tisdag 22 oktober 2013

Franska Revolutionen

Bakrund: Läsarevolutionen var väldigt viktig för Frankrike under 1700 talet och det var många som visade stort intresse för att läsa tidningar och olika böcker, det förändrade många utav människornas tankar. Emellan 1700 och 1800 talet blev det mycket slöseri utav både kungen och adlarna. Deras kung var Ludvig XVI (sextonde). Det var hela adelssamhället som slösade pengar och inte bara kungen. På 1780 talet började all mat försvinna och det blev en stor missväxt och många började svälta för att det inte fanns så mycket mat. Jordbruket i Frankrike var väldigt underutvecklat asså att metoderna inte var så effektiva. Dom hade börjat att kriga och det kriget kallade för sjuårskriget men det kostade väldigt mycket pengar så man hade stora skulder så kungen och regeringen såg ingen utväg på alla dessa stora skulder dom hade. Eftersom dom inte kom på något sätt att få fram pengar så gick dom till riksdagen. Riksdagen hade inte varit inkallade på flera år till Paris. Det var en otroligt stor dag för Frankrike att fixa fram dessa stora pengar.

Orsaker: En revolution är en snabb förändring, man gick från småskaligt till storskaligt produktion. En revolution kan delas in i en under kategori, dom två största kategorierna är politisk (den franska revolutionen) och den ekonomiska revolutionen (industriella revolutionen). Det finns också flera underkategorier som tillexempel (religiösa, sociala och vetenskapliga revolutioner och dom kan genomföras fredligt eller med våld). 

Förutsättning för en revolution: Många utav befolkningen är missnöjda eller så saknar man något som kan behövas som tillexempel mat och att man inte får vara med och bestämma fast man betalar skatt och andra skyldigheter. 

Orsaker till revolutionen:
1) Det finns mycket orättvisa som tillexempel alla medborgare i Frankrike, dom var indelade i tre olika stånd. Adeln, prästerna och det tredje ståndet. 98% utav allt folk tillhörde det tredje stånde men dom hade nästan ingen makt alls. Vissa i det tredje ståndet hade blivit ganska rika och dom krävde politiskt makt. 
2) Adeln och prästerna dom behövde inte betala någon skatt alls till staten men däremot kunde dom driva egna skatter. Bönderna var inte nöjda över det. Adeln hade mycket makt i sina områden, men kungen förlorade makt över hela landet. Frankrike blev bara mindre och mindre till en ända nation. Man hade dåliga skördar och det led till missnöje, bönderna kunde inte odla potatis och vete. Det blev krig i Amerika och det kostade mycket pengar för att dom förlorade kriget. Revolutionen i USA blev en förebild rent ideologiskt. 

Nya idéer: Många nya idéer hade börjat spridas, en utav dom var att alla människor skulle känna att dom tillhörde samhället. Om en kung styr mot folkets vilja så har folket rätt till att avvisa kungen. Man var för yttrandefrihet ``Jag avskyr dina åsikter men är beredd att dö framför dom.´´

Ludvig XVI (sextonde): Kungen levde ett rikt liv i överflöd. Alla dessa krigen hade kostat otroligt mycket pengar, staten stod på gränsen att gå i konkurs så Ludvig XVI var tvungen att lösa detta på något sätt, han hade ett förslag och det var att höja skatten. Detta bidrog att den Franska staten blev svagare och svagare. Adeln och det övriga befolkningen var mycket missnöjda med att Ludvig ville höja skatten för att få pengar. Ludvig hade försökt att få prästerna och adlarna att betala skatt. Det ledde till hungerupplopp, nöd och oro i Frankrike. De allra flesta människor saknade förutsättningar för ett drägligt liv. 

Kungen samlade riksdagen: Adlarna och prästerna ville inte ge upp alla sina fördelar, det tredje förståndet ville ha förändringar. Det tredje ståndet avskattar ståndssamhället och samtidigt stänger Ludvig XVI (sextonde) mötet. Adeln och prästerna svär på att dom inte ska ge upp förrän vi gett landet en ny styrelse!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar