torsdag 4 juni 2015

Levern

Visste du att levern väger 1500g och att den ligger skyddad utav revbenen och den ligger till höger om mellangärdet. Detta organet är den största körteln i kroppen och det näst största organet i kroppen efter huden. Leven är en del utav matspjältninsapparaten och har en massa nödvändiga funktioner. Det går två stycken blodflöden genom levern och dessa två blodflöderna har två helt olika uppgifter i kroppen. Den ena heter gallträdet och den andra heter gallgång och dessa två blodflöderna leder gallan i motsatt riktning så att det åker mot levern till två stycken blodflöden den ena är gallblåsan och den andra heter tarmarna. I tarmen så finns det fett men gallan tar bort fettet så att det inte finns något fett , kanske lite fett kvar i tarmen. Från aortan till levercellerna så transporteras leverartären igenom  ett rikt syrgas i blodet. Efter att blodet har avgivit syrgasen så åker det sedan vidare i vensystemet till hjärtat. Det finns extra kärlsystem i kroppen (levern) som man kallar för ''venaportan''.

Lever rensar saker i kroppen och om man äter för mycket giftig/stark mat med vissa kryddor som kan vara giftiga utav en stor mängd.

tisdag 19 maj 2015

Stater i USA

Georgia has about 10 million inhabitants. Georgia is the ninth most populous state and beside that Georgia is known as Peach State and Empire State of the South. The capital of Georgia is Atlanta. Georgia adjoins to Florida on the south side and then if we then check the eastern side Georgia is adjoining to Atlanta  and South Carolina. If you look west of Georgia you find Alabama and in the north side you find Tennessee.

Georgia has an area of 153 909km2 and is ranked at the 24th place on the USA's 50 states.

måndag 18 maj 2015

Rika och fattiga länder

1. Vad innebär begreppet mikrokredit?
Svar: Det är ett mycket litet lån på 2000kr.

2. Man hjälper främst kvinnor med lån för att komma igång med företagande. Vad kan det bero på att det är främst kvinnor man riktar sig in på.
Svar: Det är för att kvinnor dem har det svårare att starta en egen verksamhet bara för att det kostar en del pengar. Kvinnor är dessutom mer ansvarsfullare än män när det gäller att låna pengar från banker och de använder de till rätt saker.

3. Vilka olika verksamheter kan kvinnor i fattiga länder tänkas starta?
Svar: Jordbruk, försäljning utav varor, sedan finns det de folk som fantiserar om saker och det kan man göra affärer utav.

4. Varför är det främst i Asien och Afrika mikrolån blivit vanliga och viktiga för utvecklingen?
Svar: Det är ju för att de är dom fattigaste länderna. Sedan så har det funkat väldigt bra för dem i dem länderna och områdena att ta mikrolån.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 1. Var i världen ligger de rikaste respektive de fattigaste länderna?
Svar: De rikaste länderna ligger i Europa och Nordamerika och samt andra länder världen runt. De länder med mindre villkor är länder som ligger i Afrika, speciellt söder om Sahara.

2. Vilka tänkbara orsaker finns det till fattigdom? Hur kan man beskriva förhållandena i de fattigaste länderna?
Svar: De finns dåligt med resurser som tillexempel mat, vatten, sjukvård och sedan så drivs inte länderna med demokrati, inte jämställdhet mellan kvinnor och män. De får det svårare i naturkatastrofer.

3. Vad kan vi i världens rikaste länder göra för insatser för att medverka till en positiv förändring i de minst utvecklade länderna?
Svar: Man kan ge bistånd (hjälp ifrån andra länder). Rika länder kan skapa fonder som gör att de samlar ihop pengar, det finns en massa olika fonder.

4.


Språkhistoria

1. Stavning

sten - stain
denna - raisa
son - sun
broder - brobur (brothur)
de - bair (thir)
och - auk
dog - dou

2. Ordval

drängila - manligen
austarla - österut
sunnarla - söderut

3. Stil
Saklig, komplicerad

4. Stavning.
Stal, en, i

5.
är - aer
tre - brir (thrir)
tjuvar - biuvaer (thiuvaer)
stjäl - stial
och - ok
tager - takar

6. Former
i lagen - i laghum
en annan - annaer
i tjuvens händer - i haender biufir
alla - allir
ur huset - or husi
till gård - till garz

7. Ordval
som - aer
oskyldig - orbiufae
vitsord, bevisningsrätt - vitur

8.  Ordfölje
Annur, aen or husi dragher - om man drar fram det ur hans hus

9. Stil
Enkel/komplicerad

10. Stavning
fordom - fordon
var - war
greve - greffwe
hustru - husfrv
mycket - mykith
älskade - elskadhe

11. Former
ägde - atte
en - ena
honom -
i sin hand - i sinne hand
stor - stora
dog - do
stor ära - store aero

12. Ordval
oförsiktigt - owarandis
smärta - beskelikheet
hastigt - bradhlika

13. Stil
enkel

14. Stavning
hört - hördt
det - thet
öga - ögha
emot - emoot
hava - haffua
giv - giff

15. Former
någon - någhor
kåpan (manteln) - kåpona
en mil - ena milo
gå - gack

16. Ordval
livklädnad -
17. Stil

måndag 4 maj 2015

Jakten på språket

Romani Chib:
Officiellt språk
29/9 1512 då kom beviset att Romerna finns i Sverige.
1898
de fick inte bo i en kommun i max tre veckor.
60-talet, dom demonstrerade om rätten av skolundervisning
Stockholm bo i husvagnar
Romanes påverkat många språk i Europa

Sammanfattning:
Romanes det blev ett officiellt språk. Man fick ett bevis på att Romerna kom till Sverige den 29 september 1512. Romerna dom fick inte stanna kvar på ett ställe mer är tre veckor var det som max, eftersom att de bodde i husvagnar på åkte dom till Stockholm och så bodde de på olika ställen i sina husvagnar. På 60-talet så började dom att demonstrera om deras rätt av skolundervisningen. Romanes har påverkat många språk i Europa.

måndag 13 april 2015

De svenska dialektområdena

Känner du igen dialekten?
Svar: Ja jag känner igen dialekten

Är det lätt att förstå det som sägs, eller måste du tjuvkika på översättningen till vänster på sidan?
Svar: Jag tycker att det är lätt att förstå och jag behöver inte kolla på översättningen så mycket men det finns vissa ord som man får kolla vad de betyder men det är bara enstaka ord.

Förekommer det dialektala ord som du inte kände till sedan tidigare?
Svar: Nej.

Vilken eller vilka talare använder dessa ord?
Svar:


Dialekter del 2

1. Är du en dialektexpert?
Gör Quisen

2. Varför används dialekter så ofta i reklam?
Svar: För att det finns ju inte bara en dialekt i världen, det finns en massa olika dialekter och dom låter ju olika. Men samtidigt så är det nog för att alla inte kommer från samma ställe när man spelar in en reklam, man kan ju komma från Skåne och sedan så kanske det kommer en från Västergötland och dessa två har inte samma dialekt.
https://www.youtube.com/watch?v=0c3frROV6vM

3. Beskriv din egna dialekt.
Svar: Min dialekt är halländska. Jag säger saker som tillexempel tåta, kov, guka och så vidare men det finns ju också sådant som mormor och morfar och farmor och farfar där säger jag momo, mofa och famo, fafa, jag uttalar inte r så mycket men det finns ju en massa andra ord som vissa reagerar på när jag pratar som jag inte själv tycker låter konstigt, jag tycker att det låter helt normalt.

4. Vilka dialektord kan du i andra dialekter? Vad betyder de? Hur har du lärt dig dem?
Svar:

5. Tycker du att det är bra eller dåligt att tala dialekt? Motivera!
Svar:

6. Fungerar det att prata dialekt i alla sammanhang?
Svar:

7. Vilken är din farorit dialekt?
Svar: Västgötska

8. Ditt favorit-dealekt ord.
Svar: Äxter - Dumheter, krångligheter, ovanor

9. Var finns dialekterna kvar idag?
Svar: Västergötland

10.








måndag 16 mars 2015

Novell

Michelle kommer hem efter jobbet och det första hon gör är att kolla i posten innan hon kommer hem. Michelle ser något konstigt i posten och öppnar det och där står det att Michelle har fått en check där hon har ärvt 1 miljon kronor. Hon blir chockad och undrar vad det är som har hänt. Michelle sätter sig i soffan och funderar på om hon ska ringa till sin mamma och berätta om det hon har fått uppleva. Michelle ringer till sin mamma.
- Hej.. Jag har fått ett brev i posten där det står att jag har fått ärva 1 miljon kronor!
- Jasså vem är det som har skickat brevet till dig då? Frågar mamma Michelle.
Jag blir tyst en stund och bara funderar på vem det kan vara som har gjort att jag får ärva 1 miljon kronor.
- Jag tror att jag ska gå in och se om jag kan lösa in denna checken så får vi se om den är riktig eller om den är falsk, säger Michelle till sin mamma.

När Michelle kommer in till banken där hon ska lösa in checken så får hon syn på en kille som hon tror att hon har träffat innan. När Michelle väl står i dörren så ser hon att denna killen kollar tillbaka på henne och dom får ögonkontakt Michelle le mot honom och hon får ett leende tillbaka och hon rodnar. Det kommer fram en bankman som frågar om hon behöver hjälp med något. Michelle svarar att hon undrar om denna checken är riktig eller om det är någon som försöker att skämta med henne och bankmannen svarar tillbaka med varför skulle det vara någon som skulle vilja skoja om så här mycket pengar?
Bankmannen sätter sig vid sin dator och frågar vem det är som har gett henne denna checken. Michelle svarar att hon inte har en aning för att det stod inte vem brevet som checken kom in var ifrån. Bankmannen kollar med konstig blick på henne.
Michelle frågar om checken är riktig och bankmannen frågar om hon vill sätta in pengarna på sitt konto eller på ett annat konto som hon kan använda. Michelle ser fundersamt på bankmannen och svarar att hon vill ha allt på sitt bankkort.
Det första Michelle gör när hon kommer ut från banken är att ta upp sin telefon och där ser hon att hon har två missade samtal från sin mamma. Efter en stund så bestämmer sig Michelle för att ringa tillbaka till sin mamma och berätta hur det gick.
- Hej mamma, jag var inne på banken och det var en riktig check och jag valde att sätta in allt på mitt konto istället för att ha dom på ett annat konto.
- Hejsan Michelle. Jaha var det en riktig check? Jag undrar vem det är som har skickat den till dig. Säger mamma med en mycket låg röst.
- Mamma är det något du vet med denna checken som jag har fått? Frågar Michelle.
- Nej, jag har inte en aning men jag tycker att det är konstigt att du har fått en check från någon som vi inte vet vem det är.
- Okej mamma, jag måste gå nu vi hörs av någon annan gång.
Michelle står helt ensam och funderar på om det kanske kan vara från hennes pappa som hon inte har träffat någon gång. Michelle har en riktig pappa som är mycket framgångsrik men hon har aldrig träffa honom och tankarna börjar att röra sig i huvudet och Michelle står bara och funderar på hur han ser ut och hur han är som person.

Tredje dagen sedan hon fick checken från en mycket annorlunda person så ringer hon till sin mamma och fråga om det kan har varit han som kanske har skickat denna checken till henne som en gåva för att hon är hans dotter eller för att Michelle ska ta studenten snart och vill ge henne en gåva så kan det ju också vara. Men den troligaste tanken Michelle har är att det är en gåva från hennes pappa så att hon kan åka utomlands.
- Mamma vem är min riktiga pappa? Frågade Michelle.
- Jag kan inte säga hans namn men han är lång runt 40 års åldern och har skägg och dessutom så liknar han dig rätt mycket, säger Michelle's mamma.
- Okej, jag tror att det kanske kan ha varit han för du har berättat för mig att han är framgångsrik alltså borde han har mycket pengar väl? säger Michelle frågande.
Det blir tyst en stund innan Michelle's mamma svarar men sedan så hör hon hur det läggs på i telefonen och hennes mamma svarar inte och hon ringer två gånger som blir till tre gånger och sedan efter att Michelle har ringt fem gånger så ger hon upp.

Michelle ringer en kompis till henne och då så frågar hon om han har lust att åka utomlands. Michelle's kompis svarar att det skulle passa helt perfekt och sedan så bokar dem två en resa till Grand Canaria och dem ska vara där i två hela veckor.

Michelle och hennes killkompis kommer dit och känner hur värmen den träffar dom. Det första Michelle och killkompisen gör är att åka till hotellet som dem ska bo på och sedan så går dom raka vägen till stranden. Det är närmare 40 grader varmt där dom är och senare framåt kvällen så bestämmer dom sig för att prata om dem ska gå ut eller om dem ska stanna på rummet och bara ta det lugnt efter flygresan dit. Killkompisen till Michelle frågar henne om hon har lust att gå ut och det slutar med att killkompisen har druckit för mycket och Michelle är den som får hjälpa honom hem och sedan lägga honom. Michelle och killkompisen har varit vänner ett tag och Michelle får fjärilar i magen varje gång hon ser på honom eller så fort hon tänker på honom och nu när Michelle tänker på det så blir hon generad. Killkompisen säger med en sluddrig röst till Michelle att hon ska lägga sin jämte honom men helt plötsligt så får hon tanken ''Det kommer ju att påverka våran vänskap och tänk om han tror att vi är mer än vänner''. Michelle sitter uppe halva natten och tänker på det han sa till henne.

Dagen efter då Michelle's killkompis mår bättre så frågar han Michelle om hon har lust att gå och kolla lite på stan och sedan kanske de skulle gå ner till stranden och bada och sedan bara ligga och sola. Michelle känner att hon vill förklara hur hon tycker och tänker om honom men hon vågar inte. Efter att dom har varit där en vecka så känner Michelle att det är dags att berätta hur hon känner för sin killkompis även om det kommer att påverka deras vänskap men Michelle känner att hon är reda att ta den risken för att hon vill att han ska vet hur hon känner för honom och förhoppningsvis så kommer han att känna detsamma för henne.

När det har gått en vecka och en dag så bestämmer dom sig för att gå ut och äta. Michelle beställer en soppa med bröd och hennes killkompis beställer samma sak. Efter att de har suttit kvar ett tag efter att dom har ätit färdigt så är de redo att gå lite på stan. När Michelle har handlat lite på stan så är de redo att gå till hotellet och koppla av lite innan kväller då de ska gå ut och Michelle's kilkompis går lite före och sedan så hör hon hur det låter som om att det är någon som har blivit påkörd och springer snabbt fram för att kolla innan det bildas en stor folkmassa runt alltihop. Michelle får syn på att sin killkompis ligger mitt på gatan och han har en bruten arm och ett jätte sår i bröstet men eftersom att hon är i panik så ringer hon inte ambulansen utav skriker att någon annan ska ring till dem men alla står bara och kollar. Efter tio minuter så känner hon att hoppet har gått ur henne och att hon bara vill åka hem och önskar att allt detta bara var en dröm. Efter en kvart så kommer en ambulans och kollar och dom konstaterar att Michelle's killkompis är död. Michelle känner att hon bara vill åka hem och aldrig mer gå ut.


onsdag 4 mars 2015

Val som berör

Jag har alltid tyckt att skolan har varit roligt bara för att man har kunnat vara med sina kompisar och efter att man har flyttat och man har bytt skolan rätt mycket så började jag känna att det var svårare att få kompisar bara för att det är så himla mycket med att man måste ha en viss stil för annars så kommer man inte med i det gänget. Man måste har smink på sig och massa annat. Det finns många som börjar att bli kaxigare och det gör det svårt att få nya kompisar bara för att man inte ha den självkänslan. 

När jag en dag fick reda på att vi skulle flytta ännu en gång bara för att mina föräldrar hade fått bättre jobb så kändes det hopplöst. Det är svårare varje dag i skolan och man måste vara på ett visst sätt för annars så passar man kanske in och då får man inte några kompisar och då är man helt själv. Men en sak jag visste stämde det var att jag saknar min gamla skola och mina andra kompisar som jag har varit med sedan jag var lite. 

tisdag 3 mars 2015

Filt

Jag tyckte att jag kanske skulle göra en filt och sedan skriva ett namn på den men jag har tänkt mig att jag ska ha en fil med päls typ på utsidan men sedan om man vänder på den så kommer man att ha en flecce på undersidan så att man kan välja vilken sida man vill ha och sedan så kan man ju ha den på vintern för att då kommer du ju att vara varm att ha på sig/runt sig.



Jag tänkte att jag skulle göra den som är på bilden men längst upp till vänster för att jag tyckte att den så bra ut och för att det var så jag hade tänkt mig att det skulle se ut, jag kommer att ha en grå päls och sedan så ska jag ha en flecce där det är små ugglor och det tyget kommer att vara brunt.











Jag hade först tänkt att jag skulle ha den vit men eftersom att jag ska göra denna till ett litet barn så kanske det inte är så smart att ha en vit för att det kommer att synas en massa fläckar. Jag tänker att man kan ju göra det till en prydnads filt men sedan så tänkte jag att det skulle bli fint men jag ville göra en filt till min lillebror.
















Jag tänkte sedan att jag ville ha en svart och det är inte något fel på den men jag tycker att det blir för mörkt och det är inte någon direkt rolig färg att ha till en lite bebis. Så jag tänker att jag inte vill ha en svart och då finns det inte så himla många färger kvar.






Istället för att ta svar eller vit päls så tog jag grå för att jag visste inte vilken jag ville ha men sedan så hittade jag det gråa pälstyget. Efter att jag hade bestämt mig för grått tyg så tänkte jag att jag ville göra det lite mer komplicerat så att man inte bara gör en filt för det är ju inte så svår, det är ju bara att ta två tyg och sedan så syr man ihop dem. Så jag valde grå päls och sedan så hittade jag ett sött tyg som var brunt och så var det en massa ugglor på det. När jag sedan var färdig med var det var för två olika tyger som jag ville ha så bestämde jag mig också sedan för att ta ett annat grått tyg där jag tänkte att jag skulle klippa ut bokstäver som blir ett namn och eftersom att jag ska göra min filt till min lillebror så klippte jag ut hans namn och sedan så ska jag sätta fast bokstäverna på det bruna tycket med ugglor på och sedan så är filten nästa färdig, det ända som jag har kvar att göra det är att stryka fast bokstäverna och sedan så ska jag bara sy ihop filten och sedan så är den helt färdig.




Material:
Fleece det är ett konstfibertyg. Själva materialet fleece det tål inte hög värme och man ska inte torka kläder eller något annat som är gjort utav fleece i en torktumlare. Det är 100% polyester som är töjbart, mjuk och varmt att ha på sig, det är dessutom lätt att tvätta det. Fleece kan härröra från PET-flaskor som har malts ner och efter det så smält man ner på en hög värme och sedan så har man spunnit det till fiber.
Fleecematerial består utav stickat tyg som är i väldigt små masker. När man kombinerar fleece med ett innetyg så bildas det ofta ett vindtätt material som man kallar för ''windstopper''. Man ska helst inte ha fleece på sig om man är nära något som kan framföra en explosion (explositionrisk) bara för att det alstrar statisk elektricitet men sedan så ska man inte har en fleece på sig heller när man är nära en lokal/säkerhetszon bara för att det finns en risk att det kan explodera. Fördelarna med fleece det är att detta tyget det håller värmen och transporterar fukt. Det är ett bra material för utomhusaktiviteter, dessutom så är det ju återvunnet av återvunna PET-flaskor vilket är bra för att då använder man gamla PET-flaskor på ett väldigt effektivt sätt. Nackdelarna med fleece det är att man inte kan använda en  torktumlare bara för att materialet inte tål hög värme. Det kan lossna fiberrester som inte bryts ner vid tvättning så att det åker ut till vattendrag där det kan skada biologiska system.


Akryl är en utav de vanligaste syntetiska fibrerna, det är inte lika starkt som andra fibrer men det tål solljus mycket bra. Man har utvecklat akryl så att det liknar ull. Akryl är känslig för värme, vid tvätt och strykning, många akrylplagg får oftast ''noppor'' på ytan. Akryl tvättar man oftast på 30° men det tål upp till 40°.


Jag tycker att denna sortens filt med päls och fleece är rätt modern för att man ser att det är många som har sådana filtar och det är många som också bara har dem på sängen eller i soffan som prydnad. Men om man fryser så är det klart att man tar på sig den för att den håller en bra värme och eftersom att fleece är ett tyg som håller värmen och då blir man inte kall.

Men förr i tiden så använde man djurpäls för att hålla sig varm på vintrarna när de var riktigt kallt när det var  många minus grader.




























fredag 27 februari 2015

Novell - (Morfar) frågor

1. Hur gick det till då morfar upptäckte Anna-Karins idrottsanlag? 
Svar: Det var när dom firade midsommar och då hade dom olika idrottsgrenar och då insåg han hur duktig hon var.

2. Hur visste plötsligt morfar Tore vad som menas med >>kalla kårar?<<
Svar: För att han trodde att det var små djur med kårar och att dom hade kalla fötter.

3. Hur lyckades Anna-Karin i sitt första försök att stöta kula?
Svar: Det var ett bra kast för att vara första gången, dessutom så stötte hon bra för att vara i den åldern.

4. Varför kan Anna-Karin inte gå med i Bråberga IF? 
Svar: 

5. I vilka grenar tävlar Anna-Karin?
Svar: Hon tävlar i stöta kula och 800 meter.

6. Hur reagerar tränaren på Anna-Karins första stöt? 
Svar: Han tyckte att det såg bra ut men det fanns vissa saker som dom kunde finslipa på.

7. Varför ville Tore först inte att Anna-Karin ska ställa upp på 800 meter?
Svar: 

8. Hur visar Anna-Karin 

tisdag 24 februari 2015

Forrest Gump

Summary: This film is about a guy named Forrest Gump. When he was a little guy he was teased because he has something on his legs because if he doesn't have them hi cant go just because he has problem with his back and one day after he had come home after school he were out side in the yard with Jenny his friend. There was three mean guys that have been teasing Forrest for a while and one day these guy was chasing Forrest and Jenny was standing and screamed at Forrest to run and then suddently that leg thing just fell down on the mark and he started to running and he never stoped.

When Forrest Gump got older he was in the army as an soldier and he had to go off to a war. In this war he meet Bubba. Bubba was Forrest best friend and they were together in the war but when they got shooted there was many people that got hurt. When Forrest couldn't see Bubba he decided to run back and trying to find Bubba and he saw many that still was alive and decided to help them to so he ran very much just because to find Bubba and he saved the captain. When Forrest find Bubba, the first thing he did was to get him out off there and later watch at his wound. After a little while he coulden't stay awake so Bubba died.

When Forrest got home after the war and after he has saved everyone that was alive he got in to the city and sat on a bench behind a buss stop. He sat there and talked to a lot off strange people about what happened in the war and  what he has been trough and then he told them about Bubba his best friend.


Historical events -
KKK (Ku Kluk Klan)
Watergate skandalen 
Vietnam kriget
Apple
Bordtennis - Kina
Mordet på jfk, Robert Kennedy, John Lennon 
Månlandningen 
Hippie-rörelsen 
Black Panters
Woodstock 

Famous Person -
Nixon, Kennedy, Elvis Presley, John Lennon, Martin Luther King, Ford, Johnson 


Message - ''Life is lake a box of chocolate. You never know what you're gonna get''.  

måndag 23 februari 2015

10 bokuppgifter

Passa boken som högläsningsbok? Eller är det en bok man vill läsa på egen hand? Motivera ditt svar.
Svar: Ja jag tycker att den passar bra att ha som högläsningsbok för sånna som är 14-15 år för att boken den rör en och den har lite '' dumma'' ord för små barn som gå i kanske 4-5. Jag tror inte att dom skulle förstå boken på det viset som vi i 14-15 års åldern är. Men jag tror också att det är bra att man kanske läser boken en gång själv så att man verkligen förstå vad det är den handlar om. 

Hur ser den ut?
Svar: På framsidan så ser man pyjamaser och sedan om man kollar på baksidan så kan man ser att det liknar något sorts fängelse

Passar omslaget till innehållet? Motivera ditt svar.
Svar: Jag tycker att omslaget passar bra till innehållet för att när man kollar på omslaget så får man en uppfattning om vad boken kanske kommer att handla om och sedan om man läser rubriken så kommer man nog att fatta vad det är som händer och själva innehåller påminner om rubriken.

Hade berättelsen blivit annorlunda om handlingen utspelat sig i en annan tid?
Svar: Jag tror inte att det skulle vara densamma för att jag tror att dom inte skulle ha haft ett sådant hat mot gudarna och för att tiden den har förändrats.

Vad tyckte du om slutet?
Svar: Jag tyckte att slutet det var sorgligt men samtidigt så var slutet bra för att man skulle kunna tänka sig vad det är som kommer att hända i slutet.

Hur slutar boken?
Svar: Boken slutar med att Shmuel och Bruno går in i en gaskammare och dör.

Vad heter författaren till boken?
Svar: Författaren är John Boyne.

Är det flest tjejer eller killar i boken?
Svar: Det är flest killar som är med i boken.

Beskriv en viktig plats i boken.
Svar: En viktig plats är huset som dom hade i Berlin bara för att han hade sina kompisar där och för att han älskade det huset.

Beskriv huvudpersonen med fem ord.
Svar: Modig, omtänksam, nyfiken, smart och påhittig. 






torsdag 12 februari 2015

Laboration

Syfte: Ta reda på hur fördelningen av blodgrupper ser ut i lab-gruppen och jämföra detta resultatet med fördelningen i Finland.

Hypotes: Tror du resultatet mellan lab-gruppen och Finland kommer avvika? Vad är orsakerna till detta? 
Svar: Jag vet faktiskt inte. Jag tror  inget speciellt.


Bahai

Bakgrund: Bahai anser sig att vara ett självständigt religiöst system. Grunden lades i Iran på 1850 talet det var då Bahaullah fick sin allra första uppenbarelse, det stiftades officiellt 1863 i Bagdad. Det var där Bahaullah fick en fängelse tid i Teheran från 1852 till 53. Bahaullah tycker att han hade uppfyllt de profetior som Bab hade uttalat.

onsdag 11 februari 2015

Inlämningsuppgiften om genetik/genteknik

Uppgift 1: Redogör så utförligt du kan vad DNA är för något.
Svar: DNA är förkortningen för (Dexyribo Nycleic Acid) på engelska. DNA visar vem du är och varför just du är du. Du har en bokstavskombination som just bara du har och det finns ingen annan som har samma bokstavskombination som dig. När man kollar på denna bokstavskombinationen så kan man se om du har någon sjukdom för i så fall så är bokstäverna inte som dom ska sitta så kan det betyder att du kanske kommer att bli blind eller så kanske du kommer att vara hörselskadad eller så kanske du har ärvt en sjukdom, dessa bokstäverna som man kan se om inte dom är i den ordningen som dem ska alltså A, G, T och C. Det är något med att man kan ha bytt ut bokstaven T mot ett U också men jag kommer inte riktigt ihåg varför det kan vara så.Man kan se hur DNA:t ser ut när man tar helprov (blodprov) och då så kommer man att kunna se en massa bokstavskombinationer och det är det som fastställer att du är du. Man kan hitta DNA:t i cellkärnan. Det är dessutom så att du har dina egenskaper som inte någon annan har och det är det som gör att du är du och att ingen annan kan säga att dom är du. Det är så att om du skulle vara ett litet barn och så hittar någon dig och så kan man ta ett helprov (blodprov) så kan man dessutom se vilka som är dina föräldrar. 


Uppgift 2: På grund av de anlag som man föds med så ärver man olika egenskaper från sina föräldrar. Visa och förklara varför det är så.
Svar: Denna bilden kan visa olika egenskaper som man har ärvt från sina föräldrar. Jag har tagit denna bilden för att jag ska berätta om ögonfärg. Om din mamma har bruna ögon (Bb) och din pappa blåa ögon (bb) så får man mammas ögon eftersom att mammans ögonfärg är starkare (dominantare) än pappas svagare ögonfärg (recessiva) ögon. Varför man får mammas ögonfärg är för att din mammas ögonfärg är vanligare att få efter som att det är de dominanta anlag. Det man menar med dominanta anlag är att det är det starka anlaget och därför är det mycket större chans att man får mammans ögonfärg, man kan säga att pappans ögonfärg inte är lika starka eftersom att de är blåa. Men om du hade haft en mamma som har blåa ögon och om din pappa skulle ha haft blåa ögon så finns det en chans på 50% att barnet får bruna ögon. När man föds så har man blåa ögon men med åldern så ändras ögonfärgen. Det är samma sak om din mamma hade haft bruna ögon och din pappa hade haft bruna ögon så finns det en chans på 50% att barnet får blåa ögon.


Uppgift 3: Redogör för vad man kan använda genetik till. Finns det etiska aspekter på den genetiska forskningen? Svara så utförligt du kan.
Svar: Forskarna använder genetik mycket när dom forskar efter något. Man kan använda genetik när man ska undersöka, arvsanlag eller när man ska ändra på något. Man behöver detta för att kunna ta reda på hur vi fungerar.

Det sägs att genetik är något bland det bästa som har hänt människan bara för att man kan använda det till så många olika saker. Man kan ju bota olika sjukdomar med genetik. Om du skulle födas med en sjukdom så skulle dom kunna bota den genom att använda genetik. Om man hittar ett fingeravtryck så kan man se vems det är med hjälp utav genetik. Som du ser så kan man använda genetik till mycket.

Kloning det är t.ex. att man skapar genetiska kopior utav en individ dvs att det är flera individer med samma arvsanlag.



Förbättra
Ta bort sjukdomar
Kloning
















måndag 2 februari 2015

Repetition

Kristendomen:
1. Nämn tre fakta om den första kristna församlingen.
Svar: 1 - många utav judarna hade glömt bort Jesus, men vissa av dem tror att Jesu anhängarna fortfarande var Guds utsände Messias.

2 - Många utav Judarna trodde att Jesus uppstod från döden, man tror att han har tagits upp till Gud i himlen.

3 - De första anhängarna i första församlingen i Jerusalem var judar, om dem ansåg inte att de hade skapat en ny religion.

2. När blev kristendomen huvudreligion inom Romarriket? 
Svar: Kristendomen blev huvudreligionen i Romarriket år 380.

3. Hur delades kyrkan upp och varför? 
Svar: Man delade upp kyrkan för att det fanns Västromerska och Östromerska, östliga delen hade bildat en särskild kyrka som dom kallade för den grekiska ortodoxa och den andra delen blev då katolska kyrkan.

4. Nämn tre fakta om den ortodoxa kyrkan.
Svar: 1 - I den ortodoxa kyrkan så har man inte någon speciell ledare eller organisation, det är därför varje ortodoxt land har en egen kyrka.

2 - Om man räkna ihop alla anhängare så har kyrkorna tillsammans 150-200 miljoner anhängare.

3 - Om man kollar vart dom största ortodoxa kyrkorna ligger så kan man se att dom ligger i östra Europa, och lite utav dom ligger faktiskt i Grekland men de mesta ligger ju i den östra delen utav Europa. 
5. Nämn tre fakta om den katolska kyrkan.
Svar: 1 - Eftersom att det finns drygt 1000 miljoner katoliker så innebär det att det är den största kyrkan. Mer är hälften utav alla katoliker bor ju i Latinamerika.

2 -  Det finns mindre än en tredjedel katoliker i Europa. Just i Sverige så finns det cirka 200 000 katoliker, ordet katolsk det betyder allomfattande och det menas med att kyrkan den står öppen för alla människor. I andra kyrkor så säger man (den romerska-katolska kyrkan) eftersom att den styrs från Rom.

3 - Enligt katolsk uppfattning går påvens ämbete aposteln Petrus , Jesus utsåg Petrus till de första kristnas ledare. Man betraktar Påven som Jesu ställföreträdare här på jorden. 

6. Nämn tre fakta om Martin Luther.
Svar: 1 - Martin Luther var en den tyske munken och han protesterade mot det som han ansåg var fel inom den katolska kyrkan. Luther tyckte att man skulle lyda Bibeln och inte lyssna på det som Påven sa. Påven blev rasande på Martin Luther och då försökte Påven att utestänga honom från kyrkan (bannlysa honom). Luther har en kyrka i Tyskland och i Norden

2 - Den stränge fransmannen Calvin hade sett hur Luther gjorde så han tänkte att han också skulle göra på ett liknande sätt som Luther hade gjort. Det gjorde att det bildades kalvinska eller reformerta kyrkor.

3 - De kalvinska kyrkorna finns  i Schweiz, Skottland, Holland och i USA.

7. Nämn två fakta om Gamla testamentet/Nya testamentet.
Svar: Gamla testamentet - Det är judarnas skrift - Judarna slöt ett avtal med Gud i forntiden. 
Nya testamentet - Det är kristendomens skrift - Böckerna innehåller skrifter om Jesu liv och hur kyrkan började och brev från Paulus och massa andra.

8. Nämn två fakta om dopet.
Svar: 1 - Dopet är en sorts symbol för död (det gamla livet) och uppståndelse (livet till Kristus)

2 - Enligt dom kristna så innebär det med dop att människan blir renad från synd, innan man har döpt ett barn så säger dem att barnet är i de ondas våld.

9. Varför firas nattvarden? 
Svar: Man firar nattvarden för att många kristna tror att när man äter/dricker brödet och vinet förvandlas man under mässan och blir då till Kristi kropp och blod. Vissa andra säger att det inte är så och att nattvardsgudstjänsten erbjuder dom/den troende att minnas då Jesu delade brödet och vinet med sin lärjungar på påskmåltiden.

10. Förklara ordet frälsning.
Svar: Frälsning betyder ju räddning. Man tror att Jesus var frälsaren som Gud sände till världen. Enligt dem kristnas tro så finns det ingen annan väg till frälsning. Jesus säger i Bibeln '' Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.''

Judendomen:
1. Hur mångas judar finns det i världen? 
Svar: Det finns sammanlagt 16 miljoner judar i världen.

2. Vem var Abraham? 
Svar: Abraham var en man som fanns med i bibeln. Gud utsåg Abraham och hans efterkommande till sitt utvalda folk. Gud sa till Abraham att han och hans familj skulle bege sig till Kanaans som är nuvarande Palestina eller Israel. Gud hade en överenskommelse med Abraham, denna överenskommelsen innebar att Gud sagt att han ska skydda judarna som hade i uppgift att sprida budskapet om Gud i hela världen. Det innebar också att alla judarna skulle följa Guds lag, Abraham och hans ättlingar hade gett upphov till Israels tolv stammar.

3. Varför är Moses viktig? 
Svar: Mose är viktig för att han fick i uppdrag att hjälp sitt folk ut ur Egypten. Moses och Gud hade en överenskommelse om att Moses skulle få dom där ifrån eftersom att de jobbade som slavar och sedan så skulle judarna följa en lag som Moses fick utav Gud när dom gjorde denna överenskommelsen.

4. Nämn tre fakta om den judiska tron.
Svar: 1 - Judarna tror inte att Gud är en människa utan att han är en ande som är god och det enda han kräver är att människorna dom ska vara glada.

2 - Judarna tror att om man följer Guds bud så kommer man att belönas för det men de som inte följer Guds bud kommer att straffas för att dom är ond.

3 - Judarna tror inte att Jesus var Messias, det väntar på att Messias i framtiden kommer att förena alla folk som är under Guds herravälde och det ska bringa fred för evigt.

5. Vem är jude. Förklara.
Svar:

6. Nämn tre fakta om judisk mat.
Svar: 1 - Judarna följer fortfarande det gamla testamentet angående om mat Där tillåter man allt som är vegetariskt livsmedel för människan, men det finns regler på vad det är för kött som man får äta och kött som man inte får äta. Det enda köttet man får äta i judendomen är kött från växtätande djur. De djuren som de äter ska vara idisslare och de ska ha delade klövar. Men man får inte äta gris eftersom att inte dom är idisslare. Man måste också slakta djuret på ett visst sätt om rättrogna judar ska äta köttet. Man får inte heller bedöva djuren då de ska slaktas.

2 - Det ska vara en person som är utbildad för att man ska skära ett snitt över djurets strupe och sedan så låter man blodet rinna av djuret. Denna metoden är förbjuden i Sverige. Det innebär att judar som är rättrogna måste köpa sitt kött från utlandet.

3 - Man lägger köttet i saltvatten bara för att man ska vara säker på att det inte finns något blod kvar. Kött som fortfarande har blod det anses inte vara rent kött, man betraktar inte djuret som dött.

7. Vad är en synagoga? 
Svar: Det är en lokal där man håller en gudstjänst man kan dessutom studera där och träffa bekanta. Arken är det viktigaste i en synagoga för att det är skåpet där Torarullarna förvaras. Innan männen går in i en synagoga så tar de på sig små mössor som man kallar för kippa.

8. Vilka former av judendom finns det? 
Svar: Det finns de ortodoxa, reformjudar och de konservativa.

9. Nämn två fakta om sabbaten.
Svar: 1- det är judarnas vilodag.
2 - man får inte jobba den dagen.

10. Varför firar judar påsk?
Svar: Judarna firar påsk bara för att Jesus död, uppståndelse.

11. Hur uppfattar judarna Gud? 
Svar:

Islam
1. Beskriv Mecka när Mohammed föddes där år 570.
Svar:

2. Nämn två fakta om Khadidja.
Svar:

3. Hur fick Mohammed mottaga Koranen?
Svar:

4. Vad predikade Mohammed? 
Svar:

5. Vad hände år 622? 
Svar:

6. Vad hände år 630 och år 632? 
Svar:

7. Nämn två fakta om Koranen.
Svar:

8. Nämn två fakta om reglerna i Koranen.
Svar:

9. Vad är en Moské? 
Svar: 

10. När ska man fasta? 
Svar: 

11. Nämn två fakta om vallfärden.
Svar: 

12. Vilka är Islams fem pelare? 
Svar:

Hinduism
1. Hur uppstod Hinduismen? 
Svar: 

2. Vad är återfödslen?/själavandringen?
Svar: 

3. Vilka var de första kasterna? 
Svar: 

4. Förklara ordet karma.
Svar:

5. Varför är korna heliga i Indien?
Svar:

6. Vilka är de tre huvudgudarna? 
Svar:

7. Hur hyllar man gudarna? 
Svar:

8.vad är Brahma? 
Svar:  

9. Berätta om Varanassi?
Svar:

10. Vad är Ahimsa? 
Svar:




torsdag 29 januari 2015

Enkel analys

Religion / Monoteism / Polyteism / Helig text / Viktig person / Hederlig plats / Hederlig byggnad / Ledare
Kristendomen /  Ja    /  Nej        /   Biblen   /   Jesus              /     Jeruslaem   /  Kyrkan          /   Präst
Judendomen   /  Ja    /  Nej       /   Troa    /   Moses             / Jeruslaem     /   Synagoga      /   Rabbiner
Islam              /  Ja    /  Nej       /  Koranen /   Mohammed   /    Mecka          /   Moske             /   Imam
Buddhism       /  Nej /  Nej      /  Tripitaka /         Buddah    /  Lumbini         /    Tempel         /    Lama
Hinduism        /  Nej /  Ja        / Vedaböckerna /    Ja          /  Varanasi       /    Tempel        /    Brahma

tisdag 27 januari 2015

Syrien

Jag har valt att skriva om Syrien och deras konflikter. Syrien har länge styrts utav en familj som heter Assadfamiljen. Syrien har samtidigt dominerats utav ett parti som heter Baathpartiet men eftersom att Assadfamiljen är mäktigast så är det dom som bestämmer mest.

Det finns en kille som heter Hafez al-Assad och det var han som ville ha all makt för sig själv.När Hafez al-Assad dog så tog hans son Bashar al-Assad över och han var den nuvarande presidenten i Syrien. Någonting som man länge har använt i Syrien eftersom att man har styrt det riktigt hårt är korruption, politiskt förtryck och tortyr, det används mycket i vardagen. Eftersom att landet har varit med i många konflikter så har grannländerna hämmat utvecklingen.

Situationen i Syrien har präglats utav inbördeskriget som började under arabiska vårens ankomst till detta landet. Assads regering har stridit mot ett stort antal rebellgrupper. Båda sidorna/länderna har gjort fruktansvärda saker mot till exempel civila och dessutom så har dom använt kemiska vapen. Flyktingströmmarna har blivit stora efter det massiva våldet.

Man har försökt att lösa dessa konflikterna men våldet har fortsatt och det har nu pågått i 3år ungefär. Man har haft förhandlingar i Genéve men det har inte lyckats sätta stopp för våldet som man använder. Arabförbundet och FN har försökt att sätta stopp men det har inte funkar och nu så har dessa två männen avgått.

måndag 26 januari 2015

Bokuppgift v.5

Vad får man reda på av baksidestexten?

Det man får reda på är att Bruno är nio år och att han måste flytta från sina kompisar och sitt hus i Berlin till en öde plats. Brunos pappa jobbar inom militären eller så är han någon slags soldat och han har fått ett annat jobb inom sin tjänst. Efter att dom har kommit dit så tittar Bruno ut från sitt fönster som han har i sitt rum och ser något som han och hans syster Gretel tror är något slags lantgård och att dom tror att det finns djur på gården men sedan efter det så  tänkte dom efter och då trodde Gretel att dom odlade något där men när man odlar något så finns det ju gräs men där är det bara jord. Gretel och Bruno dom ser massa människor där som går runt i randiga pyjamaser och att dom går runt och arbetar och att det finns soldater som står och säger till dom vad det är dom ska göra. Bruno han blir nyfiken och då springer han dit bort för att han har sett att det finns barn där och tänker att han kanske kan leka med dom eftersom att han inte har några kompisar där. När Bruno är där och står vi stängslet och kolla så finns det bara en massa taggtrådar som sitter ovanför. Bruno träffar en liten kille som heter Shmuel. Denna lilla killen sitter inne på ett koncentrationsläger och han lever mycket annorlunda liv än vad Bruno och hans familj gör. Alla som är på detta koncentrationslägret har likadana kläder.Efter att Bruno och Shmuel har blivit kompisar så vill Bruno pröva på hur det är att vara inne på detta koncentrationslägret och när han väl förstår vad han har gett sig in i så är det alldeles försent för att gå tillbaka.

Detta är vad man får reda på när man läser baksidestexten. 

torsdag 22 januari 2015

DNA ur en kiwi

Hypotes : Jag tror att dna:t kommer att se ut som en massa prickar men jag tror inte att man kommer att kunna se den där spiralen, jag tror att man kanske kommer att kunna se någon färg.

Material: 
En kiwi 
Iskall T-sprit 
Diskmedel
100 ml bägare
En tratt
Ett filtreringspapper
Mätglas
Pinne - potatissticka
En sked




Resultat: Jag hade rätt för att man såg en massa prickar och det var någon sorts gulaktig färg. Det såg ut som gelé.



onsdag 14 januari 2015

Industrifrågor genetik

1.
a) Vilka två faktorer formar en individs egenskaper?
Svar: det är miljön och föräldrarna

b) Var i cellerna finns våra arvsanlag?
Svar: I vårat DNA

c) Vad är DNA?
Svar: Det visar att du är du.

d) Hur många kromosomer finns det ofta i en människocell?
Svar: 46 kromosomer

e) Ser alla kromosompar i cellen lika ut?
 Svar: Nej

f) VEM ÄR DU LIK? Kan du ge minst två exempel som du har ärvt från din mamma och från din pappa?
Svar: Pappa - Fötterna och blåa ögon.
Mamma - Benstommen och näsan

2.
a) Vilka bokstäver finns i det genetiska alfabetet?
Svar: a,t,c,g

b) Hur stor del av ditt DNA är identiskt med den personens DNA som sitter bredvid dig?
Svar: 99,9%

c) Vad består byggstenarna utav i proteiner?
Svar: De består utav aminosyror som C, G, U, T och A

d) Vad använder kroppen proteiner till?
Svar: Vi använder det för att protonerna är kroppens byggstenar och sedan för att man ska kunna bygga upp musklerna.

e) Hur kan bokstäverna i det genetiska alfabetet ge olika sorters information?
Svar: För att grundbaserna alltså bokstäverna betyder olika saker och därför ger de olika sorters information.

f) Ta reda på hur stor andel gener du har gemensamt med en schimpans, en gris och en banan.
Svar: Schimpans 99%
Banan 50%
Gris 80%

g) Ange någon anledning till att alla djur har en stor andel gener som är lika.
Svar: Det är för att man inte kan se skillnaden på dom när dom är fostern eftersom att alla ser likadana ut.

3. 
a) Vad är en mutation?
Svar: Det är när något går fel med kromosomerna.

b) Det flesta mutationer är skadliga. Förklara varför de ändå är viktiga.
Svar: Det är för om man får en kromosom för lite så kan man få en sjukdom eller så kanske du kan få cancer. Men sedan så kan det finnas fördelar med det också som till exempel ökenräven.

c) Vilken sorts celldelning ger upphov till vanliga celler i kroppen?
Svar: Mitos 

d) Vad kallas den celldelning som ger upphov till ägg och spermie?
Svar: Det kallas för reduktionsdelning.

e) Hur många kromosomer innehåller ett ägg eller en spermie?
Svar: 23 stycken

f) Förklara varför ägg och spermie har just det antalet spermie.
Svar: Det är för att man får 23 från mamma och 23 kromosomer från pappa eftersom att man behöver 46 kromosomer för att kunna leva.

4.
a) Vad menas med dominanta och recessiva (svaga) anlag?
Svar: Det manas med att om pappa har blå ögon (rr) och mamman har bruna ögon (Rr) så finns det en stor chans att bäbisen får mammas bruna ögon.

b)Gör ett korsningsschema med en brunögd förälder som har anlagen Rr och den andra föräldern är blåögd men anlagen rr. Hur stor är chansen att paret får ett brunögt barn?
 Rr  |  rr      
    ---------
rr | Rr | rr   
rr | Rr | rr
Svar: Chansen att föräldrarna får ett brunögt barn är 50% chans.

c)

d)I vilken kromosom har man en förändring om man har den ärftliga sjukdomen ALS? 
Svar: I kromosom 21

e) Vart sitter anlaget för färgblindhet?
Svar: I kromosom x

f)Vilka könskromosomer bildas i äggceller? Och vilka könskromosomer bildas i spermien?
Svar: 

g) Kluring: Färgblindhet är vanligare hos män än hos kvinnor. Ta reda på varför det är så.
Svar:

5. 
a) Försök att förklara hur genetik går till.
Svar:

b) Vad står förkortningen GMO för?
Svar:

c) Forskarna har genmodifierat sockermajs så att den producerar ett gift som dödar skadeinsekter. Vilka är för- och nackdelarna med detta?
Svar:

d) Ge olika exempel på vad man kan använda genetik till. 
Svar:

e) Förklara vad kloning är för något.
Svar: 

f) Bläddra fram till 3.25 i videon. Välj ut två frågor att fundera över, skriv ner hur du resonerar.
Svar:


















måndag 12 januari 2015

Mitt slöjdprojekt textilvt15

Jag har valt att göra denna sortens nyckelband för att jag tycker att den ser bra ut och att den inte verkade vara så himla komplicerad.

Först så började jag med att välja ut två olika färger men man kan ha en om man vill också men jag tyckte att det såg lite bättre ut om man har olika färger samt så ser det ju roligare och gladare ut. Jag valde färgerna rosa och gult.














Efter att jag hade valt färgerna så letade jag efter en nyckelring och jag hittade en som jag ville ha. Jag tyckte att den var tillräckligt stor och jag tyckte att den skulle passa bra till det jag har valt att göra.


Efter att jag hade valt nyckelringen så började jag att klippa ut lika långa snören så att den blir jämn. Jag började sedan att göra denna produkten och då så tog jag snörena och vek dom på mitten så att det blir en ögla som man tar tråden och dra och då får man en knut eller vad man nu ska kalla det för.

Jag valde sedan att jag ville använda det rosa att jobba med så jag började och lägga den tråden som ett segel och tråden ska ligga framför de gula trådarna och sedan så så man göra en knut ungefär så att du tar den rosa tråden och den ska ligga framför det andra rosa snöret och sedan dra man åt så mycket man vill det beror ju på hur man vill att den ska se ut för att om man dra åt sårt så ser det ut som denna ungefär men om dra åt lösare så blir den på ett annat sätt.

Sedan så fortsätter man på samma sätt och sedan när man är nöjd med längden så kan man avsluta den och sedan så är man ju klar men jag ville inte bara att snörena skulle hänga så jag tog och drog upp det så att det liknar en tofs ungefär och jag tyckte att det såg bättre ut och därför valde jag att göra det.

Jag blev nöjd med denna längden så att jag började att knyta fast trådarna och som ni ser så har jag ju redan dragit upp lite där nere och det är så den kommer att se ut sedan när jag är klar med den.

Såhär blev den och jag är nöjd med mitt arbete och det blev så som jag trodde att det skulle bli men man är ju tvungen att testa sig fram eftersom att det kanske inte blir som man hade tänkt sig ifrån början. Jag prövade tre gånger innan jag visste hur jag ville ha den för att första gången så hade jag inte dragit åt så mycket och jag blev inte nöjd men för varje gång jag testade så blev jag bara nöjdare och till slut så visste jag hur jag ville ha det och nu när jag ser hur den ser ut så är jag nöjd för att jag trodde att det skulle vara svårare att göra det men det var mycket lättare. Jag tycker att det var roligt att göra detta och jag skulle nog göra en till om jag skulle vilja göra det till någon. Detta är slutresultatet efter att jag har satt på nycklarna och det ser bra ut.



Banden som jag har använt är av polyester. De länder som producerar polyester Japan, Kina och Asien men det finns andra länder också som producerar detta materialet. Man använder oftast polyester som tyg och stoppning. När man ska göra en tillverkning utav polyester så använder man en hel del kemikalier som i sin egen tur genererar miljöproblem.

Hur växer/tillverkas fibern?
Man gör polyester på kemisk väg till olja, men det beror också vilken form fibrern får när man spinner den. De kan få olika egenskaper, det vara allt ifrån tunna silkesliknande tyger som kan bli till en tjock värmande fleece. 

Hur bereds fibern? 
När man förbereder fibrern så pumpar man upp den och sedan så genomgår den flera olika stadier för att det ska kunna bli textilfibrer. Det första man gör är att man blandar oljan med olika ämnen under en hög värme och tryck. Det kallar man för polymeriserar oljan till ett pulver. Efter det så väljer man om man vill ha smältspinnig, våtspinning eller torrspinning. Vid smältspinnig så låter man pulvret smälta genom en så kallad spinndysa med små hål i. När dessa trådarna kommer ut i kall luft så stelnar fibrerna. Efter åt så träcket man ut fibrerna för att kunna få rätt elasistitet och draghållsfasthet. Textirering betyder att man vrider till fibrerna så att de kan spinnas. Man kan använda de långa fibrerna eller så klipper man ner dom i mindre delar som tillexempel kan bli till garn och tyg.











Brinner för barnen

Moussa N'diaye det är en man i Gävla och efter att han hade varit i USA så fick han idén om att han vill hjälpa ungdommar med hjälp utav basket. Från början så var det bara 50 elever som hade anmält sig från starten och det slutade med att det har blivit ungefär 500 elever men det enda problemet är att resurserna inte räcker till.

Diskussion frågor:

Varför tror du att han vill hjälpa barnen?

Varför har Moussa blivit en sådan stor förebild för barnen?

Vad var det som fick honom att  vilja jobba/hjälpa ungdommarna?