onsdag 19 november 2014

Andra världskriget.

Nämn fakta om icke-angreppspakten.
Svar: Tyskland dom ville ha delar utav Polen för att det fanns tysktalande befolkning kvar och då hade England satt nej till Frankrike. Men Hitler han vet att det kommer att bli storkrig om han gör någonting mot Polen men då gjorde Hitler omvärlden chockad. Tyskland och Sovjetunionen dem slöt icke-angreppspakt där dom har lovat varandra om att dom inte ska anfalla varandra. Det var då dom fick namnet Molotov- Ribbentrop-pakten efter namnen om ländernas utrikesminister. Hitler han kände att detta inte skulle hålla länge men Hitler kunde vara säker på att ryssarna dom inte ska anfalla medan han ska ge sig på den övriga Europa. Ryssland dom vart tvungna att ingå i en pakt eftersom att Stalin han hade en svag armé. Tyskland och Sovjetunionen delade upp östra Europa mellan sig.

Vad hände den 1 september 1939? 
Svar: Andra världskriget börjar för det vart då Tyskland anföll Polen. Den 3 september så anfaller England och Frankrike Tyskland och då hade det andra världskriget börjat. Det var ett kort krig i Polen för att den polska armé den var omodern och dessutom så kunde inte soldaterna som red på häst klara sig mot Tysklands stridsvagnar. Då gick den ryska truppen in i östra Polen. Dessutom så hade Tyskland och Sovjetunionen ett avtal. Trots detta så gjorde engelskmännen och fransmännen inte något åt det.

Nämn några fakta om fisnak vinterkriget.
Svar: 1939 så krävde Sovjetunionen delar från Karelska näset som fanns i Finland. Vid Finska viken så ville man bygga en flottbas och med detta så ville man skydda Leningrad från ett anfall ifrån Tyskland. Eftersom att Finland avvisade det ryska kraven. Ryska truppen gick då upp utan en krigsförklaring över grönsen den 30 November 1939. Stalin trodde att det skulle ta en promenadseger mot Finländarna Man fick kraftiga rapporter om snöiga kalla och ryska skogarna. Ryssarna dom slog tillbaks även fast dom hade stora förluster när de dödsföraktande de finska soldaterna i 40 graders kyla med sina vita skiddräkter. Dom finska soldaterna kunde inte längre stå emot den ryska övermakten. Finländarna dom vart tvungna att sluta fred 1940 den 13 Mars. Finland var tvungna att lämna ifrån sig större områden än vad Sovjetunionen hade krävt 1939. Men Finlands självständighet var ändå räddad.


Vad hände den 9 April 1940?
Svar: Tyskland anföll Danmark och Norge. Tyskland dom behövde någon som kunde leverera och då anföll Tyskland för att dom behövde en leverantör av livsmedel och Norge behövde det som basområde för kriget mot Storbritannien. Tyskarna dom ville dessutom har kontroll över malmtransporterna som kom ifrån Sverige. Danmark dom gav upp på en gång medan norrmännen dom fortsatte att kämpa tappert. Efter att man hade kämpat i 62 dagar så vart norrmännen tvungna att ge upp och då lyckades Norges kungafamilj samt regeringen fly till England.


Redogör för Hitlers anfall mot Sovjetunionen.
Svar: När Hitler inte kunde besegra Storbritannien så blev Sovjetunionen ett mål att ta över. Det Hitler ville ha mest från Sovjetunionen var deras tillgång till olja, stål och brödsäd, Hitler han hatade kommunismen. Tyskland anföll tillsammans med Ungern Rumänien och Finland. Sovjetunionen hade tre miljoner soldater, 4000 flygplan och 3000 stridsvagnar. Tyskland hade tagit nästan tre miljoner krigsfångar i början utav Oktober. Tyskarna var utanför Moskva när vintern den kom. Efter ett par månaders krig så trodde Hitler att segern den skulle ha varit vunnen. När det var 30 grader kallt så led tyska trupperna svårt och då mötte man bättre rustade ryska soldater.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar