måndag 20 januari 2014

Buddhismen

Frågor:
1. Nämn fakta om prins Siddhartas liv.
Svar: Siddharta föddes omkring 560 år f.kr. vid en by på  Himalaya berget. Shiddharts pappa var en förmögen furste. Shiddharts pappa beslöt att Shiddharts inte skulle drabbats utav religiöst grubbel och att Shiddharts skulle leva ett lyxliv bakom palatsets stängda portar. Shiddharts träffade sjuka, gamla och döda människor när han var ute på hemliga åkturer utanför palatset. Det var då Shiddharts började grubbla på livets mening.

2. Vilka två ytterligheter provade Shiddharta?
Svar: Shiddharts provade att leva tre olika liv.

3. Hur blev Siddharta upplyst?
Svar: Shiddharts satte sig vid ett träd som heter bodhiträdet vid Gaya. Shiddhart reste inte sig upp förrän han hade nått den slutliga insikten. Efter att Shiddharts hade mediterat ett tag så upplevde han det stora ljuset och blev en Buddha.

4. Nämn fakta om Buddahaslära.
Svar: Buddhas lära är att allt är lidande hela livet från födseln till döden, törsten att leva, verksamhet är att uppnå nirvana och Buddhismen är uppdelad i två delar.

5. Nämn fakta om det olika riktingarna.
Svar: Riktingarna är uppdelade i två olika grenar, den stora vagnen och den lilla vagnen.

6. Nämn fakta om munkarna.
Svar:  Munkarnas roll är central imon Buddhismen. Innan man blir en riktig munk eller en riktig nunna så måste man genomgå en prövotid. Munkarna dom rakar av si sitt hår och får bära brandgula kläder. När man är 20 år så kan man bli en novis invigd munk. Vissa munkar går ut i samhället och prata med massa människor och lär hur det funkar att vara en munk.

8. Hur kan lidandet upphöra enligt Buddha?
Svar: Det kan vara när man tillexempel kväver någons människas livstörst och då kan man stoppa återfödelsen och då når man målet, man får en fri och frid från alla önskningar. Människan går in i nirvana , det betyder utslocknande.

9. Beskriv vägen för att upphäva lidandet.
Svar: Buddha ansåg att man inte kunde välja det två ytterlighetsvägarna för att man ska kunna nå nirvana, det är den första vägen att leva ett liv i njutning är inte bra. Den andra vägen är att när man plågar sin kropp så leder det inte heller till nirvana.

10. Välj 4 punkter i den åttafaldiga vägen.
Svar: Man ska ha rätt kunskap, man ska säga rätt tal, rätt koncentration och att man ska ha rätt medverkan.

11. Beskriv tillståndet i nirvana.
Svar: Den som når Nirvana slipper att återfödas efter döden.

12. Vad ansåg Buddha om gudar?
Svar: Buddha var inte direkt ute och försöka att ge människorna en ny tro, utan menar att människor skulle själva komma fram vad som är meningen med livet.

13. Vad ansåg Buddha att människorna själva skulle göra för att finna sanningen?
Svar: Att dom själva skulle komma fram vad meningen med livet är.

14. Buddhismen splittrades i två grenar. Vilka två?
Svar: Sydbuddhismen och Nordbuddhismen.

15. Nämn fakta om Hinayana-Buddhismen.
Svar: Hinayana finns mest i Thailand, Burma, Sri Lanka, Kambodja och Vietnam. Hinayana betyder ´´lilla vägen``, bara nunnor och munkar kan nå Nirvana.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar