onsdag 26 november 2014

Atomfysik

1. Vad är en atom?
Svar: Det är små partiklar som finns runt om oss hela tiden. 

2. Vad är ett grundämne?
Svar: 

3. Ungefär hur många grundämnen finns det?
Svar:

4. Vilka är det tre byggstenarna som tillsammans bildar atomer av olika slag?
Svar:

5. Vilka elektriska laddningar har de olika partiklarna i atomen?
Svar: 

6. Atomen har en kärna men det mesta av atomens volym utgörs av..
Svar: 

7. Vilket är det lättaste (enklaste) grundämnet?
Svar:

8. Trots att alla grundämnen består av samma tre sorters partiklar (byggstenar), fast i olika antal är deras egenskaper väldigt olika. Vad är det som avgör vilka kemiska egenskaper ett grundämne har.

9. Ett grundämne kan finnas i olika isotoper. Vad är en isotop och vad skiljer vätets tre isotoper åt? 
Svar:

10. Vissa grundämnen (och en del ämnens isotoper) är radioaktiva. Vad innebär det?
Svar:

11. Vad betyder ordet radio?
Svar: Det betyder strålning. 

12. Vilken nytta kan man ha av joniserande (radioaktiv) strålning inom t.ex. medicin














onsdag 19 november 2014

Andra världskriget.

Nämn fakta om icke-angreppspakten.
Svar: Tyskland dom ville ha delar utav Polen för att det fanns tysktalande befolkning kvar och då hade England satt nej till Frankrike. Men Hitler han vet att det kommer att bli storkrig om han gör någonting mot Polen men då gjorde Hitler omvärlden chockad. Tyskland och Sovjetunionen dem slöt icke-angreppspakt där dom har lovat varandra om att dom inte ska anfalla varandra. Det var då dom fick namnet Molotov- Ribbentrop-pakten efter namnen om ländernas utrikesminister. Hitler han kände att detta inte skulle hålla länge men Hitler kunde vara säker på att ryssarna dom inte ska anfalla medan han ska ge sig på den övriga Europa. Ryssland dom vart tvungna att ingå i en pakt eftersom att Stalin han hade en svag armé. Tyskland och Sovjetunionen delade upp östra Europa mellan sig.

Vad hände den 1 september 1939? 
Svar: Andra världskriget börjar för det vart då Tyskland anföll Polen. Den 3 september så anfaller England och Frankrike Tyskland och då hade det andra världskriget börjat. Det var ett kort krig i Polen för att den polska armé den var omodern och dessutom så kunde inte soldaterna som red på häst klara sig mot Tysklands stridsvagnar. Då gick den ryska truppen in i östra Polen. Dessutom så hade Tyskland och Sovjetunionen ett avtal. Trots detta så gjorde engelskmännen och fransmännen inte något åt det.

Nämn några fakta om fisnak vinterkriget.
Svar: 1939 så krävde Sovjetunionen delar från Karelska näset som fanns i Finland. Vid Finska viken så ville man bygga en flottbas och med detta så ville man skydda Leningrad från ett anfall ifrån Tyskland. Eftersom att Finland avvisade det ryska kraven. Ryska truppen gick då upp utan en krigsförklaring över grönsen den 30 November 1939. Stalin trodde att det skulle ta en promenadseger mot Finländarna Man fick kraftiga rapporter om snöiga kalla och ryska skogarna. Ryssarna dom slog tillbaks även fast dom hade stora förluster när de dödsföraktande de finska soldaterna i 40 graders kyla med sina vita skiddräkter. Dom finska soldaterna kunde inte längre stå emot den ryska övermakten. Finländarna dom vart tvungna att sluta fred 1940 den 13 Mars. Finland var tvungna att lämna ifrån sig större områden än vad Sovjetunionen hade krävt 1939. Men Finlands självständighet var ändå räddad.


Vad hände den 9 April 1940?
Svar: Tyskland anföll Danmark och Norge. Tyskland dom behövde någon som kunde leverera och då anföll Tyskland för att dom behövde en leverantör av livsmedel och Norge behövde det som basområde för kriget mot Storbritannien. Tyskarna dom ville dessutom har kontroll över malmtransporterna som kom ifrån Sverige. Danmark dom gav upp på en gång medan norrmännen dom fortsatte att kämpa tappert. Efter att man hade kämpat i 62 dagar så vart norrmännen tvungna att ge upp och då lyckades Norges kungafamilj samt regeringen fly till England.


Redogör för Hitlers anfall mot Sovjetunionen.
Svar: När Hitler inte kunde besegra Storbritannien så blev Sovjetunionen ett mål att ta över. Det Hitler ville ha mest från Sovjetunionen var deras tillgång till olja, stål och brödsäd, Hitler han hatade kommunismen. Tyskland anföll tillsammans med Ungern Rumänien och Finland. Sovjetunionen hade tre miljoner soldater, 4000 flygplan och 3000 stridsvagnar. Tyskland hade tagit nästan tre miljoner krigsfångar i början utav Oktober. Tyskarna var utanför Moskva när vintern den kom. Efter ett par månaders krig så trodde Hitler att segern den skulle ha varit vunnen. När det var 30 grader kallt så led tyska trupperna svårt och då mötte man bättre rustade ryska soldater.



tisdag 18 november 2014

Kärnavapen


1. Gå in på artikeln om Japan i NE (enkel) och klicka på kartan.

a) Var ligger Hiroshima och Nagasaki? Läs artiklarna om städerna på NE (enkel) och (kort).
Svar: Det ligger i Japan och båda är kuststäder. 

b) Varför tror du att just dessa två städer valdes som mål för atombombningarna 1945?
Svar: Hiroshima var en militärstad och människorna gick runt och väntade på att en bomb skulle släppas. Nagasaki var en hamnstad för att det byggde en massa fartyg till kriget. 


2. Läs om kärnvapen i NE (enkel).

a) Vad är kärnvapen?
Svar: Det är olika sorters bomber och robotvapen och dem är laddade med kärnladdningar. 

b) Vad händer när man spränger en atombomb?
Svar: När man spränger en atombomb så blir det lera tusen grader varmt på bara några sekunder och efter det så blir det ett stort moln och detta molnet det blidas som en svamp. Dessutom så sänder det ut radioaktivitet och då blir det 2 stycken fussioner och fission.  


3. Samla fakta och argument ur reportaget och artiklarna i NE (enkel) och (kort) som nämns nedan under Källor. Diskutera i grupp eller helklass.

a) Var det rätt att använda atombomber mot Japan?
Svar: Jag tycker inte att det är rätt att bomba ett land bara för att det inte har blivit bombat och för att det är en stor stad så var det nog många som dog och dessutom så gick dem ju och väntade på att det skulle bli bombade. Men samtidigt så visade USA vad dom hade gjort mot dom innan dem fick känna på värre.

b) Vilka moraliska och politiska skäl fanns det som talade för och emot då?
Svar: 



c) Vad tycker du i dag när du vet vilka konsekvenser bombningarna fick?
Svar: Det vart ju onödigt utav USA. Hade dom gått med i trupperna så hade det ju blivit bättre för att denna atombomben den 

tisdag 11 november 2014

Agnes Matrin



                          Agnes Martin




Agnes Martin föddes i mitten utav södra Kanada och hon växte upp i Vancouver. När hon var 20 så flyttade hon från Vancouver till USA för att hon skulle studera. Vid 30 – 40 talet så jobbade hon som en lärare. Agnes bodde i New Mexico i fem år innan hon flyttade vidare till Manhattan och bosatte sig i konstnärskvarteren. Hennes första utställning var 1958 på Parsons galleri. Agnes Martin var en abstrakt konstnär och målade ofta ränder, rutnät och i olika färgnyanser som var dämpade. Agnes kallade sig själv för abstrakt expressionist. Hennes målningar var i harmoniska milda färger, hon menar att hon har tillkommit på liknande sätt som sina kollegers abstrakta expressionism det vi säga den känslan som hennes kolleger hade när dom målade / gjorde tavlor. Agnes målningar uttrycker struktur, illusion och styrka. Hon lade måleriet år sidan i sju år för att hon hade ägnat sig åt att bygga sig själv ett adobe hus och så studerade hon Zen & Toaism sen men inte minska så ägnade hon sig åt att skriva lite. Agnes påbörjade målningen igen vid sjuttiotalet och började måla en serie som hon sedan presenterade 1975. Agnes valdes in i USA:s konstakademi 1989 och 1981 så gav hon ut en bok som heter Writings som handlade om hennes tankar om konst. Hon flyttade till ett ålderdomshem samma år i Toas som hon bodde i. Agnes Martin avled 2004 och blev 94 år. 

Några bilder som hon gjorde:











Konstbildsanalys:
Min blick fastnar på dessa två trianglarna för att det ser ut som berg som är jämte varandra. Det jag kommer att tänka på när jag ser denna bilden är att det är en mörk kväll och så lyser snön upp och sedan längst upp så ser man att solen lyser på topparna. Känslan som jag får när jag ser denna bilden är inte så mycket, det ända är att det är en mörk vinterkväll. Och så kan man se i bakgrunden att molnen ligger och det ser ut som om det har varit ett oväder. 



Egen åsikt: Det fanns rätt mycket att läsa om Agnes Martin och jag tyckte att det vart intressant att läsa och skriva om henne bara för att man inte visste om henne och för att jag aldrig har hört talats om henne. Det är samtidigt intressant att se hur och vad det vart som gjorde att dom blev konstnärer och allt annat som har hänt i hennes liv. Det som jag tyckte vart intressant vad att man fick läsa om olyckan som hon vart med och asså att hon hade något pinne i sig och sedan att hon blev sängliggandes och det vart då som hon började mer med att måla. Men eftersom att hon ändå vart såpass känd så kanske man har hört talats om henne men kanske aldrig tänkt på vem hon var. Agnes hon målade för det mesta bara trianglar och sträck som liknade hyllor.

torsdag 6 november 2014

Första världskriget

Första världskriget började 1914. Tyskland började bygga upp i arméer och då så insåg länder runt omkring att Tyskland hade något på gång så att detta länderna runt om började också bygga upp arméer.

onsdag 5 november 2014

Vilhelm Moberg

                                      Vilhelm Moberg

Bakgrund: Moberg är född den 20 augusti 1898 i ett soldattorp i Småland och han hade sex syskon. Tre utav dessa barnen nådde mogen ålder. 1907 så flyttade hans familj till moderns barndomshem och detta barndomshemmet ligger vid en mindre gård i Moshult i Algutsboda socken. Under hans barndom så jobbade han främst med lantbruk men senare så bar han ved på ett ställe som heter Modala glasbruk. Moberg han gick i skolan i sex år för att undervisningen gavs bara ut under fyra av årets månader. När Moberg han var ung så hade han ett stort intresse för att läsa och som 13:åring blev han publicerad för första gången när han deltog i Brokiga Blads novelltävling i ungdomstidningen. Moberg kom på 18:de plats och han fick en diplom och en plansch som pris. 1913 så blev Moberg medlem i socialdemokratiska ungdomsklubben i Algutsboda dessutom så var han aktiv i den lokala nyhetslogen. 

Under första världskriget så studerade Vilhelm Moberg vid folkhögskolan i Grimslöv. Efter det så försörjde han sig som skogsarbetare innan han började att plugga vidare Katrineholms praktiska lärovek. 1918 blev Moberg sjuk i över ett halvår för att han hade fått något som heter spanska sjukan. 1919 så blev Moberg volontär på Vadstena Läns Tidning och då fick han ett tillfälle att publicera sina berättelser som vart grundade på hans egna erfarenheter och berättelsen vart publicerad under signaturen ''Ville i Momåla.'' Moberg gjorde en serie satiriska humoresker och det blev en succé i tidningen Växjöbladet under rubriken vapenrock och linnebyxor. Moberg hade en kontrovers med tidningen ägare efter att han hade återvänt till Vadstena och då blev han lokalredaktör för Växjöbladet i Alvesta. Vilhelm Moberg han är dessutom inte 1900-talets bästa svenska roman författare utan han är utnämnd till århundradets främsta journalist.

Verk: Efter att Moberg första roman släpptes så fick han mycket kritik men Mobergs dramatik blev mer uppskattad. Moberg var med i en pjäs. Moberg han tog ledigt för att skriva Raskens och han kunde ta ledigt tack vare pjäsernas inkomst så att den romanen skulle bli färdig. Raksens handlar om en soldat och hans familj i slutet utav 1800-talet. Med hjälp utav denna roman så började Mobergs författare karriär. Det som är Moberg viktigaste verk det är trilogin om Kurt Toring då han skrev böckerna Sänkt sedebetyg, Sömnlös och Giv oss jord. Kurt är redaktör för tidningen i storstaden. 1929 så flyttade Moberg och hans fru från Alvesta till Stockholm där dom vantrivdes och det var knapps möjligt att återvända till Algutsboda. Moberg skrev historiska böcker som hade utspelats i Småland. Mans kvinna handlar om Märit som är gift med Påvel som är bonde men hon älskar grannen Håkan.

1944 publicerades boken Soldat med brutet gevär som är 800 sidor lång. Efter flera år utav kroppsarbetare så kan hän börja på folkhögskolan där han får läsa om Schopenhauer och det är då han fick sjukdomen spanska sjukan och då bestämmer sig Moberg för att bli författare. Eftersom att Vilhelm Moberg fick spanska sjukan så började han inte som volontär på en liten landsortstidning. Moberg mest kända verk är serien Utvandrarna som gjordes 1949 till 1959 och denna serien handlar om en grupp människor som går från södra Småland till Minnesota i USA i mitten utav 1800-talet.

När Moberg var i 18-års åldern så hade han tänkt att emigrera och emigration och sedan hade han tänkt att ha det som ett tema i flera utav Mobergs böcker. 1948 i juni så flyttade Moberg och hans familj till USA  och där reste dom runt till olika svenskbygder för att få källmaterial. I Minnesota så hittade Moberg Andrew Petersons dagböcker och det var det källmaterialet som Moberg behövde. Moberg skrev färdigt dom två första delarna i Kalifornien, det engagemanget  Moberg hade för den svenska debatten och det gjorde att han inte kunde påbörja den tredje delen förrän 1954. Moberg bestämde sig för att skriva en fjärde del i boken och den publicerades inte förrän 1959. Det var en sak som Moberg strävade efter och det var att komma bort från landsbygden som kändes alltför inskränkt.




Eget resonemang:
Jag tycker att Moberg är en intressant författare. Jag har inte läst hans böcker men jag tycker samt att det man läser om honom och hans uppväxt och sedan hur han blev författare asså vägen dit var lång för att han började jobba inom tidningen och skrev en uppsats och då så flyttade han och allt sådant och det är var en lång väg dit innan han blev en författare. Sedan den sjukdomen som han fick spanska sjukan, jag vet inte vad det är för något men att han skulle bli sjuk innan han slutade jobba inom tidningen och sedan börja skriva egna böcker är intressant att läsa om. Jag har sett lite utav filmen utvandrarna och den var intressant men att dom skulle vandra från södra Småland till Minnesota det är långt och samtidigt på den tiden så verkar det samtidigt intressant att utforska olika saker som man ser på vägen.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vilhelm_Moberg#Biografi
http://www.vilhelmmoberg.com/ 



tisdag 4 november 2014

Radioaktivt ämne (radon)

1. Förklara kort vad ett radioaktivt ämne är för något.
Svar: Ett radioaktivt ämne är ett ämne som är ostabilt och som senare faller sönder och sänder sedan ut radioaktivitet.

2. Ta reda på den kemiska beteckningen för ämnet, samt masstal och atomnummer.
Svar: den kemiska beteckningen för Radon är Rn, masstalet är 222 protoner och neutroner tillsammans och atomnummret är 86

3. Ta reda på hur många isotoper det finns för detta grundämnet.
Svar: Det finns två isotop 211 Rn & 222 Rb och sedan så finns det 222 protoner och neutroner. Det finns 86 protoner och 136 neutroner.

4. Ta reda på vem upptäckaren är och när det upptäcktes.
Svar: Det var Marie Curie som upptäckte det men man säger att ''Paret Curie'' var dom som hittade den. Man upptäckte radon 1898 men då visste man inte att det var farligt.

5. Ge ett exempel på ett radioaktivt sönderfall av ämnet, beskriv vad som händer med hjälp utav de kemiska tecknen, vilket nytt ämne bildas? Är detta också ett radioaktivt ämne?
Svar: Innan radon halveras så tar det 3,8 dagar. Det är en alfa strålning, alfastrålningen sänder ut 2 protoner och 2 neutroner och då får man ett masstal på 218 och då blir grundämnet Polonium.

Innan  Polonium halveras så tar det 138,376 dagar. Detta ämnet är en alfastrålning och sänder ut 2 protoner och 2 neutroner. och då får man ett masstal på 206 och grundämnet är Bly.

Innan Bly halveras så tar det 52500 år och efter som att bly är en stabil isotop men neutroner så slutar det där.

6. Skriv en kort sammanfattning om sönderfallet hos ditt grundämne (är det alfa - beta eller gamma strålning) 
Svar: Det är alfastrålning och alfastrålningen sänder ut 2 protoner och 2 neutroner  och då så blidas det polonium och efter polonium så kommer bly och eftersom att det är en stabil isotop så kommer det inget annat grundämne efter det.

7. Beskriv de olika isotopernas halveringstid och förklara även vad det innebär. 
Svar: Polonium - Det tar 138,376 dagar innan polonium halveras och sedan så tar det 138,376 dagar innan den halvan har halverats och så vidare det är samma sak med de andra isotoperna..

8. Ta reda på mer om ämnet, var/när används det i vanliga sammanhang?
Svar:

9. Övrigt?
Svar:

The Uninvited

This movie is about a girl named Anna and she is seventeen and is sitting in a mental hospital. Anna's dad comes to get her and then they went to the father's house. When Anna comes home, her father has been placed together whit Anna's mother's nurse. Anna does not remember that her sister died in the fire when her mother died. Anna's mother died when Anna was going to get some kind of gas, she didn't closed it does not cover as screwing on completely so that when her sister comes in and wants to talk to Anna, she gets mad and after Anna has gone her sister closed the door hard so a that the votive fell down and set the house on fire. Anna think that her mother's nurse was the one who set fire on the house.