjärnorna att förbruka sin kärnenergi. När stjärnorna hart förbrukat den mesta kärnenergin så kommer dom i obalans och till sist så kommer dom att explodera och blir till supernovor. 1054 så såg man en sådan supernova och denna supernovans rester bildas till Krabbnebulosan och ligger på ungefär ett avstånd utav 3300 ljusår. Vid en supernovaexplosion så pressas stjärnans inre atomer och då krossas dom. Neutronerna ligger tätt sammanpressande kvar.   

Frågor:
Argument/Grundpelare: 
Edwin Hubble, det var han som gjorde ett teleskop så man kunde se vad som hände i rymden. Hubble märkte att galaxerna (stjärnorna) expanderade så skickade Hubble upp ett rymdteleskop så att man kunde se vad som händer och vad som sker i universum/rymden. Man tror att allt detta började med en pytte liten prick som senare exploderade och det är den explosionen man kallar för Big Bang. Så allt detta började med att den lilla pricken exploderade och då uppstod rymden och planeter kom.  

Var och när uppkom alla grundämnen: 
Kosmisk bakgrundsstrålning  är en radiostrålning som kommer in till jorden från alla olika håll i universum. När jorden svalnade ner efter explosionen (Big Bang), för 370 000 år var temperaturen i den ursprungliga gasen 3000 grader. Men det var tillräckligt svalt för att elektronerna skulle kunna fångas in och sedan hållas kvar utav atomkärnorna. Då hade väte och heliumatomer bildats och gaserna blev genomskinliga, denna strålningen som fanns den kunde röra sig fritt i universum.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar