tisdag 4 november 2014

Radioaktivt ämne (radon)

1. Förklara kort vad ett radioaktivt ämne är för något.
Svar: Ett radioaktivt ämne är ett ämne som är ostabilt och som senare faller sönder och sänder sedan ut radioaktivitet.

2. Ta reda på den kemiska beteckningen för ämnet, samt masstal och atomnummer.
Svar: den kemiska beteckningen för Radon är Rn, masstalet är 222 protoner och neutroner tillsammans och atomnummret är 86

3. Ta reda på hur många isotoper det finns för detta grundämnet.
Svar: Det finns två isotop 211 Rn & 222 Rb och sedan så finns det 222 protoner och neutroner. Det finns 86 protoner och 136 neutroner.

4. Ta reda på vem upptäckaren är och när det upptäcktes.
Svar: Det var Marie Curie som upptäckte det men man säger att ''Paret Curie'' var dom som hittade den. Man upptäckte radon 1898 men då visste man inte att det var farligt.

5. Ge ett exempel på ett radioaktivt sönderfall av ämnet, beskriv vad som händer med hjälp utav de kemiska tecknen, vilket nytt ämne bildas? Är detta också ett radioaktivt ämne?
Svar: Innan radon halveras så tar det 3,8 dagar. Det är en alfa strålning, alfastrålningen sänder ut 2 protoner och 2 neutroner och då får man ett masstal på 218 och då blir grundämnet Polonium.

Innan  Polonium halveras så tar det 138,376 dagar. Detta ämnet är en alfastrålning och sänder ut 2 protoner och 2 neutroner. och då får man ett masstal på 206 och grundämnet är Bly.

Innan Bly halveras så tar det 52500 år och efter som att bly är en stabil isotop men neutroner så slutar det där.

6. Skriv en kort sammanfattning om sönderfallet hos ditt grundämne (är det alfa - beta eller gamma strålning) 
Svar: Det är alfastrålning och alfastrålningen sänder ut 2 protoner och 2 neutroner  och då så blidas det polonium och efter polonium så kommer bly och eftersom att det är en stabil isotop så kommer det inget annat grundämne efter det.

7. Beskriv de olika isotopernas halveringstid och förklara även vad det innebär. 
Svar: Polonium - Det tar 138,376 dagar innan polonium halveras och sedan så tar det 138,376 dagar innan den halvan har halverats och så vidare det är samma sak med de andra isotoperna..

8. Ta reda på mer om ämnet, var/när används det i vanliga sammanhang?
Svar:

9. Övrigt?
Svar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar