måndag 7 oktober 2013

Veckans Nyhet v. 40


Veckans Nyhet v. 40

1. Det verkar som att Angela Markels parti (kristdemokraterna) ska samarbeta med socialdemokraterna i en ny regering. Vilket land?
Svar: 2 – Tyskland.

2. För första gången på 34 år har de ländernas presidenterna talat med varandra. De talade i telefon. Vilka två länder?
Svar: x – Usa & Iran

3. Klimatförändringar: Inom hundra år kan en femtedel av det här landet vara under vatten om havsnivån stiger. Glaciärerna i Himalaya smälter snabbare och ökar vattenmängden i landets stora floder. Vilket land?
Svar: 2 – Bangladesh.

4. 4000 personer finns i ett register hos polisen. Många som finns i registret är ostraffade och fler än 1000 är barn. De tillhör en nationell minoritetsgrupp. Vilken minoritetsgrupp?
Svar: 2 – Romer.

5. En svenska från Greenpeace kan få 15 års fängelse för protestaktionen i Ryssland. Svensken greps i sammanband med en protest mot ryska oljeborring i Arktis. Vilka brott anses svensken för?
Svar: 1 – Stöld av olja.

6. Jordens avstånd från solen är olika under året. I början av juli är jorden som allra längst bort från solen. Avståndet har mycket liten betydelse för våra årstider. Vad är det som gör att vi har kallt på vintern och varmt på sommaren?
Svar: x – Jordens lutning.

7. Sveriges billigaste skollunch serveras på grundskolan i Arvidsjaur. Det visar en undersökning som skolmatens vänner har gjort. Skollunchen där kostar fem kronor och 79 öre per portion. Vad visar undersökningen att en lunch i grundskolan kostar i genomsnitt?
Svar: 2 – 9 kronor och 80 öre.

8. Johan von Essen har Sveriges bästa minne. Von Essen vann SM i minne i Göteborg. Han memorerade ordningen i en kortlek. Hur snabbt memorerade von Essen ordningen i kortleken?
Svar: 1 – på 37 sekunder.

9. Golf: Han är PGA-tourens bästa spelare den här säsongen efter segern i PGA-tourfinalen med tre slags marginal. En seger som ger svensken 74 miljoner kronor. Vem är han?
Svar: x – Olof Mellberg.

10. Regerande världs och OS-mästarinnan Marianne Vos från Nederländerna vann. Emma Johansson kom tvåa. Jag tror att min hjärna har jobbat lika hårt som mina ben. Det var ett riktigt svårt race, säger Emma Johansson. Vilken sport?
Svar: 1 – Cykling.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar