onsdag 5 november 2014

Vilhelm Moberg

                                      Vilhelm Moberg

Bakgrund: Moberg är född den 20 augusti 1898 i ett soldattorp i Småland och han hade sex syskon. Tre utav dessa barnen nådde mogen ålder. 1907 så flyttade hans familj till moderns barndomshem och detta barndomshemmet ligger vid en mindre gård i Moshult i Algutsboda socken. Under hans barndom så jobbade han främst med lantbruk men senare så bar han ved på ett ställe som heter Modala glasbruk. Moberg han gick i skolan i sex år för att undervisningen gavs bara ut under fyra av årets månader. När Moberg han var ung så hade han ett stort intresse för att läsa och som 13:åring blev han publicerad för första gången när han deltog i Brokiga Blads novelltävling i ungdomstidningen. Moberg kom på 18:de plats och han fick en diplom och en plansch som pris. 1913 så blev Moberg medlem i socialdemokratiska ungdomsklubben i Algutsboda dessutom så var han aktiv i den lokala nyhetslogen. 

Under första världskriget så studerade Vilhelm Moberg vid folkhögskolan i Grimslöv. Efter det så försörjde han sig som skogsarbetare innan han började att plugga vidare Katrineholms praktiska lärovek. 1918 blev Moberg sjuk i över ett halvår för att han hade fått något som heter spanska sjukan. 1919 så blev Moberg volontär på Vadstena Läns Tidning och då fick han ett tillfälle att publicera sina berättelser som vart grundade på hans egna erfarenheter och berättelsen vart publicerad under signaturen ''Ville i Momåla.'' Moberg gjorde en serie satiriska humoresker och det blev en succé i tidningen Växjöbladet under rubriken vapenrock och linnebyxor. Moberg hade en kontrovers med tidningen ägare efter att han hade återvänt till Vadstena och då blev han lokalredaktör för Växjöbladet i Alvesta. Vilhelm Moberg han är dessutom inte 1900-talets bästa svenska roman författare utan han är utnämnd till århundradets främsta journalist.

Verk: Efter att Moberg första roman släpptes så fick han mycket kritik men Mobergs dramatik blev mer uppskattad. Moberg var med i en pjäs. Moberg han tog ledigt för att skriva Raskens och han kunde ta ledigt tack vare pjäsernas inkomst så att den romanen skulle bli färdig. Raksens handlar om en soldat och hans familj i slutet utav 1800-talet. Med hjälp utav denna roman så började Mobergs författare karriär. Det som är Moberg viktigaste verk det är trilogin om Kurt Toring då han skrev böckerna Sänkt sedebetyg, Sömnlös och Giv oss jord. Kurt är redaktör för tidningen i storstaden. 1929 så flyttade Moberg och hans fru från Alvesta till Stockholm där dom vantrivdes och det var knapps möjligt att återvända till Algutsboda. Moberg skrev historiska böcker som hade utspelats i Småland. Mans kvinna handlar om Märit som är gift med Påvel som är bonde men hon älskar grannen Håkan.

1944 publicerades boken Soldat med brutet gevär som är 800 sidor lång. Efter flera år utav kroppsarbetare så kan hän börja på folkhögskolan där han får läsa om Schopenhauer och det är då han fick sjukdomen spanska sjukan och då bestämmer sig Moberg för att bli författare. Eftersom att Vilhelm Moberg fick spanska sjukan så började han inte som volontär på en liten landsortstidning. Moberg mest kända verk är serien Utvandrarna som gjordes 1949 till 1959 och denna serien handlar om en grupp människor som går från södra Småland till Minnesota i USA i mitten utav 1800-talet.

När Moberg var i 18-års åldern så hade han tänkt att emigrera och emigration och sedan hade han tänkt att ha det som ett tema i flera utav Mobergs böcker. 1948 i juni så flyttade Moberg och hans familj till USA  och där reste dom runt till olika svenskbygder för att få källmaterial. I Minnesota så hittade Moberg Andrew Petersons dagböcker och det var det källmaterialet som Moberg behövde. Moberg skrev färdigt dom två första delarna i Kalifornien, det engagemanget  Moberg hade för den svenska debatten och det gjorde att han inte kunde påbörja den tredje delen förrän 1954. Moberg bestämde sig för att skriva en fjärde del i boken och den publicerades inte förrän 1959. Det var en sak som Moberg strävade efter och det var att komma bort från landsbygden som kändes alltför inskränkt.




Eget resonemang:
Jag tycker att Moberg är en intressant författare. Jag har inte läst hans böcker men jag tycker samt att det man läser om honom och hans uppväxt och sedan hur han blev författare asså vägen dit var lång för att han började jobba inom tidningen och skrev en uppsats och då så flyttade han och allt sådant och det är var en lång väg dit innan han blev en författare. Sedan den sjukdomen som han fick spanska sjukan, jag vet inte vad det är för något men att han skulle bli sjuk innan han slutade jobba inom tidningen och sedan börja skriva egna böcker är intressant att läsa om. Jag har sett lite utav filmen utvandrarna och den var intressant men att dom skulle vandra från södra Småland till Minnesota det är långt och samtidigt på den tiden så verkar det samtidigt intressant att utforska olika saker som man ser på vägen.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vilhelm_Moberg#Biografi
http://www.vilhelmmoberg.com/ 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar