tisdag 11 november 2014

Agnes Matrin



                          Agnes Martin




Agnes Martin föddes i mitten utav södra Kanada och hon växte upp i Vancouver. När hon var 20 så flyttade hon från Vancouver till USA för att hon skulle studera. Vid 30 – 40 talet så jobbade hon som en lärare. Agnes bodde i New Mexico i fem år innan hon flyttade vidare till Manhattan och bosatte sig i konstnärskvarteren. Hennes första utställning var 1958 på Parsons galleri. Agnes Martin var en abstrakt konstnär och målade ofta ränder, rutnät och i olika färgnyanser som var dämpade. Agnes kallade sig själv för abstrakt expressionist. Hennes målningar var i harmoniska milda färger, hon menar att hon har tillkommit på liknande sätt som sina kollegers abstrakta expressionism det vi säga den känslan som hennes kolleger hade när dom målade / gjorde tavlor. Agnes målningar uttrycker struktur, illusion och styrka. Hon lade måleriet år sidan i sju år för att hon hade ägnat sig åt att bygga sig själv ett adobe hus och så studerade hon Zen & Toaism sen men inte minska så ägnade hon sig åt att skriva lite. Agnes påbörjade målningen igen vid sjuttiotalet och började måla en serie som hon sedan presenterade 1975. Agnes valdes in i USA:s konstakademi 1989 och 1981 så gav hon ut en bok som heter Writings som handlade om hennes tankar om konst. Hon flyttade till ett ålderdomshem samma år i Toas som hon bodde i. Agnes Martin avled 2004 och blev 94 år. 

Några bilder som hon gjorde:











Konstbildsanalys:
Min blick fastnar på dessa två trianglarna för att det ser ut som berg som är jämte varandra. Det jag kommer att tänka på när jag ser denna bilden är att det är en mörk kväll och så lyser snön upp och sedan längst upp så ser man att solen lyser på topparna. Känslan som jag får när jag ser denna bilden är inte så mycket, det ända är att det är en mörk vinterkväll. Och så kan man se i bakgrunden att molnen ligger och det ser ut som om det har varit ett oväder. 



Egen åsikt: Det fanns rätt mycket att läsa om Agnes Martin och jag tyckte att det vart intressant att läsa och skriva om henne bara för att man inte visste om henne och för att jag aldrig har hört talats om henne. Det är samtidigt intressant att se hur och vad det vart som gjorde att dom blev konstnärer och allt annat som har hänt i hennes liv. Det som jag tyckte vart intressant vad att man fick läsa om olyckan som hon vart med och asså att hon hade något pinne i sig och sedan att hon blev sängliggandes och det vart då som hon började mer med att måla. Men eftersom att hon ändå vart såpass känd så kanske man har hört talats om henne men kanske aldrig tänkt på vem hon var. Agnes hon målade för det mesta bara trianglar och sträck som liknade hyllor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar